Πέμπτη, Οκτωβρίου 15

ΟΑΕΔ: Ποια είναι τα 9 προγράμματα που «τρέχουν» – Ωφελούμενοι – Προϋποθέσεις

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται εννέα προγράμματα του ΟΑΕΔ. Πρόκειται για:

·Πρόγραμμα 9.200 δικαιούχων “Επιταγής Επανένταξης στην αγορά εργασίας”

·Πρόγραμμα Απόκτησης Εργασιακής Εμπειρίας στους Δήμους Αμύνταιου και Πτολεμαΐδας

·Πρόγραμμα Απασχόλησης 3.500 ανέργων πτυχιούχων ηλικίας 22-29 ετών

·Πρόγραμμα Απασχόλησης Ανέργων 18-29 ετών

·Πρόγραμμα Απασχόλησης Μακροχρονίων Ανέργων 55-67 ετών

·Πρόγραμμα Απασχόλησης Ανέργων από Ευπαθείς Κοινωνικές Ομάδες (ΕΚΟ)

·Πρόγραμμα Απασχόλησης Ανέργων σε Κλάδους Έξυπνης Εξειδίκευσης

·Πρόγραμμα Δεύτερης Επιχειρηματικής Ευκαιρίας

·Πιλοτικό Πρόγραμμα Ελευσίνας

Τα 9 προγράμματα αναλυτικά:

«Επιταγή Επανένταξης στην αγορά εργασίας»

Το Πρόγραμμα 9.200 δικαιούχων «Επιταγής Επανένταξης στην αγορά εργασίας» επιχορηγεί για 12 μήνες εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που προσλαμβάνουν επιδοτούμενους ανέργους με «επιταγές επανένταξης» σε θέσεις πλήρους απασχόλησης.
Ωφελούμενοι είναι οι άνεργοι τακτικής επιδότησης στους οποίους υπολείπεται τουλάχιστον το 50% της επιδότησής τους, καθώς και στους επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους, που αποφασίζουν να μετατρέψουν το επίδομα ανεργίας τους σε «επιταγή επανένταξης στην αγορά εργασίας».

Με στόχο τη βελτίωση της λειτουργίας, των κινήτρων και της αποτελεσματικότητας του προγράμματος που είχε καλύψει μόνο 800 από τις 10.000 θέσεις από το 2017, η τροποποίηση του προγράμματος περιλαμβάνει τις εξής αλλαγές:

·Καθορίζονται στα 830 ευρώ το μήνα οι ελάχιστες ακαθάριστες αποδοχές των ανέργων που προσλαμβάνονται (περίπου 700 ευρώ καθαρά)

·Αυξάνεται στο 80% του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους η ανώτατη μηνιαία επιδότηση των επιχειρήσεων, έως τα 830 ευρώ. Δηλαδή, η ανώτατη επιδότηση για την πρόσληψη ενός επιδοτούμενου ανέργου υπερδιπλασιάζεται

·Αφαιρείται ο περιορισμός συμμετοχής σε εργοδότες που απασχολούν έως 10 άτομα, διευρύνοντας τη συμμετοχή σε όλους τους εργοδότες, ανεξάρτητα από τον αριθμό του προσωπικού τους

·Αφαιρείται ο περιορισμός συμμετοχής σε επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους στους οποίους υπολείπονται τουλάχιστον 2 μήνες επιδότησης, διευρύνοντας τη συμμετοχή σε όλους τους επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους

·Απλουστεύεται και γίνεται ταχύτερη η διαδικασία αίτησης και πρόσληψης ανέργων για τις επιχειρήσεις

·Μετατρέπεται σε ηλεκτρονική η διαδικασία αίτησης και κατάθεσης δικαιολογητικών για την είσπραξη της επιχορήγησης από τις επιχειρήσεις

·Καταργείται η 3μηνη δέσμευση για διατήρηση προσωπικού μετά το τέλος της 12μηνης επιχορήγησης.

Απόκτηση Εργασιακής Εμπειρίας στους Δήμους Αμύνταιου και Πτολεμαΐδας

Το πρόγραμμα στοχεύει στην ανάσχεση της ανεργίας των νέων και της διαρροής εργατικού δυναμικού. Μέσω της απόκτησης πολύτιμης επαγγελματικής εμπειρίας σε θέσεις πλήρους απασχόλησης, 100 νέοι άνεργοι θα αναβαθμίσουν τα προσόντα τους και θα προετοιμαστούν για την ένταξή τους στην αγορά εργασίας.

Ωφελούμενοι είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων των Κέντρων Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ2) στο Αμύνταιο και στην Πτολεμαΐδα, ηλικίας από 18 έως και 30 ετών, απόφοιτοι οποιασδήποτε εκπαιδευτικής βαθμίδας.

Ο ΟΑΕΔ θα καταβάλει μηνιαία αποζημίωση 550 ευρώ καθαρά καθώς και πλήρεις ασφαλιστικές εισφορές και αναλογία δώρων εορτών και επιδόματος αδείας.

Απασχόληση 3.500 ανέργων πτυχιούχων ηλικίας 22-29 ετών

Το νέο Πρόγραμμα Πτυχιούχων Ανέργων 22-29 ετών αφορά σε 3.500 νέες θέσεις εργασίας σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, διάρκειας 10 μηνών. Η επιδότηση ανέρχεται στο 75% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους με ανώτατο όριο τα 750 ευρώ το μήνα.

Απασχόληση Ανέργων 18-29 ετών

Το βελτιωμένο και ενισχυμένο Πρόγραμμα Απασχόλησης Ανέργων 18-29 ετών, οποιασδήποτε εκπαιδευτικής βαθμίδας, αφορά σε 8.000 νέες θέσεις εργασίας σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα. Η διάρκεια του προγράμματος είναι 12 μήνες, αλλά αυξάνεται σε 15 μήνες για τους μακροχρόνια ανέργους και τους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.
Αυξάνεται η επιδότηση από το 50% στο 75% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους και του ανώτατου ορίου από τα 500 στα 750 ευρώ το μήνα.

Στην επιχορήγηση του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους συμπεριλαμβάνονται και τα αντίστοιχα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και του επιδόματος αδείας. Επισημαίνεται ότι δεν υπάρχουν δεσμεύσεις απασχόλησης μετά το τέλος των προγραμμάτων, απλουστεύονται οι προϋποθέσεις συμμετοχής και επιταχύνονται οι διαδικασίες ένταξης και πρόσληψης.

Απασχόληση Μακροχρονίων Ανέργων 55-67 ετών

Σκοπός του προγράμματος είναι η δημιουργία 8.500 νέων θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης, για την απασχόληση μακροχρόνια ανέργων ηλικίας 55 έως 67 ετών.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε:

·κάθε είδους Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ),

·επιχειρήσεις, φορείς και οργανισμούς του δημόσιου τομέα, όπως αυτός επαναοριοθετήθηκε με βάση το άρθρο 51 του Ν. 1892/1990 (Α’ 101), που ασκούν τακτικά οικονομική δραστηριότητα, και

·επιχειρήσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δευτέρου βαθμού (Δήμων και Περιφερειών) του Ν. 3852/2010, που ασκούν οικονομική δραστηριότητα.

Απασχόληση Ανέργων από Ευπαθείς Κοινωνικές Ομάδες (ΕΚΟ)

Σκοπός του προγράμματος είναι η δημιουργία 1.200 νέων θέσεων εργασίας, με την πρόσληψη ανέργων Ατόμων με Αναπηρίες (AμεΑ), Απεξαρτημένων από εξαρτησιογόνες ουσίες, Αποφυλακισμένων, Νεαρών Παραβατικών Ατόμων ή Νεαρών Ατόμων που βρίσκονται σε κοινωνικό κίνδυνο.

Το πρόγραμμα απευθύνεται :

·σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, συνεταιρισμούς, Φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, όπως ορίζονται στο άρθρο 3 του ν. 4430/2016 (Α’ 205), και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που ασκούν τακτικά οικονομική δραστηριότητα, προκειμένου να προσλάβουν εγγεγραμμένους ανέργους όλων των κατηγοριών της παρ. 1 του Κεφ. 5 της παρούσας

·νομικές οντότητες οι οποίες ασκούν τακτικά οικονομική δραστηριότητα και:

είτε i) είναι επιχειρήσεις ΟΤΑ Α΄και Β΄βαθμού του ν. 3852/2010

είτε ii) είναι επιχειρήσεις φορείς και Οργανισμοί του Δημοσίου τομέα όπως αυτοί ορίζονται από το άρθρο 51 του ν. 1892/1990 (101 Α’), για την απασχόληση αποκλειστικά ωφελουμένων ΑμεΑ, εγγεγραμμένων στο ειδικό μητρώο ανέργων ΑμεΑ του ΟΑΕΔ.

Απασχόληση Ανέργων σε Κλάδους Έξυπνης Εξειδίκευσης

Πρόκειται για 5.200 νέες θέσεις εργασίας με αυξημένη επιδότηση έως 60% του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους για πτυχιούχους ανέργους έως 39 ετών που θα προσληφθούν από επιχειρήσεις σε 9 κλάδους έξυπνης εξειδίκευσης.

Το «Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση ανέργων ηλικίας έως 39 ετών, αποφοίτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, σε κλάδους έξυπνης εξειδίκευσης (Research and Innovation Strategies for Smart Specialization-RIS3) και παραγωγικής δραστηριότητας» αναβαθμίστηκε πρόσφατα ώστε να γίνει πιο ελκυστικό και αποτελεσματικό, στο πλαίσιο της συνεχούς αξιολόγησης και βελτίωσης των δράσεων του Οργανισμού:

Διευρύνθηκαν από 4 σε 9 οι κλάδοι έξυπνης εξειδίκευσης. Προστέθηκαν επιχειρήσεις με κύρια δραστηριότητα σε:

1) Ενέργεια,
2) Βιοεπιστήμες και Υγεία–Φάρμακα,
3) Περιβάλλον και Βιώσιμη Ανάπτυξη – Κλιματική Αλλαγή,
4) Πολιτισμός, Τουρισμός, Πολιτιστικές και Δημιουργικές Βιομηχανίες και
5) Επιστημονική Έρευνα και Ανάπτυξη, πέραν όσων δραστηριοποιούνται σε
6) Μεταποίηση – Βιομηχανία,
7) Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών,
8) Υλικά – Κατασκευές και
9) Μεταφορές και Εφοδιαστική Αλυσίδα (Logistics).

Ακόμη αυξήθηκε το ποσό της επιχορήγησης από το 50% στο 60% του μηνιαίου μισθολογικού -και μη- κόστους και το ανώτατο όριο από 600 στα 700 ευρώ τον μήνα για τους κατόχους πτυχίου και από 700 στα 750 ευρώ για τους κατόχους μεταπτυχιακού. Παραμένει στα 800 ευρώ το μήνα το ανώτατο όριο για τους κατόχους διδακτορικού.

Αφαιρέθηκε η τρίμηνη δέσμευση μετά τους 15 μήνες απασχόλησης. Επίσης, στο πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν όσες επιχειρήσεις, ανεξάρτητα από το αντικείμενο της δραστηριότητάς τους, επιθυμούν να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας ειδικοτήτων Πληροφορικής.

Δεύτερη Επιχειρηματική Ευκαιρία

Το πρόγραμμα αποσκοπεί στην επανένταξη στην αγορά εργασίας 5.000 ανέργων πρώην αυτοαπασχολουμένων, που έχουν διακόψει την επιχειρηματική τους δραστηριότητα και στους οποίους δίνεται μια δεύτερη ευκαιρία να δημιουργήσουν επιχειρήσεις και να επαναδραστηριοποιηθούν επιχειρηματικά μέσω της δημιουργίας μιας νέας επιχείρησης.

Στο πρόγραμμα επίσης μπορούν να υποβάλουν αίτηση και άνεργοι, που δεν έχουν προχωρήσει σε έναρξη δραστηριότητας, με την προϋπόθεση ότι μετά την κοινοποίηση της θετικής αξιολόγησης (προέγκριση) του επιχειρηματικού τους σχεδίου από την Τριμελή Επιτροπή Αξιολόγησης θα προχωρήσουν στην έναρξη της δραστηριότητας σε ΔΟΥ εντός δύο μηνών.

Οι δικαιούχοι πρέπει να έχουν εξοφλήσει ή ρυθμίσει τις τυχόν οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές ή τυχόν οφειλές από οποιαδήποτε αιτία προς τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) και να είναι ενήμεροι με τους όρους της ρύθμισης.

Όσοι οφείλουν ασφαλιστικές εισφορές που αφορούν σε προηγούμενη επιχειρηματική δραστηριότητα και δεν έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης, αποκτούν ασφαλιστική ενημερότητα κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 40 του ν. 4578/2018, την οποία προσκομίζουν μετά την υπαγωγή τους στο πρόγραμμα και παραμένουν ενήμεροι καθ’ όλη τη διάρκεια ισχύος του προγράμματος, εφόσον είναι συνεπείς ως προς τις τρέχουσες ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις.

Από το ποσό της επιχορήγησης που δικαιούνται οι ενταγμένοι στο πρόγραμμα, παρακρατείται ποσοστό 25% από τον ΟΑΕΔ, ο οποίος το αποδίδει στον ΕΦΚΑ έναντι εξόφλησης των οφειλών τους.

Πιλοτικό Πρόγραμμα Ελευσίνας

Η δράση δίνει τη δυνατότητα σε εγγεγραμένους άνεργους του ΚΠΑ2 Ελευσίνας από 45 ετών και άνω, με 6 μήνες ανεργίας, να συμμετέχουν σε επιδοτούμενα προγράμματα, που θα περιλαμβάνουν:

Πρόγραμμα θεωρητικής κατάρτισης 150 – 240 ωρών, σε 10 ειδικότητες, όπως αυτές έχουν προσδιοριστεί έπειτα από έρευνα στην περιοχή δραστηριότητας του ΚΠΑ2 Ελευσίνας (Ασπρόπυργος, Ελευσίνα, Μάνδρα, Βιομηχανική Ζώνη Θριάσιου Πεδίου):

·Υπάλληλος Γραφείου

·Πωλητής λιανικού εμπορίου

·Πωλητής χονδρικού εμπορίου

·Αποθηκάριος

·Εργάτης αποθήκης

·Φύλακας κτιρίων

·Χειριστής Κλαρκ

·Οδηγός βαρέων φορτηγών

·Μπουφετζής

·Σερβιτόρος

800 ώρες πρακτικής άσκησης σε επιχειρήσεις του Ιδιωτικού Τομέα που ασκούν οικονομική δραστηριότητα στις περιοχές Ασπροπύργου, Ελευσίνας, Μάνδρας ή στη Βιομηχανική Ζώνη Θριάσιου Πεδίου

Πιστοποίηση επαγγελματικών γνώσεων και προσόντων

Ειδικότερα η Δράση επιχειρεί να επικαιροποιήσει ή/και να διευρύνει τις επαγγελματικές γνώσεις και δεξιότητες των ωφελουμένων, ώστε να διασφαλίσει τις αναγκαίες προϋποθέσεις ένταξής τους στην αγορά εργασίας, με παράλληλη θεωρητική κατάρτιση και πιστοποίηση, αλλά και πρακτική άσκηση σε πραγματικές συνθήκες εργασιακού περιβάλλοντος και προσαρμογή των γνώσεων στις πραγματικές ανάγκες της παραγωγικής διαδικασίας.

 

.airetos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .