«Η άρση των μέτρων θα γίνει σταδιακά, προσεκτικά και με την τήρηση των μέτρων αυτοπροστασία» δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας προσθέτοντας πως εάν τα κρούσματα δεν πέσουν κάτω από 500 μέχρι τις 30 Νοεμβρίου, δεν θα αρθεί το lockdown.

Ο Βασίλης Κικίλιας μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega, δήλωσε συγκεκριμένα ότι «η άρση των μέτρων θα γίνει σταδιακά, προσεκτικά και με την τήρηση των μέτρων αυτοπροστασίας. Εάν μέχρι τις 30 Νοεμβρίου τα κρούσματα έχουν κατέβει κάτω από τα 500,

τότε ναι, σταδιακά μπορούμε να ανοίξουμε εκείνη την ημερομηνία και να κάνουμε στοιχειωδώς, όσο πιο φυσιολογικά γίνεται Χριστούγεννα».

Και πρόσθεσε: «Φυσικά, πάντα όλα τίθενται στη διάθεση της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων–Επιδημιολόγων. Αυτοί έχουν τα επιδημιολογικά στοιχεία. Τους δίνουμε από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας ό,τι στοιχεία χρειάζονται καθημερινά, προκειμένου να κάνουν τις επιστημονικές εισηγήσεις στην Κυβέρνηση. Αυτό γίνεται από την πρώτη ημέρα της πανδημίας, πριν καν έρθει ο ιός στην Ελλάδα, και έτσι θα συνεχίσουμε μέχρι τέλους».

Αναφερόμενος στο κλείσιμο των σχολείων, που ανακοινώθηκε σήμερα από την υπουργό Παιδείας, ο Βασίλης Κικίλιας τόνισε: «Είναι θέμα κινητικότητας των γονιών, των παππούδων, των γιαγιάδων, των δασκάλων. Όσο μειώνουμε την κινητικότητα μειώνουμε τον κίνδυνο. Είναι το τελευταίο μέτρο που θέλαμε να πάρουμε. Αλλά είναι τόσο σοβαρή η κατάσταση που αναγκάστηκε η επιτροπή να επιβάλει αυτό το μέτρο».

Τι δήλωσε για τις ΜΕΘ
«Έχουμε φτάσει σήμερα τα 1.162 κρεβάτια ΜΕΘ σε όλη τη χώρα. Από αυτά, τα 609 είναι ΜΕΘ για non Covid περιστατικά και 553 για COVID περιστατικά. Το Υπουργείο Υγείας, το Εθνικό Σύστημα Υγείας, το ΕΚΑΒ-ΚΕΠΥ αντέδρασαν γρήγορα, εφάρμοσαν το σχεδιασμό τους, δημιούργησαν παραπάνω κλίνες ΜΕΘ.

Προφανώς θα υπάρχουν και μετακινήσεις και έχουν ξεκινήσει να γίνονται. Το εξήγησα σήμερα που επισκέφθηκα τη Χαλκίδα. Η καινούργια ΜΕΘ στο Νοσοκομείο Χαλκίδας που έχει 6 κλίνες ΜΕΘ-COVID, νοσηλεύει 2 ασθενείς από την Καρδίτσα. Μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες κάνουν αεροδιακομιδές από τη μια χώρα στην άλλη για να υποστηρίξουν τα συστήματά τους.

Η διασπορά του ιού βρίσκεται στην κοινότητα, άρα πρόκειται για ένα θέμα Δημόσιας Υγείας. Αν υποθέσουμε ότι μπορούσαμε να δημιουργήσουμε και 15.000 ΜΕΘ, αν συνεχίσει να διασπείρεται ο ιός με γεωμετρική άνοδο στην κοινότητα, δηλαδή στους πολίτες, στην κοινωνία, δεν θα ήταν αρκετές.

Γι’ αυτό πήραμε αυτά τα μέτρα. Όσο πιο καλά, σωστά, γρήγορα εφαρμόσουμε τα μέτρα, τόσο μειώνεται η χρονική διάρκεια των περιορισμών. Όσο δεν εφαρμόζουμε τα μέτρα – και κάποιοι δυστυχώς το κάνουν εις βάρος κάποιων άλλων – προφανώς τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν μαζεύονται στη μονάδα του χρόνου και άρα είμαστε αναγκασμένοι να συνεχίσουμε να έχουμε μέτρα. «Οι Έλληνες θα αγωνιστούν και θα παλέψουν, όπως οι γιατροί και οι νοσηλευτές του Ε.Σ.Υ.»

«Οι Έλληνες είναι αγωνιστές»ανέφερε επίσης, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. Συγκεκριμένα, είπε: «Καταλαβαίνω την κούραση και την ανασφάλεια του κόσμου. Και αντιλαμβανόμαστε όλοι στην Κυβέρνηση, από τον Πρωθυπουργό μέχρι τον τελευταίο από εμάς, πόσο μεγάλη πίεση μπορεί να αισθάνεται αυτή τη στιγμή η μέση ελληνική οικογένεια.

Όμως είμαι πεπεισμένος ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Οι Έλληνες είναι ιδιαίτερης στόφας άνθρωποι, με προσωπικότητα και χαρακτήρα. Πατριωτικά και στο σύνολό τους, είναι αδιάφορο το κομματικό, θα αγωνιστούν και θα παλέψουν όπως παλεύουν οι γιατροί και οι νοσηλευτές του Ε.Σ.Υ..Θα στηρίξουν αυτούς τους ήρωες της διπλανής πόρτας και θα τους βοηθήσουν, θα τους βοηθήσουμε όλοι μαζί, έτσι ώστε να μπορέσουμε να περάσουμε απέναντι, σε μία πολύ δύσκολη κατάσταση την οποία αντιμετωπίζουμε».

Πηγή: Σημιτικες σέλιδες κάτα κόσμον έγκυρες πήγες 

 https://www.aetos-apokalypsis.com/2020/11/kikilia-ean-den-pesoun-katw-apo-500-ta-hmerhsia-krousmata-.html