Επιστήμονες δημιούργησαν μάσκα που εξουδετερώνει τον κορωνοϊό (εικόνες)

Οι μάσκες είναι αποτελεσματικές στο να προστατεύουν από τους ιούς όπως είναι και ο κορωνοϊός.

Οι μάσκες είναι αποτελεσματικές στο να προστατεύουν από τους ιούς όπως είναι και ο κορωνοϊός.

Μία ομάδα επιστημόνων του ΜΙΤ ελπίζει ότι πάει την επιστήμη της μάσκας ένα βήμα παραπάνω, καθώς υποστηρίζει ότι δημιούργησε μία μάσκα που εξουδετερώνει τους ιούς μέσω θερμότητας.

Οι ερευνητές στοχεύουν στο να δημιουργήσουν μάσκες που ενσωματώνουν ένα θερμαινόμενο πλέγμα χαλκού.


Καθώς το άτομο φορά τη μάσκα ανασαίνει, ο αέρας ρέει διαρκώς στο πλέγμα και τυχόν ιικά σωματίδια στον αέρα επιβραδύνονται και απενεργοποιούνται από το πλέγμα και τις υψηλές θερμοκρασίες.

Μία τέτοια μάσκα θα μπορούσε να είναι χρήσιμη για τους επαγγελματίες του τομέα της υγείας, λένε οι ερευνητές, καθώς και για το κοινό σε καταστάσεις όπου η κοινωνική απόσταση δεν μπορεί να τηρηθεί, όπως για παράδειγμα μέσα σε ένα γεμάτο λεωφορείο.

«Αυτή είναι μια εντελώς νέα σύλληψη για τη μάσκα η οποία βασικά δεν αποκλείει τον ιό. Στην πραγματικότητα αφήνει τον ιό να περάσει από τη μάσκα, αλλά τον επιβραδύνει και τον εξουδετερώνει», είπε ο Μάικλ Στράνο, ο καθηγητής Χημικής Μηχανικής στο MIT.

Οι ερευνητές έχουν αρχίσει να κατασκευάζουν πρωτότυπα και ελπίζουν να αρχίσουν να τα δοκιμάζουν σύντομα. Περιέγραψαν τη νέα ιδέα και τον σχεδιασμό τους σε ένα έγγραφο που δημοσίευσαν στο bioRxiv, έναν διαδικτυακό διακομιστή προεκτύπωσης, και έχουν επίσης υποβάλει το έγγραφο σε ένα περιοδικό με αξιολόγηση από ομότιμους.

Ωστόσο, η έρευνα δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από ιατρικούς ή επιστημονικούς εμπειρογνώμονες.

https://www.lykavitos.gr/epistimones-dimiourgisan-maska-pou-e/