Παρασκευή, Οκτωβρίου 30

Η μοναξιά είναι θανατηφόρα όσο και το κάπνισμα


Η μοναξιά είναι θανατηφόρα όσο και το κάπνισμα

Η μοναξιά δεν μας αρρωσταίνει, μας σκοτώνει κι αυτό γιατί σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για την υγεία.

Μελέτες σε ηλικιωμένα άτομα και κοινωνικά απομονωμένα, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα άτομα χωρίς επαρκή κοινωνική αλληλεπίδραση είχαν διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα.

Ο αυξημένος κίνδυνος θνησιμότητας είναι συγκρίσιμος με εκείνη του καπνίσματος και είναι περίπου δύο φορές τόσο επικίνδυνος όσο και η παχυσαρκία.

Η μοναξιά έχει διπλασιαστεί: το 40% των ενηλίκων, σε δύο πρόσφατες έρευνες, αναφέρουν ότι αισθάνονται μόνοι τους, ένα υψηλό ποσοστό που τη δεκαετία του 1980 ήταν στο 20%.

Η ενασχόληση με το Διαδίκτυο δεν βοηθά και μπορεί να οδηγήσει σε χειρότερα μονοπάτια τη μοναξιά. Σε μια πρόσφατη μελέτη για τους χρήστες του Facebook, διαπιστώθηκε ότι η ποσότητα του χρόνου που δαπανούν για το κοινωνικό δίκτυο είναι αντιστρόφως ανάλογη με το πόσο ευτυχείς αισθάνονται κατά τη διάρκεια της ημέρας.

«Το να παραδέχεται κανείς ότι είναι μόνος, είναι σαν να παραδέχεται και ότι είναι αποτυχημένος», αναφέρει ο John T. Cacioppo από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο, ο οποίος μελετά το πώς η μοναξιά και η κοινωνική απομόνωση επιδρά στην υγεία.