Τρίτη, Οκτωβρίου 13

Ολιστική Ιατρική

 

Η ψυχική και η σωματική υγεία είναι στενά συνδεδεμένες μεταξύ τους. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ψυχική υγεία είναι αναπόσπαστο και ουσιαστικό κομμάτι της συνολικής υγείας του ατόμου. Σαν αποτέλεσμα, πολλοί γιατροί που εργάζονται στο πεδίο της υγείας έχουν ξεκινήσει να δίνουν έμφαση στη σύνδεση μυαλού- σώματος για να παρέχουν ολοκληρωμένη περίθαλψη στους ασθενείς τους. Οι ολιστικοί γιατροί είναι στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων για να καθιερώσουν ολιστικές θεραπείες που θα συμβάλλουν στη βελτίωση της συνολικής υγείας και ευεξίας.

Η σωματική ευεξία και η ψυχική ευεξία είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Η ψυχική υγεία επηρεάζει την σωματική υγεία, και η σωματική υγεία επηρεάζει την ψυχική υγεία.

Οι ολιστικοί γιατροί οι οποίοι ακολουθούν μια ολιστική προσέγγιση στη θεραπεία λαμβάνουν υπόψη ολόκληρη την ανθρώπινη ύπαρξη και τις εμπειρίες της ζωής των ασθενών τους για την εκτίμηση της κατάστασης και τους θεραπευτικούς στόχους. Οι ολιστικοί γιατροί επικεντρώνονται στη σχέση μεταξύ μυαλού, σώματος και πνεύματος και σχεδιάζουν θεραπευτικά πλάνα βασισμένα στην ανάλυση θεμάτων σε κάποιο κομμάτι της ζωής ενός ατόμου που μπορεί να οδηγήσουν σε ανησυχίες σε άλλα κομμάτια.

Πώς συνδέεται η ψυχική και η σωματική υγεία;

Αν και το μυαλό και το σώμα μερικές φορές θεωρούνται χωριστές οντότητες, τα θέματα που επηρεάζουν το μυαλό έχουν το δυναμικό να επηρεάσουν την σωματική υγεία και αντίστροφα. Οι ολιστικοί γιατροί το αναγνωρίζουν αυτό και μπορούν να μεγιστοποιήσουν την θεραπευτική προσπάθεια για τα καλύτερα αποτελέσματα στην ευεξία του ασθενή.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους συνδέονται η ψυχική και η σωματική υγεία. Ένα ξεκάθαρο παράδειγμα είναι η σύνδεση μεταξύ της μακροζωίας και της ψυχικής υγείας. Ένας αριθμός μελετών έχει δείξει ότι οι άνθρωποι με κάποιο ψυχικό νόσημα είναι πιθανό να πεθάνουν πολύ πιο νωρίς από ότι οι ψυχικά υγιείς άνθρωποι.

Οι σχιζοφρενείς ενήλικες, για παράδειγμα, είναι πολύ πιο πιθανό να εμφανίσουν εθισμούς, να έχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη και καρδιαγγειακών νοσημάτων, και είναι πιο πιθανό να μην εργάζονται. Αυτοί οι παράγοντες, παράλληλα με την εμφάνιση ανεπιθύμητων παρενεργειών της νόσου, μπορεί να μειώσουν το προσδόκιμο ζωής κατά 14-20 χρόνια.

Τα χρόνια ψυχικά νοσήματα όπως η κατάθλιψη και το άγχος μπορεί επίσης να έχουν διαρκή επίδραση στο σώμα, και να προκαλούν προβλήματα στο πεπτικό, στο καρδιαγγειακό, στο ανοσοποιητικό και στο κεντρικό νευρικό σύστημα.

Τα χρόνια ψυχικά νοσήματα επηρεάζουν τη συνολική χαρά και ευεξία και έχουν δραστική επίδραση στη σωματική υγεία. Τα αρνητικά συναισθήματα, για παράδειγμα, δεν προκαλούν κάποιο νόσημα, αλλά φαίνεται να επιταχύνουν την εμφάνισή του. Είμαστε στην αρχή της κατανόηση των μηχανισμών που δρουν προς αυτή τη κατεύθυνση. Αλλά είναι ξεκάθαρο ότι οι άνθρωποι που είναι πιο αισιόδοξοι, είναι πιο πιθανό να ζήσουν καλύτερα και για περισσότερα χρόνια.

Σε μια μελέτη αποδείχθηκε ότι οι άνθρωποι που είναι αισιόδοξοι,  γεμάτοι ελπίδες, χαρούμενοι και νιώθουν ικανοποίηση από τη ζωή τους είναι λιγότερο πιθανό να πάθουν κάποιο καρδιακό επεισόδιο και εγκεφαλικό.

Είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχουν παράγοντες που συνδέουν το μυαλό και το σώμα, και για να μπορέσει να θεραπευτεί το άτομο σαν ολότητα, πρέπει να έχει ως προτεραιότητα την ψυχική και την σωματική του υγεία.

Πώς λειτουργεί η ολιστική ιατρική;

Η ολιστική ιατρική είναι μια θεραπευτική προσέγγιση που επικεντρώνεται στον άνθρωπο ως ολότητα και τις εμπειρίες της ζωής με σκοπό της εκτίμηση και την θεραπεία των συμπτωμάτων του ασθενή. Ενώ η κλασική ιατρική βασίζεται μόνο στα σωματικά συμπτώματα ή στα ψυχολογικά συμπτώματα, η ολιστική ιατρική θεραπεύει το άτομο από τα σωματικά και τα ψυχικά προβλήματα.

Προσέγγιση των σωματικών προβλημάτων

Η ολιστική ιατρική επικεντρώνεται στα συμπτώματα του ασθενή και εκτιμά πώς η σωματική υγεία επιδρά σε αυτά με στόχο τη βελτίωση της συνολικής σωματικής ευεξίας. Οι ολιστικοί γιατροί μπορούν να προτείνουν πολλές συμπληρωματικές και εναλλακτικές θεραπείες που βοηθούν στην ευεξία του ασθενή, όπως η γιόγκα, ο διαλογισμός, η φυσικοθεραπεία, το μασάζ, ο βελονισμός, η ομοιοπαθητική και οι αλλαγές στη διατροφή και στην άσκηση.

Προσέγγιση των ψυχικών συμπτωμάτων

Οι ολιστικοί γιατροί θέλουν να γνωρίζουν και για την ψυχολογική υγεία των ασθενών τους. Καθώς πολλοί είναι ψυχοθεραπευτές μπορούν να στηρίξουν ψυχολογικά τους ασθενείς τους ώστε να προχωρήσουν στη ζωή.

Με τον συνδυασμό της πνευματικής, συναισθηματική και σωματικής θεραπείας, οι ολιστικοί γιατροί μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να δουλέψουν με αρμονία και να νιώθουν την υποστήριξη ώστε να ανταπεξέλθουν στις καθημερινές δραστηριότητες. Οι ασθενείς που αναζητούν ολιστική θεραπεία συχνά έχουν αυτογνωσία, υψηλή αυτοεκτίμηση και αποδέχονται τον εαυτό τους.

Οι ολιστικές θεραπείες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να αντιμετωπιστούν πολλά προβλήματα των ασθενών όπως η κατάθλιψη, το άγχος, οι αλλαγές στη διάθεση, οι σωματικές παθήσεις, το στρες και τα ψυχικά τραύματα.

Αποδεδειγμένα υπάρχει σύνδεση μεταξύ μυαλού και σώματος. Οι ολιστικοί γιατροί προσπαθούν να αξιοποιήσουν αυτή τη σύνδεση, και να βοηθήσουν τους ασθενείς να διαχειριστούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις καθημερινές σωματικές, πνευματικές και συναισθηματικές προκλήσεις.

Ο άνθρωπος δεν αρρωσταίνει κυρίως από αυτά που τρώει, αλλά από αυτά που τον τρώνε.

Ενίσχυση της ψυχικής υγείας και της σωματικής υγείας 

Για την ενίσχυση της διάθεσης, την καταπολέμηση του στρες, του άγχους και της κατάθλιψης, καθώς και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, υπάρχουν οι αποτελεσματικές ολιστικές θεραπείες μέσα από την ομοιοπαθητική και το βελονισμό.

Στις μέρες μας υπάρχουν και άλλες διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές όπως η ψυχοθεραπεία και το EMDR (για τα ψυχικά τραύματα που μπορεί να έχουν προκαλέσει ή συνεισφέρουν στην κατάθλιψη/στρες/αγχος). Μειώνοντας τα επίπεδα του στρες, άγχους και θλίψης, ενισχύετε την υγεία σας, το ανοσοποιητικό σας και την ποιότητα ζωής σας.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .