Πέμπτη, Οκτωβρίου 8

Στα άκρα η μετωπική σύγκρουση Κοντονή - ΣΥΡΙΖΑ

Προς οριστική ρήξη βαίνουν οι σχέσεις του πρώην υπουργού και στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ Στ. Κοντονή με την ηγεσία της Κουμουνδούρου μετά την απόφαση του πρώτου να παραιτηθεί από την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος λίγες ώρες πριν ανακοινωθούν οι ποινές των ενόχων εγκληματιών της Χρυσής Αυγής καταγγέλοντας εμέσως με αυτόν τον τρόπο τις αλλαγές στον Ποινικό Κωδικα τις οποίες είχε προωθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Κουμουνδούρου και επειδή το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ δεν προβλέπει διαγραφή μέλους ή στελέχους παρά μόνο εάν και εφόσον υπάρξει λόγος από την τοπική οργάνωση στην οποία ανήκει και αφού συμφωνήσει η οικεία νομαρχιακή οργάνωση, ενεργοποιήθηκε μια διαδικασία έτσι ώστε να ελεγχθεί ο Στ. Κοντονής από την επιτροπή δεοντολογίας, προσφάτως συσταθείσα. Σε οποιαδήποτε περίπτωση η κατάσταση είναι πρωτόγνωρη και ως εκ τούτου επικρατεί σύγχιση στα κεντρικά γραφεία του κόμματος.

Μετά από την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ ο Στ. Κοντονής εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία επισημαίνει τα εξής:

«Η προσπάθεια της κυβέρνησης να συνδέσει την παραίτησή μου από την ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, με υπαρκτές και σοβαρές ενστάσεις που είχα και διατηρώ, για τον τρόπο ψήφισης και το περιεχόμενο διατάξεων του νέου Ποινικού Κώδικα, αποτελεί ευθεία διαστρέβλωση των λεγομένων μου, κατά τη συνήθη πρακτική της ΝΔ.

Για πολλοστή φορά τονίζω, ότι η παραίτησή μου υποβλήθηκε στον Πρόεδρο του κόμματος προ τριημέρου και σχετίζεται αποκλειστικά με την καταστροφική εσωστρέφεια, τις ομαδοποιήσεις, τους εσωτερικούς μηχανισμούς και τις δημόσιες αντεγκλήσεις στελεχών του κόμματος εν όψει του συνεδρίου και άλλων σοβαρών εσωκομματικών προβλημάτων τα οποία σε μόνιμη βάση συγκροτούν την πλέον αρνητική εικόνα για το κόμμα και την προοδευτική παράταξη.

Τη στιγμή μάλιστα που απέναντί μας υπάρχει μια κυβέρνηση η οποία έχει αποτύχει στη διαχείριση σοβαρών κοινωνικών προβλημάτων.

Επαναλαμβάνω όμως για μια ακόμη φορά, ότι απαράδεκτες διατάξεις στο νέο Ποινικό Κώδικα, όπως η κατάργηση της παρεπόμενης ποινής στερήσεως πολιτικών δικαιωμάτων και η μετατροπή του αδικήματος της δωροδοκίας από κακούργημα σε πλημμέλημα ήταν σοβαρά και ανεπίτρεπτα λάθη.

Χαίρομαι γιατί πληροφορήθηκα ότι με πρωτοβουλία της κοινοβουλευτικής ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ θα κατατεθεί τροπολογία επαναφοράς των καταργημένων διατάξεων και ελπίζω να τύχει της στήριξης όλων των δημοκρατικών κομμάτων.

Τέλος, επιστρέφω αυτούσια στους εκδότες της, την ανακοίνωση του γραφείου τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, ως μνημείο συκοφαντίας και σταλινισμού και απαξιώ να την σχολιάσω».

Τι προβλέπει το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ

Υπάρχει πρόβλεψη στο καταστατικό για την παύση μέλους όχι σε κεντρικό επίπεδο ή πολιτικό Γραμματέα, αλλά σε επίπεδο Τοπικής Οργάνωσης. Η περίπτωση Κοντονή δεν είναι ακριβώς περίπτωση παραβίασης Καταστατικού, γιατί ήταν πολιτικού τύπου παρέμβαση. Αν ελέγχει την οργάνωση μελών στην οποία ανήκει (την τοπική Ζακύνθου για παράδειγμα), η οποία και θα αποφασίσει κατά διαγραφής τότε το θέμα έχει λήξει υπέρ του Κοντονή. Αν όχι το ζήτημα πάει στη Νομαρχιακή και από εκεί εγκρίνεται τελικά από την Κεντρική Επιτροπή.

Τι προβλέπει το άρθρο 7

Αναστολή, απώλεια ιδιότητας μέλους

Μπορεί να γίνει αναστολή της ιδιότητας του μέλους όταν αυτό δεν συμμετέχει, αναιτιολόγητα, στην ζωή του κόμματος ή/και δεν πληρώνει τις συνδρομές του για περισσότερο από ένα χρόνο (αν δεν είναι άνεργος ή άπορος). Στην περίπτωση αυτή καλείται και του ζητείται από τη συνέλευση ή τη συντονιστική επιτροπή να αντιμετωπιστεί το ζήτημα αν είναι δυνατό προς όφελος της κοινής υπόθεσης, διατηρώντας σχέσεις που θα ορίσουν από κοινού τα δύο μέρη.

Αναστολή ιδιότητας μέλους του κόμματος έχουμε επίσης όταν:

-αποδέχεται δημόσιο αξίωμα, ενεργώντας σε αντίθεση με τις αποφάσεις του κόμματος

-συμμετέχει σε συνδικαλιστικούς φορείς που αντιστρατεύονται τις αρχές του ΣΥΡΙΖΑ

-στηρίζει ενεργά ή συμμετέχει σε άλλο ψηφοδέλτιο από αυτό που έχει αποφασίσει το κόμμα στις αυτοδιοικητικές εκλογές

Η αναστολή της ιδιότητας του μέλους επανεξετάζεται μετά από νέα αίτηση εγγραφής του ή με πρωτοβουλία της οργάνωσης, τουλάχιστον ένα χρόνο μετά από τη εν λόγω απόφαση και αφού έχουν εκλείψει οι λόγοι της αναστολής.

Ένα μέλος παύει να έχει την ιδιότητα του μέλους, όταν υποβάλλει ρητά παραίτηση - αποχώρησή του ή όταν εγγραφεί ή συμμετέχει σε άλλον πολιτικό φορέα ή σε ψηφοδέλτιο άλλου φορέα στις βουλευτικές εκλογές ή στις ευρωεκλογές. Σε αυτές τις περιπτώσεις ενημερώνεται η συνέλευση της Οργάνωσης Μελών στην οποία ανήκε το μέλος.

Από ένα μέλος αφαιρείται η ιδιότητα του μέλους του ΣΥΡΙΖΑ όταν δρα αντίθετα και παραβιάζει το καταστατικό και τις αρχές του. H απόφαση λαμβάνεται από τη συνέλευση της Οργάνωσης Μελών στην οποία ανήκει, αφού διαπιστωθεί απαρτία και με πλειοψηφία 3/4 και αφού προηγουμένως το μέλος κληθεί γραπτώς να εξηγήσει τη στάση του/της. H απόφαση της Οργάνωσης Μελών, πρέπει να εγκριθεί από το αμέσως ανώτερο όργανο για να ισχύσει. Για περίπτωση μέλους της ΚΕ απαιτείται έγκριση από την ΚΕ, με αυξημένη πλειοψηφία 3/5.

 https://www.zougla.gr/politiki/article/sta-akra-i-metopiki-sigrousi-kontoni---siriza

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .