Πέμπτη, Οκτωβρίου 29

Η Γαλλία σε ολικό lockdown με εξαιρέσεις

ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ ΑΝΟΙΧΤΑ - ΜΕ ΕΙΔΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΤΟΥΣ - ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗΣ ΑΠΟ ΝΟΜΟ ΣΕ ΝΟΜΟ

«Πιστεύω ότι πρέπει να ξαναβρούμε αυτό το οποίο μας έσωσε την πρώτη φορά από την πανδημία: Το lockdown».

Με αυτή τη φράση ξεκίνησε το τηλεοπτικό διάγγελμά του ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοινώνοντας στους Γάλλους πολίτες ότι η χώρα θα μπει εκ νέου σε πανεθνικό λοκντάουν, από αυτήν την εβδομάδα, και τουλάχιστον μέχρι την 1η Δεκεμβρίου, σε μια προσπάθεια να περιορίσει την επιδημία COVID-19 που κινδυνεύει να βγει εκτός ελέγχου.

Το νέα μέτρα που θα τεθούν σε ισχύ από την Παρασκευή, παραπέμπουν στο λοκντάουν των 8 εβδομάδων που επιβλήθηκε στη Γαλλία την περασμένη άνοιξη, όταν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και οι θάνατοι από τον νέο κορωνοϊό κορυφώθηκαν.

Ωστόσο, σε αντίθεση με το προηγούμενο lockdown, τα περισσότερα σχολεία θα παραμείνουν ανοικτά, είπε ο Μακρόν. Τα μπαρ και τα εστιατόρια θα κλείσουν, ενώ τα γηροκομεία, δημόσια και ιδιωτικά θα παραμείνουν επισκέψιμα για να μην απομονωθούν οι ηλικιωμένοι για ακόμα μία φορά.

Ακόμα, όπως ανακοίνωσε επιστρέφει η αίτηση κατ’ εξαίρεση μετακίνησης την οποία πρέπει να συμπληρώνουν οι Γάλλοι προκειμένου να βγουν από το σπίτι. Συνεχίζουν να λειτουργούν όμως, όπως είπε ο Εμανουέλ Μακρόν, εργοστάσια, δημόσιες υπηρεσίες και άλλες οικονομικές δραστηριότητες.

Ανοιχτές θα παραμείνουν και οι εκκλησίες, ωστόσο η αίτηση μετακίνησης θα αφορά, όπως και τον Απρίλιο, την εργασία, ένα ιατρικό ραντεβού για βοήθεια ατόμου που το έχει ανάγκη ή προκειμένου να κάνουν οι Γάλλοι πολίτες τα ψώνια τους. Παράλληλα, δεν θα επιτρέπεται η μετακίνηση από μια περιοχή σε άλλη κατά τη διάρκεια του lockdοwn.

«Αφού συμβουλεύτηκα τους ειδικούς, συζήτησα με τους Ευρωπαίους εταίρους μου και αποφάσισα πως πρέπει να προχωρήσουμε σε lockdown από αυτήν την Παρασκευή. Αντίθετα, παραμένουν ανοιχτά τα σχολεία, η εργασία σε γενικές γραμμές συνεχίζεται και τα γηροκομεία παραμένουν ανοιχτά στην επίσκεψη» τόνισε στο διάγγελμά του ο Εμανουέλ Μακρόν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η νόσος κυκλοφορεί ταχύτερα απ’ ότι είχε προβλεφθεί και όλες οι περιοχές της Γαλλίας βρίσκονται πλέον σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού σε σχέση με τον νέο κορωνοϊό.

«Δεν τα έχουμε πάει τόσο καλά όσο θα έπρεπε»

Στο τηλεοπτικό διάγγελμά του, ο Γάλλος πρόεδρος επισήμανε ότι «έχουμε βυθιστεί από τη ραγδαία επιτάχυνση της Covid-19» και «δεν τα έχουμε πάει τόσο καλά όσο θα έπρεπε» σε σχέση με τον νέο κορωνοϊό.

Εξάλλου, όπως τόνισε, το δεύτερο κύμα πιθανόν θα είναι χειρότερο από το πρώτο.

Υπογράμμισε, δε, ότι η διαλογή ασθενών στα νοσοκομεία θα ήταν κάτι το απαράδεκτο.

«Πρέπει να προστατεύσουμε την οικονομία», είπε ο Γάλλος πρόεδρος.

Επιπλέον, προειδοποίησε πως εάν τίποτα δεν γίνει, ακολουθώντας την ιδέα της ανοσίας της αγέλης, θα καταγραφούν «τουλάχιστον 400.000 επιπλέον θάνατοι» σε λίγους μήνες στη Γαλλία.

«Ποτέ η Γαλλία δεν θα υιοθετήσει αυτήν τη στρατηγική» που θα σήμαινε τη «διαλογή μεταξύ των ασθενών», με τους ηλικιωμένους να είναι τα βασικά θύματα αυτής της πανδημίας.

Η Γερμανία και αυτή σε μερικό lockdown

Για μια «πάρα πολύ δύσκολη μέρα» έκανε λόγο η καγκελάριος 'Αγγελα Μέρκελ, καλώντας νωρίτερα απόψε τους πολίτες σε μια «μεγάλη εθνική προσπάθεια», πριν ανακοινώσει μέτρα «μερικού lockdown», προκειμένου, όπως τόνισε, «να σπάσει το δεύτερο κύμα» της πανδημίας του κορωνοϊού και να καταστεί εφικτός ο εορτασμός των Χριστουγέννων χωρίς εκτεταμένους περιορισμούς.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τα κρατίδια συμφώνησαν σήμερα σε μέτρα δραστικού περιορισμού των επαφών, τα οποία θα τεθούν σε ισχύ στις 2 Νοεμβρίου και για το υπόλοιπο του μήνα.

Σε δύο εβδομάδες η κατάσταση θα αξιολογηθεί εκ νέου και τα μέτρα, εφόσον χρειάζεται, θα προσαρμοστούν κατάλληλα.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν σήμερα, σε δημόσιους χώρους επιτρέπεται να συναντώνται το πολύ δέκα άτομα και μόνο από έως δύο νοικοκυριά, ενώ η πολιτεία ζητά να αποφεύγονται τα «μη αναγκαία ταξίδια» στο εξωτερικό. Αντίστοιχα, θα απαγορεύεται η διανυκτέρευση τουριστών από το εξωτερικό, εκτός από έκτακτες περιπτώσεις. Την ερχόμενη Δευτέρα θα κλείσουν εστιατόρια, μπαρ και κλαμπ, ενώ το φαγητό θα μπορεί να πωλείται σε πακέτο. Κλειστά θα παραμείνουν ακόμη γυμναστήρια, κολυμβητήρια και κέντρα αισθητικής, με εξαίρεση τα κομμωτήρια, τα οποία θα συνεχίσουν να λειτουργούν. Ανοιχτά θα παραμείνουν τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί, τα ιατρεία και τα κέντρα φυσιοθεραπείας, καθώς και οι επιχειρήσεις λιανικού και χονδρικού εμπορίου - με την τήρηση αυστηρών κανόνων υγιεινής.

Κλείνουν θέατρα, κινηματογράφοι, συναυλιακοί χώροι, εκθέσεις, κέντρα προπόνησης

Στα σούπερ μάρκετ θα προβλέπεται ανώτατος αριθμός πελατών οι οποίοι θα επιτρέπεται να βρίσκονται ταυτόχρονα στο κατάστημα. Ο επαγγελματικός αθλητισμός θα παραμείνει σε λειτουργία, οι αγώνες ωστόσο θα διεξάγονται χωρίς θεατές, αλλά ο ερασιτεχνικός αθλητισμός αναστέλλει τη λειτουργία του, καθώς κλείνουν αθλητικοί σύλλογοι και κέντρα προπόνησης. Σε εξωτερικούς χώρους θα επιτρέπεται μόνο η άθληση κατά μόνας. Διοργανώσεις οι οποίες περιλαμβάνονται σε αυτές της ψυχαγωγίας και του ελεύθερου χρόνου ακυρώνονται - κλείνουν θέατρα, κινηματογράφοι, συναυλιακοί χώροι, όπερες και εκθέσεις, αλλά και καζίνο, κέντρα στοιχήματος και οίκοι ανοχής. Εκκλησίες και άλλοι χώροι λατρείας θα παραμείνουν ανοιχτοί, τηρώντας τους κανόνες προστασίας που ήδη προβλέπονται.

Ειδική μέριμνα θα πρέπει να ληφθεί, αποφάσισε η πολιτεία, για την προστασία ιδιαίτερα ευπαθών ομάδων, όπως οι ασθενείς και οι ηλικιωμένοι, με τα «γρήγορα τεστ» να διενεργούνται κατά προτεραιότητα σε οίκους ευγηρίας, νοσοκομεία και κέντρα αποκατάστασης, προκειμένου να μην υπάρξει κοινωνική απομόνωση των συγκεκριμένων ατόμων.

Σε ό,τι αφορά την έκτακτη βοήθεια που θα καταβάλει η πολιτεία για την απώλεια εισοδήματος, σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel, οι επιχειρήσεις που απασχολούν έως και 50 εργαζόμενους, θα λάβουν έως και 75% του τζίρου τους του Νοεμβρίου του 2019, ενώ επιχειρήσεις με περισσότερους εργαζόμενους θα λάβουν αποζημίωση για το 70%. Συνολικά, η οικονομική βοήθεια θα φθάσει τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ ζητείται από τους εργοδότες να διευκολύνουν την τηλεργασία των υπαλλήλων τους.

Όπως αναφέρεται στο έγγραφο επί του οποίου συμφώνησαν ομοσπονδία και κρατίδια, «η κατάσταση είναι και πάλι πολύ σοβαρή και έχουμε μπροστά μας τέσσερις δύσκολους χειμερινούς μήνες», αλλά «υπάρχει η ελπίδα, εάν βγούμε καλά από τον χειμώνα, να ξεπεράσουμε σταδιακά την πανδημία το επόμενο έτος και να ανακάμψουμε οικονομικά». Αιτία των μέτρων που αποφασίστηκαν, διευκρινίζεται στο έγγραφο, είναι αφενός η ραγδαία αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων και αφετέρου το γεγονός ότι περίπου το 75% των κρουσμάτων παραμένει άγνωστης προέλευσης.

«Κίνδυνος για 28.000 κρούσματα ημερησίως»

Σήμερα το πρωί το Ινστιτούτο «Ρόμπερτ Κοχ» ανακοίνωσε 14.964 νέα κρούσματα για το τελευταίο 24ωρο και η κυρία Μέρκελ, σύμφωνα με πληροφορίες του Spiegel, ανέφερε κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης ότι, εάν δεν υπάρξει τάση μείωσης, σε μια εβδομάδα τα κρούσματα θα έχουν φθάσει τα 28.000 ημερησίως.

Για τον έλεγχο της τήρησης των μέτρων, ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ εισηγήθηκε ένα ενισχυμένο σύστημα παρακολούθησης από αστυνομικούς με πολιτικά, κυρίως σε περιοχές με υψηλό αριθμό κρουσμάτων και σε μεγάλες πόλεις. Εξίσου εντατικά θα ελέγχονται και όσοι φθάνουν στη Γερμανία από «περιοχές κινδύνου», με παρακολούθηση της περιοχής των συνόρων και για όσους εισέρχονται στη χώρα οδικώς.

 https://www.zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .