Τρίτη, Οκτωβρίου 20

Ταβερνάκια Αυλές 10 ιστορικά ταβερνάκια με αυλές

Όσο κρατά ακόμα ο καιρός, τα συνοικιακά ιστορικά ταβερνάκια γίνονται η αγαπημένη μας έξοδος.

Κρυμμένα σε στενά, πίσω από προσφυγικά, με αυλές που μυρίζουν αγιόκλημα. Όσο κρατά ακόμα ο καιρός, τα συνοικιακά ιστορικά ταβερνάκια γίνονται η αγαπημένη μας έξοδος.

Κρυμμένα σε στενά, πίσω από προσφυγικά, με αυλές που μυρίζουν αγιόκλημα. Όσο κρατά ακόμα ο καιρός, τα συνοικιακά ιστορικά ταβερνάκια γίνονται η αγαπημένη μας έξοδος.

Οι οικογένειες πάντα μαζεύονταν στις παλιές καλές ταβέρνες της γειτονιάς, οι μεζέδες έρχονταν μοσχοβολιστοί από το τηγάνι και όταν περνούσε η ώρα και γίνονταν όλοι ένα, η φωνή του Καζαντζίδη αντηχούσε βροντερή μέσα στη νύχτα. Μόνο τη δεκαετία του ΄90 που το γκουρμέ εξοβέλισε την γνήσια ελληνική κουζίνα -λες και δεν ήταν γκουρμέ από μόνη της- οι απόγονοι προτίμησαν να «γυρίσουν πλάτη» στην ιστορία.

Πού να το φανταστούν ότι μια εικοσαετία αργότερα, οι παλιές ταβέρνες της γειτονιάς θα εξυμνούνταν από τους New York Times -ελέω couleur locale- και ο κόσμος θα ανακάλυπτε αυτό που πάντα ήξερε. Γιατί τίποτα δεν συγκρίνεται με ένα πιάτο τηγανητό γαύρο, χωριάτικη σαλάτα, ζυμωτό ψωμί και βαρελίσιο κρασί…

Κέντρο

Τσοπανάκος
Η ιστορία της Καισαριανής. Προσφυγικά, το Σκοπευτήριο, ένα ταβερνάκι από το 1954 πίσω από το παλιό γήπεδο της Νήαρ Ηστ στημένο με το τίποτα. Το άδειο κλουβί με το όνομα «Ανθούλα η Σαλονικιά» γραμμένο επάνω, ένας διάδρομος όλος και όλος για τη θράκα για τα φημισμένα παιδάκια ή φρούτα του δάσους όπως τα αποκαλούν οι άνθρωποι του, και ένα από τα καλά κρυμμένα μυστικά αφού εδώ έφερνε ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας τους φίλους του. Ο κήπος μοσχομυρίζει καθαριότητα από το ασβέστωμα, τα πουλιά κελαηδούν στο Σκοπευτήριο και ανατριχιάζεις όταν θυμάσαι όλους τους πρόσφυγες που τα ήπιαν μια βραδιά στα τραπέζια του.
Ανακρέοντος 2, Καισαριανή, τηλ. 210 7248441.

Φιλίππου
Το πιο αγαπημένο μαγέρικο του Κολωνακίου. Πάνω από τη βιτρίνα με τα μαγειρευτά δεσπόζει η φωτογραφία του παππού Φιλίππου που ξεκίνησε την ταβέρνα το 1923. Μερικές δεκαετίες πριν θα έτρωγες μαζί με τον Τσαρούχη, τον Κουν και τον Βάρναλη. Αλλά και σήμερα μπορεί να δει κανείς τα μεσημέρια πρώην Προέδρους της Δημοκρατίας. Ψαρόσουπα από σφυρίδα για την αρχή και στη συνέχεια, μπρόκολο, πρασοτυρόπιτα, κόκορας κρασάτος και χοιρινό λεμονάτο. Για το τέλος, ψητό κυδώνι. Και τραπεζάκια έξω, στα σκαλάκια προς Λυκαβηττό.
Ξενοκράτους 19, Κολωνάκι, τηλ. 210 7216390, https://www.filippou.gr/

Γιάντες
Ιντελεκτουέλ στέκι με αυλή που θυμίζει παλιά Αθήνα δίπλα στο θερινό κινηματογράφο Ριβιέρα. Στα τραπέζια φοιτητές, ζευγάρια, μεγάλες παρέες από όλες τις ηλικίες και θαμώνες της γειτονιάς που το τιμούν εκτός των άλλων και για τις χαμηλές τιμές.
Βαλτετσίου 44, Εξάρχεια, τηλ. 210 3301369.

Bόρεια

Κίτσουλας
Ο Κίτσουλας είναι ναός. Ναός των μαγειρευτών, της καλής παρέας, της καλής ιστορίας. Το μεσημέρι σφύζει από ζωή-δύσκολο να βρεις τραπέζι με τους μόνιμους θαμώνες-και οι λαχανοντολμάδες, το γιουβέτσι και το χοιρινό με σέλινο από τις κατσαρόλες είναι κλασικά. Κόσμος από την περιοχή αλλά και όλη την Αθήνα που μπαίνει στη λίστα αναμονής.
Φιλικής Εταιρείας 25, Χαλάνδρι, τηλ. 210 6814798.

Ιορδάνης
Ένα κουτούκι, για την ακρίβεια, ένα πατάρι, που ύστερα προστέθηκε και άλλο και άλλο σε ένα Χαλάνδρι που πέρασε από την εποχή της εξοχής της Αθήνας στο πιο πυκνοκατοικημένο προάστιο. Ο Ιορδάνης κλείνει αισίως 92 χρόνια και κάθε μέρα έχει πελάτες που έρχονται με την ίδια φράση: «Θυμάμαι που με έφερνε ο πατέρας μου…». Η αυλή είναι πιο μικρή από άλλοτε αλλά σε μια περιοχή όπου οι μονοκατοικίες είναι πλέον είδος προς εξαφάνιση, είναι όαση τα βράδια.
Αγίας Παρασκευής 42 και Αριστοτέλους, Χαλάνδρι, τηλ. 210 6815510.

Νότια

Τα Κανάρια
Όνομα και ιστορία στο εκλεκτό Μοσχάτο όπου κάποτε κατέληγαν όλοι για τη διασκέδαση τους. Ασπροβαμμένα κάγκελα, καθαρή αυλή, καρό τραπεζομάντηλα, όλα κλισέ και όλα στην αυθεντικότητά τους. Στην κουζίνα ψάρια και θαλασσινά-η γάμπαρη Πλαταμώνα αστικός μύθος-από την εποχή που περνούσαν οι ψαράδες του Δέλτα Φαλήρου και άφηναν κάτι από την ψαριά τους πάνω στη θράκα. Για το τέλος, απαραίτητα, χαλβάς.
Κανάρη 119, Μοσχάτο, τηλ. 210 9422119, www.takanaria.gr

Κούβελος
Βασικά στον Κούβελο πας για την κουζίνα. Από τις λίγες που πέρασαν σε άλλα χέρια που τίμησαν όμως την παράδοση αποδεικνύοντας ότι η ελληνική κουζίνα ήταν και θα είναι θησαυρός γνώσεων και σοφίας. Εννοείται ότι η μυστική αυλή προσθέτει άλλο αέρα αλλά είπαμε, η κουζίνα είναι η νοστιμιά.
Γενναίου Κολοκοτρώνη 66, Κουκάκι, τηλ. 211 4052418, www.kouvelos.com

Γιουβετσάκια
Στα ορεινά της Ανω Γλυφάδας, ένας κήπος χάρμα οφθαλμών. Με ακόμα πιο χάρμα οφθαλμών κουζίνα. Εξαιρετικά υλικά στην απλότητά τους επιλεγμένα από τον Χάρη Τζίτζη, καλή κατσαρόλα από την μαστόρισσα μαγείρισσα Εύα Πασανικολάκη, τίμιο τηγάνι και σπιτικά οικογενειακά πιάτα που φωνάζουν νοσταλγία. Στις σπεσιαλιτέ κυριακάτικο γιουβέτσι που έδωσε το όνομα, αλλά και συκώτι σχάρας, κεφτεδάκια που μοσχομυρίζουν άγριο δυόσμο, και αρνάκι στη λαδόκολλα. Απλά και απολαυστικά.
Μωρέως 45 και Ιθώμης 20, Άνω Γλυφάδα, 210 9648081.

Πειραιάς

Το Υπερωκεάνειον
Τι να πει κανείς για την ναυαρχίδα του Πειραιά; Ναυαρχίδα κυριολεκτικά και ας είναι παιδί του λαού. Και μόνο που έρχεσαι και ακούς τα ρεμπέτικα νοιώθεις ότι εδώ είναι πατρίδα. The real thing που λένε και οι Άγγλοι που το επισκέπτονται αφού χαθούν με τις ώρες αναζητώντας το στα στενά. Η κουζίνα απλή αλλά ουχί απλοϊκή. Λίγοι μεζέδες, ούζα, ντεκόρ, αλμύρα, αέρας θαλασσινός και καθαρός.
Μαρίας Χατζηκυριάκου 48, Πειραιάς, τηλ. 210 4180030.

Μαργαρώ
Από τις αυθεντικότερες επιλογές. Μια ταβέρνα έξω από τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων με τραπέζια καφενείου στο πεζοδρόμιο. Στην κουζίνα δύο τηγάνια βγάζουν ασταμάτητα γαρίδες ή κουτσομούρες, κάποιες φορές και άλλα ψάρια ανάλογα με την εποχή, ενώ η χωριάτικη έρχεται πλούσια και εντυπωσιακή. Το ακίνητο λειτουργούσε από το 1927 σαν μπακάλικο. Το 1941 το αγόρασε η Μαργαρώ που το μετέτρεψε σε οινομαγειρείο της γειτονιάς και το 1976 ανέλαβε ο γιος της, Λάζαρος.
Λ. Χατζηκυριάκου 126, τηλ. 210 4514226.


  Olivemagazine.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .