Κυριακή, Νοεμβρίου 8

Ο Μπάιντεν ως παρένθεση;

   

Σε ότι αφορά τις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας ο Μπάιντεν και το επιτελείο του είναι βέβαιο ότι δεν θα διακινδυνεύσουν μετωπική σύγκρουση με τον Ερντογάν, αν δεν υπάρχει εναλλακτική δυναμική διακυβέρνησης στην Άγκυρα. Γράφει ο Γιώργος Καπόπουλος.

Με την εκλογική του νίκη ο Μπάιντεν καταγράφει μια σειρά από πρωτιές στην Πολιτική Ιστορία των ΗΠΑ:

Γράφει ο Γιώργος Καπόπουλος

- Θα είναι ο πιο ηλικιωμένος Πρόεδρος που πέρασε ποτέ το κατώφλι του Λευκού Οίκου.

- Θα είναι από την αρχή Πρόεδρος μιας τετραετούς θητείας καθώς η ηλικία του αποκλείει την διεκδίκηση δεύτερης τετραετίας.

Τα παραπάνω δεδομένα δείχνουν ενισχυμένο ρόλο για την Αντιπρόεδρο Χάρις, αλλά, κυρίως, υπερενισχυμένο ρόλο για τους μηχανισμούς εξουσίας της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης.

Με άλλα λόγια όλα δείχνουν τον Μπάιντεν ως υπηρεσιακό – μεταβατικό Πρόεδρο, ένα στίγμα που δεν προκύπτει μόνον από την προχωρημένη ηλικία του αλλά και από την πολιτική του διαδρομή.

Για χρόνια Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας ο Μπάιντεν είναι βαθύς γνώστης της διαμόρφωσης διακομματικής συναίνεσης την οποία θα χρειασθεί από την αρχή της θητείας του, καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι διατηρούν την πλειοψηφία στην Γερουσία.

Όμως για να κυβερνήσει στο κέντρο ο Μπάιντεν. πρώτον χρειάζεται μια Ρεπουμπλικανική παρουσία στο Κογκρέσο απαλλαγμένη από τον Τραμπ και τον Τραμπισμό, μια εξέλιξη για την οποία σήμερα δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις.

Ο Μπάιντεν θα έχει το προνόμιο να έχει απέναντί του έναν Τραμπ που θα του επιτίθεται με αμέτρητα …τιτιβίσματα σε καθημερινή βάση και θα περιοδεύει την χώρα πυροδοτώντας με την εμπρηστική του ρητορική εξεγερσιακό κλίμα στις συγκεντρώσεις των οπαδών του.

Το παραπάνω σκηνικό θα ενισχύσει την διχαστική πόλωση και θα δημιουργήσει μια ρεβανσιστική δυναμική του Τραμπισμού, με η χωρίς τον Τραμπ.

Ο Μπάιντεν που εκπέμπει ήδη το στίγμα της παλινόρθωσης της κανονικότητας κινδυνεύει να καταγραφεί ως παρένθεση μιας συνέχισης μιας ακραίας πολωσης.

Το ενδιαφέρον τώρα επικεντρώνεται στον Τραμπ, στο μέχρι πού και μέχρι πότε θα συνεχίσει την αμφισβήτηση του εκλογικού αποτελέσματος με τις προθεσμίες να τρέχουν καθώς στις 14 Δεκεμβρίου το Κολέγιο των Εκλεκτόρων θα εκλέξει τον επόμενο Πρόεδρο.

Θα υπάρξει πίεση από ηγετικές προσωπικότητες των Ρεπουμπλικάνων ώστε ο Τραμπ να αποδεχθεί την ήττα του;

Θα αντιμετωπίσει ο Τραμπ εκτός Λευκού Οίκου ομοβροντία δικαστικών διώξεων που όχι μόνον δεν θα τον ακυρώσουν πολιτικά αλλά θα του δώσουν το φωτοστέφανο του θύματος του κατεστημένου;

Σε ότι αφορά την Εξωτερική Πολιτική βαρύνοντα ρόλο στην διαμόρφωση της θα έχουν εκ νέου οι γραφειοκράτες του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, του Πενταγώνου και της CIA.

Σε ότι αφορά τις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας ο Μπάιντεν και το επιτελείο του είναι βέβαιο ότι δεν θα διακινδυνεύσουν μετωπική σύγκρουση με τον Ερντογάν, αν δεν υπάρχει εναλλακτική δυναμική διακυβέρνησης στην Άγκυρα.

Τούτων λεχθέντων, ανεξάρτητα από την άρνηση του Τραμπ να αναγνωρίσει την ήττα του, ο σημερινός ένοικος του Λευκού Οίκου παραμένει Πρόεδρος με πλήρεις εξουσίες μέχρι τις 21 Ιανουαρίου του 2021.

Είναι με τα σημερινά δεδομένα αδύνατο να περιμένουμε την καθιερωμένη συνεργασία των επιτελείων του απερχόμενου και του νεοεκλεγέντος Προέδρου για την διασφάλιση ομαλής μετάβασης.

Έτσι η ανησυχία για τον απρόβλεπτο Τραμπ δεν περιορίζεται στην μεθόδευση της αμφισβήτησης της νίκης Μπάιντεν αλλά αφορά το σύνολο των αιφνιδιαστικών πρωτοβουλιών που μπορεί να αναλάβει μέχρι την λήξη της Θητεία του.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .