Τρίτη, Οκτωβρίου 6

Χάρισμα στην εκκλησία και τα έσοδα από τους ναούς των νεκροταφείων - Σφοδρή αντίδραση της ΚΕΔΕ


Ακόμη ένα ιερό «δώρο» προς την Εκκλησία... οικονομικής φύσεως φέρνει διάταξη του υπουργείου Εσωτερικών το οποίο προστέθηκε στο νομοσχέδιο για την κτήση ελληνικής ιθαγένειας, ενώ απουσίαζε από το αρχικό κείμενο που τέθηκε σε διαβούλευση.

Σύμφωνα λοιπόν με ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.», με διάτακη του άρθρο 48 του νομοσχεδίου η διοίκηση και η διαχείριση των ορθόδοξων ναών που λειτουργούν εντός των νεκροταφείων δίνονται στην Εκκλησία και απαγορεύεται ρητά στους δήμους να εισπράττουν τέλη ή δικαιώματα από τις ιεροτελεστίες στους εν λόγω ναούς.

Εκτός από πόρους των δήμων μεταφέρεται στις οικείες μητροπόλεις και προσωπικό, σύμφωνα με τις προβλέψεις της διάταξης.

Σε απλά ελληνικά, τα έσοδα από ναούς των νεκροταφείων χαρίζονται στην εκκλησία ενώ μέχρι τώρα τα εισέπραττε η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Το αποτέλεσμα της απώλειας πόρων εκτιμάται ότι θα επιφέρει σημαντικό πλήγμα στις ανταποδοτικές υπηρεσίες των δήμων για τα κοιμητήρια, έως και κατάρρευσή τους.

Τα χρήματα που χάνονται αξιοποιούνται από τους δήμους, μαζί με άλλους ίδιους πόρους, για τα λειτουργικά έξοδα, τις συντηρήσεις και τις μισθοδοσίες του προσωπικού των κοιμητηρίων.

Ενδεικτικά, ο Δήμος Αθηναίων χάνει έτσι καθαρά κέρδη 670.000 ευρώ τον χρόνο, ο Δήμος Θεσσαλονίκης χάνει ετήσια έσοδα μεταξύ 500.000-600.000 ευρώ και ο Δήμος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης χάνει ετήσια έσοδα 25.000-30.000 ευρώ.

«Εχουμε έσοδα από τις ταφές, αλλά δεν αρκούν. Δεν καταλαβαίνουμε τι δουλειά έχουν οι μητροπόλεις σε αυτά τα έσοδα. Υφαρπάζουν πόρους από τις δημοτικές εγκαταστάσεις που λειτουργούν επ’ ωφελεία του κοινωνικού συνόλου», τονίζει στην «Εφ.Συν.» ο Γρ. Κωνσταντέλλος, δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης και πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών της ΚΕΔΕ, ζητώντας την απόσυρση της διάταξης.

από topontiki

 http://teleytaiaexodos.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .