Τετάρτη, Οκτωβρίου 14

8.000 Χρόνια γάλα κατανάλωσης: τα στοιχεία και τις Ιστορία της παραγωγή γάλακτος

Θηλαστικά το γάλα που παράγουν ήταν ένα σημαντικό μέρος της πρώιμης γεωργίας στον κόσμο. Αιγών ήταν από πρώτα οικόσιτα ζώα μας, πρώτα προσαρμοστούν στη δυτική Ασία από άγρια μορφές περίπου 10.000 έως 11.000 χρόνια πριν. Βοοειδή εξημερώθηκαν στην ανατολική Σαχάρα το αργότερο από 9.000 χρόνια πριν. Θα υποθέσουμε ότι τουλάχιστον ένας βασικός λόγος για αυτή τη διαδικασία ήταν να κάνει μια πηγή κρέατος ευκολότερο να πάρει ό, τι από το κυνήγι. Αλλά τα κατοικίδια ζώα

είναι επίσης καλό για το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το τυρί και το γιαούρτι (μέρος του τι VG Childe και Andrew Sherratt φορά καλείται η Δευτεροβάθμια Προϊόντα Επανάσταση ). Έτσι, πότε παραγωγή γάλακτος για πρώτη φορά και πώς ξέρουμε αυτό;

Τα πρώτα στοιχεία για την ημερομηνία για την επεξεργασία των λιπαρών ουσιών γάλακτος προέρχεται από την πρώιμη Νεολιθική της έβδομης χιλιετίας π.Χ. στην βορειοδυτική Ανατολία? η έκτη χιλιετία π.Χ. στην Ανατολική Ευρώπη? η πέμπτη χιλιετία π.Χ. στην Αφρική? και η τέταρτη χιλιετία π.Χ. στη Βρετανία και τη Βόρεια Ευρώπη ( Χωνί Ποτήρι πολιτισμό).

Η παραγωγή γάλακτος Αποδεικτικά στοιχεία

Αποδείξεις για παραγωγή γάλακτος-δηλαδή, το άρμεγμα αγέλες γαλακτοπαραγωγής και μετασχηματισμός τους σε γαλακτοκομικά προϊόντα όπως βούτυρο, γιαούρτι, τυρί και-είναι γνωστό μόνο λόγω των συνδυασμένων τεχνικών της ανάλυση σταθερών ισοτόπων και έρευνα των λιπιδίων. Μέχρι ότι η διαδικασία ταυτοποιήθηκε στις αρχές του 21ου αιώνα (από τον Richard P. Evershed και συνεργάτες), κεραμικά σουρωτήρια (διάτρητη αγγεία) θεωρήθηκαν η μόνη πιθανή μέθοδος αναγνώρισης του μεταποίηση των γαλακτοκομικών προϊόντων.

Ανάλυση λιπιδίων

Τα λιπίδια είναι μόρια τα οποία είναι αδιάλυτα στο νερό, συμπεριλαμβανομένων και των λιπών, έλαια, και κηροί: βούτυρο, φυτικά έλαια, και η χοληστερόλη είναι όλα λιπίδια. Είναι παρούσα σε γαλακτοκομικά προϊόντα (τυρί, γάλα, γιαούρτι) και αρχαιολόγοι σαν κι αυτούς, επειδή, υπό τις σωστές συνθήκες, τα μόρια λιπιδίων μπορεί να απορροφηθεί από κεραμικά αγγεία ύφασμα και διατηρήθηκε για χιλιάδες χρόνια. Περαιτέρω, τα μόρια λιπιδίων τα οποία είναι από το γάλα λίπη από κατσίκες, άλογα, βοοειδή, και πρόβατα μπορεί να διακριθεί εύκολα από άλλους λιπώδη λίπη, όπως αυτή που παράγεται από την επεξεργασία των σφαγίων ζώων ή το μαγείρεμα.

Αρχαία μόρια λιπιδίων έχουν την καλύτερη πιθανότητα επιβίωσης για εκατοντάδες ή χιλιάδες χρόνια, αν το πλοίο είχε χρησιμοποιηθεί επανειλημμένα για την παραγωγή τυριού, βούτυρο ή γιαούρτι? αν τα σκάφη διατηρούνται κοντά στο χώρο παραγωγής και μπορεί να σχετίζεται με την επεξεργασία? και εάν τα εδάφη στην περιοχή του χώρου όπου βρίσκονται τα όστρακα είναι σχετικά ελεύθερες-αποστράγγιση και όξινο ή ουδέτερο ρΗ μάλλον παρά αλκαλικό.

Ερευνητές εκχύλισμα λιπιδίων από το ύφασμα των γλαστρών που χρησιμοποιούν οργανικούς διαλύτες, και στη συνέχεια, ότι το υλικό αναλύεται χρησιμοποιώντας ένα συνδυασμό χρωματογραφίας αερίου και φασματομετρία μάζας? ανάλυση σταθερών ισοτόπων παρέχει την προέλευση των λιπών.

Η παραγωγή γάλακτος και λακτάση Ανθεκτικότητα

Φυσικά, δεν είναι κάθε πρόσωπο στη γη μπορεί να χωνέψει το γάλα ή γαλακτοκομικά προϊόντα. Μια πρόσφατη μελέτη (Leonardi et al 2012) περιγράφεται γενετικά δεδομένα σχετικά με τη συνέχιση της λακτόζης ανοχή στην ενήλικη ζωή. Η μοριακή ανάλυση των γενετικών παραλλαγών σε σύγχρονους ανθρώπους δείχνουν ότι η προσαρμογή και η εξέλιξη της ικανότητας των ενηλίκων να καταναλώνουν φρέσκο γάλα σημειώθηκε ραγδαία στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια της μετάβασης σε γεωπόνο τρόπο ζωής, ως υποπροϊόν της προσαρμογής στην παραγωγή γάλακτος. Αλλά η ανικανότητα των ενηλίκων να καταναλώσουν φρέσκο γάλα μπορεί επίσης να ήταν ένας κίνητρο για επινόηση άλλες μεθόδους για χρήση σε πρωτεΐνες γάλακτος: τυροκομία, για παράδειγμα, μειώνει την ποσότητα της λακτόζης σε γαλακτοκομικά οξέος.

Τυροκομία

Η παραγωγή τυριού από γάλα ήταν σαφώς μια χρήσιμη εφεύρεση: το τυρί μπορεί να αποθηκευθεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό, τι το νωπό γάλα, και ήταν σίγουρα πιο εύπεπτο για τους πρώτους αγρότες. Αν και οι αρχαιολόγοι έχουν βρει διάτρητη σκάφη στην πρώιμη Νεολιθική αρχαιολογικούς χώρους και τα ερμηνευθεί ως φίλτρα τυρί, άμεση απόδειξη της χρήσης αυτής αναφέρθηκε για πρώτη φορά το 2012 (Salque κ.ά.).

Κάνοντας τυρί εμπλέκει την προσθήκη ενός ενζύμου (τυπικά πυτία) στο γάλα για να πήξει και να δημιουργήσει τυρόπηγμα. Το υπόλοιπο υγρό, που ονομάζεται ορός γάλακτος, πρέπει να στάζει μακριά από τυροπήγματος: σύγχρονες τυροκόμους χρησιμοποιούν ένα συνδυασμό από ένα πλαστικό κόσκινο και ένα μουσελίνα πανί κάποιου είδους ως φίλτρο για να εκτελέσει αυτήν την ενέργεια. Τα πρώτα Διάτρητα κόσκινα κεραμικής γνωστό μέχρι σήμερα είναι από Linearbandkeramik τόπους στο εσωτερικό της κεντρικής Ευρώπης, μεταξύ 5200 και 4800 cal. Π.Χ.

Salque και οι συνεργάτες του χρησιμοποίησαν αέρια χρωματογραφία και φασματομετρία μάζας για την ανάλυση οργανικών καταλοίπων από πενήντα κόσκινο θραύσματα που βρέθηκαν σε μια χούφτα των περιοχών LBK στον ποταμό Βιστούλα στην περιοχή Κουγιάβια της Πολωνίας. Διάτρητα γλάστρες ήταν θετικοί για υψηλές συγκεντρώσεις των καταλοίπων γαλακτοπαραγωγής σε σύγκριση με χύτρες. σκάφη μπολ-μορφή περιλαμβάνονται επίσης γαλακτοκομικά λίπη και μπορεί να έχουν χρησιμοποιηθεί με τα κόσκινα για τη συλλογή του ορού γάλακτος.

Πηγές

Copley MS, Berstan R, Dudd SN, Docherty G, Mukherjee AJ, Straker V, Payne S, και Evershed RP. 2003. Άμεση χημικά στοιχεία για την εκτεταμένη παραγωγή γάλακτος στην προϊστορική Βρετανία. Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών 100 (4): 1524-1529.

Craig ΟΕ, Chapman J, Heron C, Willis LH, Bartosiewicz L, Taylor G, Whittle Α, και Collins Μ 2005. Μήπως οι πρώτοι αγρότες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης παράγουν γαλακτοκομικά προϊόντα; Αρχαιότητα 79 (306): 882-894.

Κράμπα LJE, Evershed RP, και Eckardt Η 2011. Αυτό ήταν ένα mortarium που χρησιμοποιείται για; Οργανικά υπολείμματα και πολιτιστική αλλαγή στην Εποχή του Σιδήρου και τη Ρωμαϊκή Βρετανία. Αρχαιότητα  85 (330): 1339-1352.

Dunne, Julie. «Πρώτη παραγωγή γάλακτος στο πράσινο της Σαχάρας Αφρική, στην πέμπτη χιλιετία π.Χ.». όγκος Nature 486, Richard P. Evershed, Mélanie Salque, et al., Nature, 21 Ιουνίου του 2012.

Salque, Mélanie. «Η πιο παλιά στοιχεία για την παρασκευή τυριού στην έκτη χιλιετία π.Χ. στη βόρεια Ευρώπη.» όγκος Nature 493, Peter Ι Bogucki, Ιωάννα Pyzel, et al., Nature, 24 Ιανουαρίου, 2013.

https://www.greelane.com/e

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .