Σάββατο, Οκτωβρίου 17

Όργιο διαπλοκής μεταξύ ΕΡΤ και ΝΔ με στόχο την καρέκλα του ΣΕΓΑΣ--ΜΕ ΠΡΟΣΧΗΜΑ ΤΟΥΣ ΕΠΟΜΕΝΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΗ ΕΚΠΟΜΠΩΝ - ΟΜΗΡΙΑ ΤΩΝ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΩΝ ΣΤΙΒΟΥ

  

Με τις εκλογές στις αθλητικές ομοσπονδίες προ των πυλών οι υποψήφιοι προφανώς τα παίζουν όλα για όλα. Πολλές φορές όμως, αν όχι πάντα, το παιχνίδι δεν παίζεται επί ίσοις όροις. Στο πλαίσιο αυτό το σκάνδαλο που έχει ξεσπάσει στον χώρο του στίβου, ενόψει των εκλογών του ΣΕΓΑΣ, δεν έχει προηγούμενο.

Όπως αποκάλυψε προ ημερών το «Sportime», η ΕΡΤ

ενέκρινε κονδύλι ύψους 484.500 ευρώ στην εταιρεία «AN SPORTS & MEDIA» για να γυρίσει μία σειρά από ντοκιμαντέρ με πρωταγωνιστές τους Έλληνες αθλητές που θα πάνε στο Τόκιο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, οι οποίοι ως γνωστόν μεταφέρθηκαν για το επόμενο καλοκαίρι λόγω της πανδημίας.

Η συγκεκριμένη εταιρεία ανήκει στον κύκλο συμφερόντων ιστοσελίδας η οποία στηρίζει τον προεκλογικό αγώνα του εν ενεργεία βουλευτή της ΝΔ, Βασίλη Οικονόμου, στον ΣΕΓΑΣ, που είναι επικεφαλής της «Αναγέννησης», ενώ μάλιστα στην 11μελή συντονιστική επιτροπή της «Αναγέννησης» φιγουράρει το όνομα του Γιάννη Νικολάου, ο οποίος είναι αδελφός του φερόμενου ως διαχειριστή της ιστοσελίδας Sportsfeed, Θανάση Νικολάου και συνιδιοκτήτης της εταιρείας μαζί με τον Κώστα Αμοιρίδη.

Όπως προκύπτει από τα δεδομένα που έχουν δημοσιευτεί, έχει στηθεί ένας μηχανισμός αδιαφανούς χρηματοδότησης και εξυπηρέτησης συγκεκριμένου εκλογικού συνδυασμού που διεκδικεί την ψήφο των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων στις προσεχείς αρχαιρεσίες του ΣΕΓΑΣ.

Ο μηχανισμός αυτός έχει δημιουργηθεί από ιδιοκτήτη εταιρείας που έχει αναλάβει την προώθηση και προβολή του εν λόγω συνδυασμού στον οποίο συμμετέχει συγγενικό του πρόσωπο.

Φυσικά με αφορμή αυτή την υπόθεση δριμύ είναι το κατηγορώ εις βάρος του Λευτέρη Αυγενάκη, ο οποίος φαίνεται ότι έχει διαλέξει «στρατόπεδο» στις εκλογές του ΣΕΓΑΣ, στις οποίες της έτερης υποψήφιας παράταξης ηγείται ο γενικός γραμματέας της αρχαιότερης ελληνικής ομοσπονδίας, Βασίλης Σεβαστής.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού κατηγορείται ότι επιχειρεί κομματική χειραγώγηση των αθλητικών ομοσπονδιών, συγκεντρώνοντας τα πυρά των κομμάτων για όσα έχουν συμβεί αναφορικά με τις εκλογές σε αυτές.

Χαρακτηριστική είναι η ανακοίνωση του Τομέα Αθλητισμού του ΚΙΝΑΛ με αποδέκτη τον Αυγενάκη, η οποία αναφέρει μεταξύ άλλων: «Χρηματοδοτεί με τον ιδρώτα του ελληνικού λαού, μέσω της ΕΡΤ, ιστοσελίδα ασήμαντης εμβέλειας με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, η οποία τον προβάλλει με προκλητικό τρόπο.

»Στέλεχος της χρηματοδοτούμενης από την ΕΡΤ ιστοσελίδας εμπλέκεται στις εκλογές του ΣΕΓΑΣ. Το "ποτήρι ξεχείλισε", δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψουμε τη διαπλοκή».

Άλλωστε πολλοί αναρωτιούνται αν είναι σύμπτωση η χρηματοδότηση της ΕΡΤ στη συγκεκριμένη εταιρεία παραγωγής λίγο διάστημα μετά την επισημοποίηση πως ο Βασίλης Οικονόμου συμμετέχει στην «Αναγέννηση» ως επικεφαλής.

Τι έχει συμβεί

Δύο μήνες μετά τη δημιουργία του συνδυασμού «Αναγέννηση» εγκρίθηκε το κονδύλι από την ΕΡΤ.

Αποφασίστηκε με τη μορφή του κατεπείγοντος και με απευθείας ανάθεση στη συγκεκριμένη ιδιωτική εταιρεία να δοθεί η παραγωγή τηλεοπτικής εκπομπής 85 επεισοδίων με τίτλο «Τeam Hellas 2020ne-Road to Tokyo», που έχει θέμα την παρουσίαση της Ελληνικής Ολυμπιακής Ομάδας, η οποία θα λάβει μέρος στη διοργάνωση του Τόκιο.

Το συγκεκριμένο κονδύλι είναι ύψους 484.500 ευρώ. Σημειωτέον ότι αυτό συνέβη εν μέσω πανδημίας, χωρίς να γίνει κάποιος διαγωνισμός ή άλλη διαυγής διαδικασία.

Ο προϋπολογισμός της συγκεκριμένης σειράς είναι 5.700 ευρώ ανά επεισόδιο, ενώ παρουσιαστής θα είναι ο Γιώργος Καπουτζίδης.

Κάποιοι στο Ραδιομέγαρο θέτουν θέμα παράκαμψης του αθλητικού  τμήματος της ΕΡΤ, το οποίο ως γνωστόν αριθμεί περισσότερους από 100 δημοσιογράφους. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια πως ο Γιώργος Καπουτζίδης δεν διαθέτει τα προσόντα για να παρουσιάζει τα επεισόδια. Σίγουρα όμως δεν διαθέτει τις ειδικές γνώσεις που απαιτούνται.

Είναι πολλά τα ερωτήματα που προκύπτουν από τη συγκεκριμένη υπόθεση, η οποία αναδίδει έντονη οσμή σκανδάλου. Πώς φτάσαμε στην υπογραφή αυτής της σύμβασης; Γιατί δεν πραγματοποιήθηκε άραγε ανοιχτός διαγωνισμός από την ΕΡΤ; Με ποια κριτήρια επιλέχθηκε η συγκεκριμένη εταιρεία;

Πώς δικαιολογείται το ποσό των 484.500 ευρώ πλέον ΦΠΑ; Για ποιον λόγο η ΕΡΤ με τον επαρκή αριθμό εργαζομένων να αποταθεί σε εξωτερική παραγωγή για μια απλή παρουσίαση της ολυμπιακής αποστολής;

Τα παραπάνω είναι εύλογα ερωτήματα, που χρήζουν άμεσης απάντησης. Κι αυτό γιατί ολοένα και θα πληθαίνουν, και όχι άδικα, οι φωνές που κάνουν λόγο για απευθείας αναθέσεις, αδιαφανείς χρηματοδοτήσεις μέσων μαζικής ενημέρωσης, καθώς και απαξίωση της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης από την πλευρά της κυβέρνησης.

To zougla.gr επικοινώνησε τόσο με την ΕΡΤ όσο και με την εμπλεκόμενη εταιρεία. Η Δημόσια Τηλεόραση επιφυλάχθηκε να απαντήσει όταν ενημερωθούν τα στελέχη της, η δε ιδιωτική εταιρεία αρνήθηκε κάθε συζήτηση επί του θέματος.

Όμηροι οι αθλητές

Έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον το ερώτημα που απευθύνει προς την κυβέρνηση ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ κ. Κεγκέρογλου.

Διερωτάται το τι ακριβώς συμβαίνει όχι μόνον με τα κονδύλια και τις αναθέσεις, αλλά και με τις φιλοδοξίες του κ. Βασίλη Οικονόμου.

Διερωτάται το πώς ακριβώς παρεμβαίνουν οι ως άνω παράγοντες, εταιρεία, δημοσιογράφοι κ.λπ., οι οποίοι, πέρα από τις εκπομπές και την παρουσίαση της Ελληνικής Ολυμπιακής Ομάδας, αναλαμβάνουν και την οικονομική επιχορήγηση των πρωταθλητών.

Δηλαδή και τηλεοπτική παραγωγή και management των πρωταθλητών και manager της Εθνικής Ομάδας. Ένα δίκτυο δραστηριοτήτων και συμφερόντων και πολιτικών φιλοδοξιών δηλαδή. Ρωτά ο κ. Κεγκέρογλου:

«Στις 13/10/20, σε δημοσίευμα της αθλητικής εφημερίδας Sportime αλλά και σε ανάρτηση της ηλεκτρονικής έκδοσής της στις 14/10/20, γίνεται αναφορά για ύποπτες συναλλαγές με τη συμμετοχή και συνεισφορά της Δημόσιας Τηλεόρασης, στο πλαίσιο, όπως αναφέρεται, της προσπάθειας επηρεασμού του αποτελέσματος των επερχόμενων εκλογών στον ΣΕΓΑΣ προς όφελος της παράταξης "Αναγέννηση", της οποίας ηγείται βουλευτής της ΝΔ.

»Συγκεκριμένα, η Επιτροπή Προγράμματος και Ενημερωτικών Εκπομπών της ΕΡΤ ανέθεσε σε εταιρεία την εκτέλεση εξωτερικής παραγωγής 85 εκπομπών με θέμα την παρουσίαση της προετοιμασίας της Ελληνικής Ολυμπιακής Ομάδας, συνολικού ύψους 484.500 ευρώ (5.700 ευρώ ανά εκπομπή).

»Η εταιρεία στην οποία ανατέθηκε η παραγωγή είναι ιδίων συμφερόντων με το site που στηρίζει την παράταξη "Αναγέννηση" στην προσπάθεια κομματικής άλωσης του ΣΕΓΑΣ από τη ΝΔ. Ως διαχειριστής μάλιστα του site, που προπαγανδίζει συστηματικά υπέρ της νίκης της παράταξης του κ. Οικονόμου, εμφανίζεται συγγενικό πρόσωπο υποψηφίου με τον συνδυασμό της παράταξης του κ. Οικονόμου.

»Αν το δημοσίευμα ισχύει, έστω κατ’ ελάχιστον, είναι σαφές ότι η κυβέρνηση, μετά την ψήφιση του πρόσφατου νόμου για τις αρχαιρεσίες των αθλητικών ομοσπονδιών, έχει στόχο τη χειραγώγηση των εκλογικών διαδικασιών των ομοσπονδιών ως συνέχεια μάλιστα των συγκεκριμένων διατάξεων, πονηρών προθέσεων και σκοπιμότητας, που νομοθετήσατε πρόσφατα. Αυτό που αποκαλύπτεται σήμερα, αφορά τον συνδυασμό ενεργειών και δυστυχώς την εμπλοκή της Δημόσιας Τηλεόρασης, η οποία προσπαθεί να συνδυάσει το τερπνό με το κακώς εννοούμενο ωφέλιμο».

Ενδιαφέρον έχει επίσης και το κομμάτι που έχει να κάνει με το γεγονός ότι η συγκεκριμένη εταιρεία εκπροσωπεί αθλητές και προσελκύει χορηγούς γι’ αυτούς. Ουσιαστικά, δηλαδή, λειτουργεί ως εταιρεία μάνατζερ, όπως αποκάλυψε το "Sportime".

Βέβαια οι αθλητές καλούνται να υπογράψουν συμβόλαιο για δέκα έτη (!) όσον αφορά στη χορηγική εκμετάλλευσή τους. Ουσιαστικά, δηλαδή, οι αθλητές υπογράφουν συμβόλαια δεσμευόμενοι, όσον αφορά την εμπορική τους εκμετάλλευση για (σχεδόν) όλη την καριέρα τους.

Και το ερώτημα που προκύπτει είναι το εξής: Πώς ο αθλητής θα αρνηθεί να υπογράψει όταν έστω και θεωρητικά τουλάχιστον η συγκεκριμένη εταιρεία εμπλέκεται με την επόμενη μέρα στην ομοσπονδία και ανήκει στον Θανάση Νικολάου, αδερφό του Γιάννη Νικολάου, που είναι νυν εξέχον στέλεχος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου;.

Ακολουθούν τα ντοκουμέντα που αφορούν το πλέγμα συμφωνιών της εν λόγω εταιρείας με την ΕΡΤ αλλά και τις επιμέρους λεπτομέρειες που αφορούν τους αθλητές και την επιχορήγησή τους.

Το πρώτο έγγραφο αφορά αποδεικτικό καταχώρησης της εταιρείας στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο. Είναι δηλαδή υπαρκτή.

Το δεύτερο ντοκουμέντο αφορά το ιδιωτικό συμφωνητικό της εταιρείας AN Sports and Media με τον αθλητή Χρήστο Φραντζεσκάκη.

Το τρίτο ντοκουμέντο αφορά τη συμφωνία της εταιρείας αυτής με την ΕΡΤ για την εξωτερική παραγωγή.

Ερώτηση 45 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ

Για το συγκεκριμένο θέμα κατέθεσαν ερώτηση προς τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικό εκπρόσωπο 45 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με πρωτοβουλία της βουλευτού Έβρου, Αναστασίας Γκαρά.

Στην ερώτηση γίνεται λόγος για τη δημιουργία, μέσω της ΕΡΤ Α.Ε., μηχανισμού αδιαφανούς χρηματοδότησης και εξυπηρέτησης συγκεκριμένου συνδυασμού που διεκδικεί την ψήφο των ερασιτεχνών σωματείων στις προσεχείς αρχαιρεσίες του ΣΕΓΑΣ.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ συγκεκριμένα κάνουν λόγο για αδιαφανείς χρηματοδοτήσεις και απευθείας αναθέσεις συνολικού ύψους 484.500 ευρώ πλέον ΦΠΑ σε συγκεκριμένο ιδιοκτήτη εταιρείας για την παραγωγή τηλεοπτικής εκπομπής, ο οποίος -σύμφωνα με δημοσιεύματα- την ίδια στιγμή έχει αναλάβει την προώθηση και την προβολή συγκεκριμένου συνδυασμού για τις επερχόμενες εκλογές στον ΣΕΓΑΣ, στον οποίο μάλιστα συμμετέχει και συγγενικό του πρόσωπο.

Μάλιστα επιπλέον ερωτηματικά προκαλεί η επιλογή της κυβέρνησης να προχωρήσει, εν μέσω πανδημίας και οικονομικής δυσπραγίας, σε μία πολυδάπανη και σκανδαλώδη εξωτερική παραγωγή τη στιγμή που η ΕΡΤ διαθέτει και το προσωπικό αλλά και την απαιτούμενη υλικοτεχνική υποδομή για την εκτέλεση ανάλογης τηλεοπτικής εκπομπής.

Κατόπιν όλων των παραπάνω, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θέτουν προς τον υπουργό παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικό εκπρόσωπο, κ. Πέτσα, τα εξής ερωτήματα:

«1. Γιατί επελέγη η διαδικασία της απευθείας ανάθεσης για την επιλογή αναδόχου, για να διεκπεραιώσει τη τηλεοπτική παραγωγή με τίτλο «Τeam Hellas 2020ne-Road to Tokyo»;

2. Γιατί δεν πραγματοποιήθηκε δημόσιος ανοιχτός διαγωνισμός από την ΕΡΤ Α.Ε.;

3. Με ποια κριτήρια επελέγη η εταιρεία AN SPORTS & MEDIA στην οποία ανατέθηκε η εκτέλεση εξωτερικής παραγωγής, με κατεπείγουσα απευθείας ανάθεση;

4. Ποιες είναι οι τεχνικές προδιαγραφές του έργου που να δικαιολογούν το ποσό των 484.500,60 ευρώ πλέον ΦΠΑ;

5. Πόσες και ποιες τηλεοπτικές παραγωγές έχει υλοποιήσει κατά το παρελθόν η συγκεκριμένη εταιρεία, ώστε να επιλεγεί από την ΕΡΤ Α.Ε ως η καταλληλότερη με τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης;».

Έκανε πίσω ο Βασίλης Οικονόμου

Μετά τις αποκαλύψεις για τις αμφιλεγόμενες δραστηριότητες των εμπλεκόμενων παραγόντων, ο βουλευτής της ΝΔ Βασίλης Οικονόμου ανακοίνωσε πως, αν και στηρίζει την πολιτική κίνηση «Αναγέννηση» για τις αρχαιρεσίες στον ΣΕΓΑΣ, ο ίδιος δεν πρόκειται να διεκδικήσει την προεδρική καρέκλα.

Προφανώς επικράτησε το δόγμα «φύλαγε τα ρούχα σου για να ΄χεις τα μισά». 

Με τις εκλογές στις αθλητικές ομοσπονδίες προ των πυλών οι υποψήφιοι προφανώς τα παίζουν όλα για όλα. Πολλές φορές όμως, αν όχι πάντα, το παιχνίδι δεν παίζεται επί ίσοις όροις. Στο πλαίσιο αυτό το σκάνδαλο που έχει ξεσπάσει στον χώρο του στίβου, ενόψει των εκλογών του ΣΕΓΑΣ, δεν έχει προηγούμενο.

Όπως αποκάλυψε προ ημερών το «Sportime», η ΕΡΤ ενέκρινε κονδύλι ύψους 484.500 ευρώ στην εταιρεία «AN SPORTS & MEDIA» για να γυρίσει μία σειρά από ντοκιμαντέρ με πρωταγωνιστές τους Έλληνες αθλητές που θα πάνε στο Τόκιο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, οι οποίοι ως γνωστόν μεταφέρθηκαν για το επόμενο καλοκαίρι λόγω της πανδημίας.

Η συγκεκριμένη εταιρεία ανήκει στον κύκλο συμφερόντων ιστοσελίδας η οποία στηρίζει τον προεκλογικό αγώνα του εν ενεργεία βουλευτή της ΝΔ, Βασίλη Οικονόμου, στον ΣΕΓΑΣ, που είναι επικεφαλής της «Αναγέννησης», ενώ μάλιστα στην 11μελή συντονιστική επιτροπή της «Αναγέννησης» φιγουράρει το όνομα του Γιάννη Νικολάου, ο οποίος είναι αδελφός του φερόμενου ως διαχειριστή της ιστοσελίδας Sportsfeed, Θανάση Νικολάου και συνιδιοκτήτης της εταιρείας μαζί με τον Κώστα Αμοιρίδη.

Όπως προκύπτει από τα δεδομένα που έχουν δημοσιευτεί, έχει στηθεί ένας μηχανισμός αδιαφανούς χρηματοδότησης και εξυπηρέτησης συγκεκριμένου εκλογικού συνδυασμού που διεκδικεί την ψήφο των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων στις προσεχείς αρχαιρεσίες του ΣΕΓΑΣ.

Ο μηχανισμός αυτός έχει δημιουργηθεί από ιδιοκτήτη εταιρείας που έχει αναλάβει την προώθηση και προβολή του εν λόγω συνδυασμού στον οποίο συμμετέχει συγγενικό του πρόσωπο.

Φυσικά με αφορμή αυτή την υπόθεση δριμύ είναι το κατηγορώ εις βάρος του Λευτέρη Αυγενάκη, ο οποίος φαίνεται ότι έχει διαλέξει «στρατόπεδο» στις εκλογές του ΣΕΓΑΣ, στις οποίες της έτερης υποψήφιας παράταξης ηγείται ο γενικός γραμματέας της αρχαιότερης ελληνικής ομοσπονδίας, Βασίλης Σεβαστής.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού κατηγορείται ότι επιχειρεί κομματική χειραγώγηση των αθλητικών ομοσπονδιών, συγκεντρώνοντας τα πυρά των κομμάτων για όσα έχουν συμβεί αναφορικά με τις εκλογές σε αυτές.

Χαρακτηριστική είναι η ανακοίνωση του Τομέα Αθλητισμού του ΚΙΝΑΛ με αποδέκτη τον Αυγενάκη, η οποία αναφέρει μεταξύ άλλων: «Χρηματοδοτεί με τον ιδρώτα του ελληνικού λαού, μέσω της ΕΡΤ, ιστοσελίδα ασήμαντης εμβέλειας με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, η οποία τον προβάλλει με προκλητικό τρόπο.

»Στέλεχος της χρηματοδοτούμενης από την ΕΡΤ ιστοσελίδας εμπλέκεται στις εκλογές του ΣΕΓΑΣ. Το "ποτήρι ξεχείλισε", δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψουμε τη διαπλοκή».

Άλλωστε πολλοί αναρωτιούνται αν είναι σύμπτωση η χρηματοδότηση της ΕΡΤ στη συγκεκριμένη εταιρεία παραγωγής λίγο διάστημα μετά την επισημοποίηση πως ο Βασίλης Οικονόμου συμμετέχει στην «Αναγέννηση» ως επικεφαλής.

Τι έχει συμβεί

Δύο μήνες μετά τη δημιουργία του συνδυασμού «Αναγέννηση» εγκρίθηκε το κονδύλι από την ΕΡΤ.

Αποφασίστηκε με τη μορφή του κατεπείγοντος και με απευθείας ανάθεση στη συγκεκριμένη ιδιωτική εταιρεία να δοθεί η παραγωγή τηλεοπτικής εκπομπής 85 επεισοδίων με τίτλο «Τeam Hellas 2020ne-Road to Tokyo», που έχει θέμα την παρουσίαση της Ελληνικής Ολυμπιακής Ομάδας, η οποία θα λάβει μέρος στη διοργάνωση του Τόκιο.

Το συγκεκριμένο κονδύλι είναι ύψους 484.500 ευρώ. Σημειωτέον ότι αυτό συνέβη εν μέσω πανδημίας, χωρίς να γίνει κάποιος διαγωνισμός ή άλλη διαυγής διαδικασία.

Ο προϋπολογισμός της συγκεκριμένης σειράς είναι 5.700 ευρώ ανά επεισόδιο, ενώ παρουσιαστής θα είναι ο Γιώργος Καπουτζίδης.

Κάποιοι στο Ραδιομέγαρο θέτουν θέμα παράκαμψης του αθλητικού  τμήματος της ΕΡΤ, το οποίο ως γνωστόν αριθμεί περισσότερους από 100 δημοσιογράφους. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια πως ο Γιώργος Καπουτζίδης δεν διαθέτει τα προσόντα για να παρουσιάζει τα επεισόδια. Σίγουρα όμως δεν διαθέτει τις ειδικές γνώσεις που απαιτούνται.

Είναι πολλά τα ερωτήματα που προκύπτουν από τη συγκεκριμένη υπόθεση, η οποία αναδίδει έντονη οσμή σκανδάλου. Πώς φτάσαμε στην υπογραφή αυτής της σύμβασης; Γιατί δεν πραγματοποιήθηκε άραγε ανοιχτός διαγωνισμός από την ΕΡΤ; Με ποια κριτήρια επιλέχθηκε η συγκεκριμένη εταιρεία;

Πώς δικαιολογείται το ποσό των 484.500 ευρώ πλέον ΦΠΑ; Για ποιον λόγο η ΕΡΤ με τον επαρκή αριθμό εργαζομένων να αποταθεί σε εξωτερική παραγωγή για μια απλή παρουσίαση της ολυμπιακής αποστολής;

Τα παραπάνω είναι εύλογα ερωτήματα, που χρήζουν άμεσης απάντησης. Κι αυτό γιατί ολοένα και θα πληθαίνουν, και όχι άδικα, οι φωνές που κάνουν λόγο για απευθείας αναθέσεις, αδιαφανείς χρηματοδοτήσεις μέσων μαζικής ενημέρωσης, καθώς και απαξίωση της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης από την πλευρά της κυβέρνησης.

To zougla.gr επικοινώνησε τόσο με την ΕΡΤ όσο και με την εμπλεκόμενη εταιρεία. Η Δημόσια Τηλεόραση επιφυλάχθηκε να απαντήσει όταν ενημερωθούν τα στελέχη της, η δε ιδιωτική εταιρεία αρνήθηκε κάθε συζήτηση επί του θέματος.

Όμηροι οι αθλητές

Έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον το ερώτημα που απευθύνει προς την κυβέρνηση ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ κ. Κεγκέρογλου.

Διερωτάται το τι ακριβώς συμβαίνει όχι μόνον με τα κονδύλια και τις αναθέσεις, αλλά και με τις φιλοδοξίες του κ. Βασίλη Οικονόμου.

Διερωτάται το πώς ακριβώς παρεμβαίνουν οι ως άνω παράγοντες, εταιρεία, δημοσιογράφοι κ.λπ., οι οποίοι, πέρα από τις εκπομπές και την παρουσίαση της Ελληνικής Ολυμπιακής Ομάδας, αναλαμβάνουν και την οικονομική επιχορήγηση των πρωταθλητών.

Δηλαδή και τηλεοπτική παραγωγή και management των πρωταθλητών και manager της Εθνικής Ομάδας. Ένα δίκτυο δραστηριοτήτων και συμφερόντων και πολιτικών φιλοδοξιών δηλαδή. Ρωτά ο κ. Κεγκέρογλου:

«Στις 13/10/20, σε δημοσίευμα της αθλητικής εφημερίδας Sportime αλλά και σε ανάρτηση της ηλεκτρονικής έκδοσής της στις 14/10/20, γίνεται αναφορά για ύποπτες συναλλαγές με τη συμμετοχή και συνεισφορά της Δημόσιας Τηλεόρασης, στο πλαίσιο, όπως αναφέρεται, της προσπάθειας επηρεασμού του αποτελέσματος των επερχόμενων εκλογών στον ΣΕΓΑΣ προς όφελος της παράταξης "Αναγέννηση", της οποίας ηγείται βουλευτής της ΝΔ.

»Συγκεκριμένα, η Επιτροπή Προγράμματος και Ενημερωτικών Εκπομπών της ΕΡΤ ανέθεσε σε εταιρεία την εκτέλεση εξωτερικής παραγωγής 85 εκπομπών με θέμα την παρουσίαση της προετοιμασίας της Ελληνικής Ολυμπιακής Ομάδας, συνολικού ύψους 484.500 ευρώ (5.700 ευρώ ανά εκπομπή).

»Η εταιρεία στην οποία ανατέθηκε η παραγωγή είναι ιδίων συμφερόντων με το site που στηρίζει την παράταξη "Αναγέννηση" στην προσπάθεια κομματικής άλωσης του ΣΕΓΑΣ από τη ΝΔ. Ως διαχειριστής μάλιστα του site, που προπαγανδίζει συστηματικά υπέρ της νίκης της παράταξης του κ. Οικονόμου, εμφανίζεται συγγενικό πρόσωπο υποψηφίου με τον συνδυασμό της παράταξης του κ. Οικονόμου.

»Αν το δημοσίευμα ισχύει, έστω κατ’ ελάχιστον, είναι σαφές ότι η κυβέρνηση, μετά την ψήφιση του πρόσφατου νόμου για τις αρχαιρεσίες των αθλητικών ομοσπονδιών, έχει στόχο τη χειραγώγηση των εκλογικών διαδικασιών των ομοσπονδιών ως συνέχεια μάλιστα των συγκεκριμένων διατάξεων, πονηρών προθέσεων και σκοπιμότητας, που νομοθετήσατε πρόσφατα. Αυτό που αποκαλύπτεται σήμερα, αφορά τον συνδυασμό ενεργειών και δυστυχώς την εμπλοκή της Δημόσιας Τηλεόρασης, η οποία προσπαθεί να συνδυάσει το τερπνό με το κακώς εννοούμενο ωφέλιμο».

Ενδιαφέρον έχει επίσης και το κομμάτι που έχει να κάνει με το γεγονός ότι η συγκεκριμένη εταιρεία εκπροσωπεί αθλητές και προσελκύει χορηγούς γι’ αυτούς. Ουσιαστικά, δηλαδή, λειτουργεί ως εταιρεία μάνατζερ, όπως αποκάλυψε το "Sportime".

Βέβαια οι αθλητές καλούνται να υπογράψουν συμβόλαιο για δέκα έτη (!) όσον αφορά στη χορηγική εκμετάλλευσή τους. Ουσιαστικά, δηλαδή, οι αθλητές υπογράφουν συμβόλαια δεσμευόμενοι, όσον αφορά την εμπορική τους εκμετάλλευση για (σχεδόν) όλη την καριέρα τους.

Και το ερώτημα που προκύπτει είναι το εξής: Πώς ο αθλητής θα αρνηθεί να υπογράψει όταν έστω και θεωρητικά τουλάχιστον η συγκεκριμένη εταιρεία εμπλέκεται με την επόμενη μέρα στην ομοσπονδία και ανήκει στον Θανάση Νικολάου, αδερφό του Γιάννη Νικολάου, που είναι νυν εξέχον στέλεχος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου;.

Ακολουθούν τα ντοκουμέντα που αφορούν το πλέγμα συμφωνιών της εν λόγω εταιρείας με την ΕΡΤ αλλά και τις επιμέρους λεπτομέρειες που αφορούν τους αθλητές και την επιχορήγησή τους.

Το πρώτο έγγραφο αφορά αποδεικτικό καταχώρησης της εταιρείας στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο. Είναι δηλαδή υπαρκτή.

Το δεύτερο ντοκουμέντο αφορά το ιδιωτικό συμφωνητικό της εταιρείας AN Sports and Media με τον αθλητή Χρήστο Φραντζεσκάκη.

Το τρίτο ντοκουμέντο αφορά τη συμφωνία της εταιρείας αυτής με την ΕΡΤ για την εξωτερική παραγωγή.

Ερώτηση 45 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ

Για το συγκεκριμένο θέμα κατέθεσαν ερώτηση προς τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικό εκπρόσωπο 45 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με πρωτοβουλία της βουλευτού Έβρου, Αναστασίας Γκαρά.

Στην ερώτηση γίνεται λόγος για τη δημιουργία, μέσω της ΕΡΤ Α.Ε., μηχανισμού αδιαφανούς χρηματοδότησης και εξυπηρέτησης συγκεκριμένου συνδυασμού που διεκδικεί την ψήφο των ερασιτεχνών σωματείων στις προσεχείς αρχαιρεσίες του ΣΕΓΑΣ.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ συγκεκριμένα κάνουν λόγο για αδιαφανείς χρηματοδοτήσεις και απευθείας αναθέσεις συνολικού ύψους 484.500 ευρώ πλέον ΦΠΑ σε συγκεκριμένο ιδιοκτήτη εταιρείας για την παραγωγή τηλεοπτικής εκπομπής, ο οποίος -σύμφωνα με δημοσιεύματα- την ίδια στιγμή έχει αναλάβει την προώθηση και την προβολή συγκεκριμένου συνδυασμού για τις επερχόμενες εκλογές στον ΣΕΓΑΣ, στον οποίο μάλιστα συμμετέχει και συγγενικό του πρόσωπο.

Μάλιστα επιπλέον ερωτηματικά προκαλεί η επιλογή της κυβέρνησης να προχωρήσει, εν μέσω πανδημίας και οικονομικής δυσπραγίας, σε μία πολυδάπανη και σκανδαλώδη εξωτερική παραγωγή τη στιγμή που η ΕΡΤ διαθέτει και το προσωπικό αλλά και την απαιτούμενη υλικοτεχνική υποδομή για την εκτέλεση ανάλογης τηλεοπτικής εκπομπής.

Κατόπιν όλων των παραπάνω, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θέτουν προς τον υπουργό παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικό εκπρόσωπο, κ. Πέτσα, τα εξής ερωτήματα:

«1. Γιατί επελέγη η διαδικασία της απευθείας ανάθεσης για την επιλογή αναδόχου, για να διεκπεραιώσει τη τηλεοπτική παραγωγή με τίτλο «Τeam Hellas 2020ne-Road to Tokyo»;

2. Γιατί δεν πραγματοποιήθηκε δημόσιος ανοιχτός διαγωνισμός από την ΕΡΤ Α.Ε.;

3. Με ποια κριτήρια επελέγη η εταιρεία AN SPORTS & MEDIA στην οποία ανατέθηκε η εκτέλεση εξωτερικής παραγωγής, με κατεπείγουσα απευθείας ανάθεση;

4. Ποιες είναι οι τεχνικές προδιαγραφές του έργου που να δικαιολογούν το ποσό των 484.500,60 ευρώ πλέον ΦΠΑ;

5. Πόσες και ποιες τηλεοπτικές παραγωγές έχει υλοποιήσει κατά το παρελθόν η συγκεκριμένη εταιρεία, ώστε να επιλεγεί από την ΕΡΤ Α.Ε ως η καταλληλότερη με τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης;».

Έκανε πίσω ο Βασίλης Οικονόμου

Μετά τις αποκαλύψεις για τις αμφιλεγόμενες δραστηριότητες των εμπλεκόμενων παραγόντων, ο βουλευτής της ΝΔ Βασίλης Οικονόμου ανακοίνωσε πως, αν και στηρίζει την πολιτική κίνηση «Αναγέννηση» για τις αρχαιρεσίες στον ΣΕΓΑΣ, ο ίδιος δεν πρόκειται να διεκδικήσει την προεδρική καρέκλα.

Προφανώς επικράτησε το δόγμα «φύλαγε τα ρούχα σου για να ΄χεις τα μισά». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .