Κυριακή, Οκτωβρίου 11

Εκλογές "καθ΄υπόδειξιν" στα Κατεχόμενα Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ "ΞΗΛΩΣΕΙ" ΤΟΝ ΑΚΙΤΖΙ - ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΙΝΤΡΙΓΚΑ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟΥ

Εκλογές "καθ΄υπόδειξιν" στα Κατεχόμενα

Ενώ απομένουν λίγες ώρες για τη διενέργεια εκλογών στα Κατεχόμενα, αρχίζει σιγά σιγά να αποκαλύπτεται το πλούσιο παρασκήνιο μέσα από το οποίο η Άγκυρα μεθοδεύει τις κινήσεις της και ξεδιπλώνει το σχέδιο της για την Βόρεια Κύπρο.

Ένα μέρος αυτού του παρασκηνίου αποκάλυψε σήμερα ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί που έχει πέσει στην δυσμένεια του Ερντογάν. Όπως είπε στο debate των υποψηφίων

για τις εκλογές στα κατεχόμενα, δέχθηκε απειλές από τις τουρκικές Αρχές για να αποσύρει την υποψηφιότητα του.

Σύμφωνα με την Ahval, ο Ακιντζί ανέφερε ότι «υπάρχουν κάποιες ομάδες που έχουν στενές σχέσεις και είναι πιστές σε αυτούς που κυβερνούν την Τουρκία. «Έλαβα μήνυμα μέσω του γραμματέα μου ότι θα ήταν καλύτερα για την οικογένεια και τους οικείους μου να μην συμμετάσχω στις "εκλογές"», είπε χαρακτηριστικά.

Η Deutsche Welle εξάλλου σε ρεπορτάζ για τις εκλογές στα κατεχόμενα, φαίνεται να υιοθετεί την άποψη την οποία εκφράζει ο Κύπριος ευρωβουλευτής Νιαζί Κιζιλγιουρέκ, ότι οι παρεμβάσεις από την Άγκυρα για την Κύπρο είναι πλέον «απροκάλυπτες» . Όπως δήλωσε ο Κύπριος ευρωβουλευτής, «είναι η πρώτη φορά κατά την οποία η τουρκοκυπριακή κοινότητα βρίσκεται ενώπιον μιας τόσο ανοιχτής παρέμβασης υπέρ ενός υποψηφίου και εναντίον κάποιου άλλου». Πρόκειται για τους Ερσίν Τατάρ και Μουσταφά Ακιντζί, οι οποίοι δημοσκοπικά εμφανίζονται ως τα φαβορί για να είναι οι δύο υποψήφιοι που θα αναμετρηθούν στον δεύτερο γύρο των εκλογών.  

Ο νυν ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί χαρακτήρισε το άνοιγμα της παραλίας των Βαρωσίων «ντροπή για τη δημοκρατία» και τον κ. Τατάρ «κομπάρσο σε ένα σενάριο που έστησε ξένη δύναμη». Δεν ήταν η πρώτη φορά που ο κ. Ακιντζί στάθηκε έντονα επικριτικός για την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας με πιο χαρακτηριστική τη δήλωσή του τον Οκτώβρη του 2019 περί αίματος που τρέχει στην Πηγή Ειρήνης, την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία, δήλωση που εξόργισε τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν.

O νυν Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιτζί
O νυν Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιτζί
«Η κορυφαία στιγμή των τουρκικών παρεμβάσεων στον τουρκοκυπριακό προεκλογικό αγώνα καταγράφηκε την περασμένη εβδομάδα όταν ο Ταγίπ Ερντογάν με τον Ερσίν Τατάρ στο πλευρό του ανακοίνωσε το άνοιγμα της παραλίας της περιφραγμένης και νεκρής από το 1974 πόλης των Βαρωσιών. Η τελετή διάνοιξης της παραλίας την περασμένη Πέμπτη, πέραν της αντίδρασης της Κυπριακής Δημοκρατίας και του διεθνούς παράγοντα, επέφερε και την έντονη αντίδραση τουρκοκυπριακών πολιτικών δυνάμεων που θεώρησαν την ενέργεια ξεκάθαρο μήνυμα στήριξης της Άγκυρας προς τον υποψήφιο της Δεξιάς», αναφέρει η Deutsche Welle.

«Από την άλλη ο Ερσίν Τατάρ εμφανίστηκε σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία όχι μόνο ως θιασώτης της λύσης δύο κρατών, αλλά και ως εκφραστής της τάσης σε μερίδα της τουρκοκυπριακής κοινότητας να θεωρείται η στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στο νησί ως αναγκαία συνθήκη για την επιβίωσή της», συνεχίζει η γερμανική εφημερίδα. 

Ανοίγουν οι κάλπες την Κυριακή

Μέσα σε όλο αυτό το σκηνικό, την Κυριακή 10 Οκτωβρίου, ανοίγουν οι κάλπες στα Κατεχόμενα.

Ανά επαρχία, στη Λευκωσία ψηφίζουν 63.842 ψηφοφόροι, στην Αμμόχωστο, 49.958, στην Κερύνεια 42.773, στη Μόρφου 15.016, στο Τρίκωμο 20.419 και στη Λεύκα 6.858.

Οι αναλυτές αναφέρονται στους έξι συνολικά υποψηφίους, ωστόσο εστιάζουν το ενδιαφέρον τους στον κομματικό υποψήφιο Ερσίν Τατάρ, ο οποίος προέρχεται από το Κόμμα Εθνικιστικής Ενότητας και τον ανεξάρτητο υποψήφιο και νυν ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας Μουσταφά Ακιντζί.

Όπως μεταδίδεται από την ιστοσελίδα του Μπαϊράκ, ο «πρωθυπουργός» και υποψήφιος «πρόεδρος», Ερσίν Τατάρ αντέδρασε στη δήλωση του ΣΑ που αφορά το άνοιγμα μέρους της περιφραγμένης πόλης του Βαρωσίου.

«Αυτό που αναμένω από το ΣΑ του ΟΗΕ είναι να δει τις πραγματικότητας στην Κύπρο», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Το οδοιπορικό της Deutsche Welle στα Βαρώσια

Το περίφημο «άνοιγμα» μοιάζει περισσότερο με ελεγχόμενο περίπατο σε αρχιτεκτονικά και πολεοδομικά ερείπια του προηγούμενου αιώνα, γράφει ο ανταποκριτής της DW Λουκιανός Λυρίτσας μετά από επίσκεψη στα Βαρώσια.

Χωρίς διατυπώσεις, όσοι επιθυμούν να περάσουν στην περίκλειστη, εγκαταλελειμμένη από τις 15 Αυγούστου του 1974, πόλη των Βαρωσίων, διέρχονται μέσα από ένα οδόφραγμα επανδρωμένο από Τουρκοκύπριους «αστυνομικούς» δίπλα στους υφιστάμενους χώρους στάθμευσης για τους επισκέπτες της παραλίας της Γλώσσας, της μοναδικής παραλίας του Βαρωσιού που ήταν ανοιχτή για το κοινό, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, μέχρι την 8η Οκτωβρίου 2020. Τότε η «κυβέρνηση» των Τουρκοκυπρίων υπό τον υποψήφιο για την «προεδρία» Ερσίν Τατάρ, από κοινού με την Τουρκία και τον κατοχικό στρατό, προχώρησαν στο άνοιγμα του παραλιακού μετώπου των Βαρωσίων, το οποίο είχε ανακοινωθεί δύο μέρες προηγουμένως.

Τουρισμός ανάμεσα σε ερείπια

Επί του εδάφους, το περιώνυμο άνοιγμα, διά του οποίου η Άγκυρα στήριξε τον εκλεκτό της για την ηγεσία των Τουρκοκυπρίων στις εκλογές της 11ης Οκτωβρίου, προσομοιάζει μάλλον σε ελεγχόμενο περίπατο σε αρχιτεκτονικά και πολεοδομικά ερείπια του προηγούμενου αιώνα. Καθόσον απουσιάζουν υποδομές από το παραλιακό μέτωπο του Βαρωσιού, οι πρώτοι μετά από 46 χρόνια επίσημοι επισκέπτες του δεν καταλήγουν στην ακτή, η οποία υποτίθεται σύμφωνα με την τουρκική πλευρά ότι είναι και το σημείο που έχει ανοίξει. Αντίθετα, οι επισκέπτες καθοδηγούνται μέσα από οδοφράγματα που εμποδίζουν την πρόσβαση στα ετοιμόρροπα κτήρια και στους παράδρομους, σε δύο κεντρικούς δρόμους της περίκλειστης πόλης, την παράλληλη του παραλιακού μετώπου λεωφόρο Τζον Κένεντι και την κεντρική λεωφόρο Δημοκρατίας. 

Οι επισκέπτες ήταν κυρίως Τούρκοι εκ Τουρκίας

Με το επισκεπτήριο στην κατεχόμενη Αμμόχωστο να έχει ωράριο καθημερινά εννέα με πέντε, οι λιγοστοί επισκέπτες το πρωί της 9ης Οκτωβρίου ήταν κυρίως Τούρκοι εκ Τουρκίας που δεν έκρυβαν το σκοπό της επίσκεψής τους. Αν στην Άγκυρα και στην τουρκοκυπριακή «κυβέρνηση» σχεδιάζεται η μετατροπή του Βαρωσιού σε «Λας Βέγκας της Μεσογείου», ως είχε προαναγγείλει το 2019 ο Τουρκοκύπριος “πρωθυπουργός” Ερσίν Τατάρ, για την ώρα η εμπειρία που προσφέρεται στους επισκέπτες είναι μία ελεγχόμενη και υπό συνεχή στρατιωτική ή αστυνομική παρακολούθηση βόλτα ανάμεσα στα χαλάσματα. Υπενθυμίζεται ότι στην προσπάθεια Άγκυρας και Τατάρ να ήταν νομιμοφανής η ενέργειά τους, αυτή περιορίστηκε στην κοινόχρηστη παραλία και όχι στις ελληνοκυπριακές ιδιοκτησίες, οι οποίες σύμφωνα με δύο ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ πρέπει να επιστραφούν στους νόμιμους κατοίκους.

Τελικά όμως η πρόσβαση στην παραλία από τη λεωφόρο Κένεντι απαγορεύεται. Αραιές δίοδοι μέσα από πρόχειρες σιδηροκατασκευές οδοφραγμάτων επιτρέπουν την πρόσβαση στην ακτή σε τουλάχιστον δύο σημεία. Προχωρώντας στη λεωφόρο Κένεντι, στο ύψος της Χρυσής Ακτής, δύο ξενοδοχεία και αριθμός μεμονωμένων κτηρίων πίσω από το παραλιακό μέτωπο, έχουν συντηρηθεί και χρησιμοποιούνται εδώ και πολλά χρόνια από αξιωματικούς του τουρκικού στρατού. Για να προχωρήσουν πέραν του σημείου αυτού και για περίπου 500 μέτρα, οι επισκέπτες υποχρεώνονται από στρατιώτες να συγκεντρωθούν σε ομάδες των δέκα και να συνεχίσουν τη διαδρομή συνοδεία στρατιώτη με πολιτική περιβολή. Τα τελευταία 500 μέτρα της λεωφόρου Κένεντι, που καταλήγουν περίπου ένα χιλιόμετρο πριν το ξενοδοχείο Golden Sands, οι επισκέπτες αφήνονται να τα καλύψουν χωρίς στρατιωτική συνοδεία, για να επαναληφθεί η ίδια διαδικασία κατά την επιστροφή τους.

Selfies στα χαλάσματα

Όπως προκύπτει, η κριτική που άσκησε ο «πρόεδρος» των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί ότι το άνοιγμα μέρους των Βαρωσίων ήταν ένα προεκλογικό show του «πρωθυπουργού» Ερσίν Τατάρ δεν είναι χωρίς ερείσματα, αφού ο σκοπός του ανοίγματος της παραλίας δεν φαίνεται να επιβεβαιώνεται επί του εδάφους. Η εντύπωση ότι το άνοιγμα μέρους του Βαρωσιού εξυπηρετεί περισσότερο την επίδειξη της περίκλειστης πόλης και όχι για την ώρα τουλάχιστον, τη χρήση της, ενισχύεται από το γεγονός ότι επιτρέπεται η πρόσβαση των πεζών στην λεωφόρο Δημοκρατίας, τον κεντρικό δρόμο που διασχίζει την πόλη με κατεύθυνση βορειοδυτική, φιλοξενώντας κάποια από τα εμβληματικότερα κτήρια της, όπως το Λύκειο Ελληνίδων και τον Δημοτικό Κήπο.

Ανάμεσα στις selfies των κινητών από τους περισσότερους επισκέπτες, δύο Τουρκοκύπριοι ξεχώριζαν ανάμεσά τους επιλέγοντας να μην φωτογραφηθούν στα χαλάσματα. Επρόκειτο για εργαζόμενους σε «κυβερνητική» υπηρεσία στην Λευκωσία, οι οποίοι αξιοποίησαν τη μέρα που τους παραχωρήθηκε ως άδεια έναντι υπερωριακής εργασίας, για να δουν πρώτη φορά στη ζωή τους το Βαρώσι. Η σπουδή τους να επισκεφτούν την «απαγορευμένη» πόλη αποδόθηκε από τους ίδιους στο ενδεχόμενο η απόφαση για πρόσβαση του κοινού να ανακληθεί μετά τις εκλογές. Όπως εξήγησαν στη DW οι δύο Τουρκοκύπριοι, πιστεύουν ότι η απόφαση επισπεύσθηκε για προεκλογικούς σκοπούς. Σημειώνεται ότι εξακολουθούν να ισχύουν περιοριστικά μέτρα για μετακίνηση μεταξύ των δύο πλευρών της Κύπρου λόγω της πανδημίας του Covid-19. Ως εκ τούτου για να περάσουν Ελληνοκύπριοι τα οδοφράγματα προκειμένου να μεταβούν στο Βαρώσι απαιτείται η προσκόμιση αρνητικού τεστ που έγινε έως και 72 ώρες προηγουμένως.

Με πληροφορίες Deutsche Welle

 .zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .