Κυριακή, Οκτωβρίου 4

Μη σου τύχει στη βάρδια σου...

Γράφει ο Αντώνης Δελλατόλας

Όλες οι κυβερνήσεις στη διάρκειά τους κρίνονται από τρεις παράγοντες.

- Πώς έχουν χειριστεί τις κρίσεις, που... έτυχαν στη βάρδια τους:

Στα εθνικά θέματα

Στις φυσικές καταστροφές

Στην οικονομία.

- Εδώ και μήνες έχει προστεθεί και η αντιμετώπιση της πανδημίας που πραγματικά -και όχι μεταφορικά- έτυχε.


- Έλεγε ένας από τους ισχυρούς εκδότες των περασμένων δεκαετιών, ότι, «το κυπριακό, αν λυθεί, θα το βάλω μονόστηλο. Αν όμως λυθεί λάθος, ρίχνει κυβέρνηση.»


- Πόσω δε μάλλον, όταν αυτή την περίοδο βρισκόμαστε (;) σε διαβουλεύσεις -παρασκηνιακές και μη- για τη διαμόρφωση της ατζέντας των συνομιλιών με την Τουρκία.


- Ο Μητσοτάκης γνωρίζει καλά ότι από την έκβαση αυτών των διαπραγματεύσεων- όποτε αρχίσουν- διακυβεύεται η εθνική και κοινωνική συνοχή της χώρας, η διατήρηση του ρόλου της στην περιοχή και δευτερευόντως η τύχη της κυβέρνησής του.


- Ας το έχουν λοιπόν κατά νου, όσοι τον ενθαρρύνουν να δεχθούμε «βαριά» ατζέντα από τον Ερντογάν και ας πάμε Χάγη και... βλέπουμε...


- Στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών (πλημμύρες, πυρκαγιές κλπ, και ας εντάξουμε εδώ και την πανδημία) ενώ στην αρχή διαφαίνεται ότι υπάρχει σχέδιο αντιμετώπισης τους, μετά ρετάρει το πράγμα. Πολύ επικοινωνία, αυτοθαυμασμός, κυριαρχία στα ΜΜΕ, βαρύγδουπες εξαγγελίες και προβλήματα συντονισμού, φανερή ανικανότητα υπουργών να χειριστούν τα προβλήματα.


- Δεν μειώνω τις όποιες προσπάθειες, αλλά γενικά αυτή είναι η πραγματικότητα.


- Στην οικονομία πάντα στο τέλος ξυρίζουν τον γαμπρό. Έχουμε μπει σε περίοδο μεγάλων δυσκολιών και αβεβαιότητας προφανώς και εξ αιτίας του κορωνοϊού. Εξαγγέλλονται μέτρα που βοηθούν εργαζομένους και επιχειρήσεις να κρατήσουν με το... καλαμάκι το κεφάλι τους έξω από το νερό, αλλά αυτό δεν αρκεί για να επιζήσουν για πολύ.


- Η διάρκεια της πανδημίας θα καθορίσει σε σημαντικό βαθμό την πορεία της οικονομίας.


- Δυο επισημάνσεις για την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση.


- Ο Μητσοτάκης εκτός από το οργανωμένο -και παρεμβατικό- πρωθυπουργικό σύστημα που έχει φτιάξει, χρειάζεται και ικανή κυβέρνηση. Και κακά τα ψέματα, δεν διαθέτει. Δεν έχει νόημα να μπούμε σε ονόματα.


- Ο Τσίπρας να βρει το αφήγημα που χρειάζεται για να απευθυνθεί σε εκείνο το ακροατήριο που διαμορφώνει πλειοψηφίες. Αυτό χρειάζεται κόμμα συντεταγμένο, με κανόνες και προσήλωση στον στόχο. Όσοι επιθυμούν να ανακυκλώνουν ιδέες, εξυπνάδες στη Βουλή, γελοιότητες στο fb, ας βρουν άλλες ασχολίες.


- Κάποιοι δε από αυτούς, ας ρίξουν μια ματιά στον κατάλογο των πρώην υπουργών και βουλευτών και θα δουν πολλούς γνώριμους. Οι περισσότεροι εξ αυτών, συνεχίζουν τις πολιτικές συζητήσεις στα καφέ του Κολωνακίου και στα καφενεία της ευρύτερης περιοχής.


Έχουν το γούστο τους, δεν λέω...


από topontiki

 http://teleytaiaexodos.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .