Σάββατο, Νοεμβρίου 21

Financial Times : Η ελληνική κυβέρνηση δίνει de facto αμνηστεία σε χιλιάδες μεγαλοφοροφυγάδες

Η ελληνική βουλή ενέκρινε νομοθεσία που θα δώσει στην ουσία αμνηστία σε αρκετές χιλιάδες φερόμενους φορολογικούς παραβάτες, δημιουργώντας ένα ανησυχητικό προηγούμενο για μια χώρα της ΕΕ που έχει αγωνιστεί να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή, γράφουν οι Financial Times.


«Η τροπολογία έχει δεχτεί κριτική από ...βουλευτές της αντιπολίτευσης, δικηγόρους και

βουλευτές της αντιπολίτευσης, δικηγόρους και εισαγγελείς. Οι επικριτές υποστηρίζουν ότι η τροπολογία επιβραβεύει τους μεγαλοφοροφυγάδες, περιορίζει την ανεξαρτησία των εισαγγελέων και θα βλάψει τη φήμη της Ελλάδας καθώς προσπαθεί να προσελκύσει νέες επενδύσεις από το εξωτερικό για να ενισχύσει την ανοικοδόμηση της οικονομίας» σημειώνει η βρετανική εφημερίδα σε ανταπόκριση της από την Αθήνα.


«Με τη νέα νομοθεσία μπαίνουν στον στον πάγο ποινικές έρευνες από εισαγγελείς και δικαστικές ακροάσεις περισσότερων από 5.000 φερόμενων φοροφυγάδων με χρέη προς το ελληνικό κράτος άνω των 150.000 ευρώ ο καθένας» σημειώνει η εφημερίδα και προσθέτει: «Εκατοντάδες ποινικές διώξεις θα μπορούσαν να προχωρήσουν μόνο μετά την ολοκλήρωση όλων των διαδικασιών από τις φορολογικές αρχές και τα διοικητικά δικαστήρια. Ωστόσο, ελάχιστες υποθέσεις είναι πιθανό να φτάσουν στο στάδιο της δίωξης, καθώς η μακροχρόνια διοικητική διαδικασία σημαίνει ότι οι περισσότερες θα ξεπεράσουν την πενταετία παραγραφής που προβλέπεται για φορολογικά αδικήματα και θα εκπέσουν αυτόματα».

Οι Financial Times υπενθυμίζουν ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση δέχεται επικρίσεις για παρόμοια νομοθετήματα, καθώς η βουλή ενέκρινε φέτος μια αλλαγή στον ποινικό κώδικα που επιτρέπει στους τραπεζίτες που κατηγορούνται για κατάχρηση εμπιστοσύνης να αποφύγουν τη δίωξη, εκτός εάν η εμπλεκόμενη τράπεζα ζητήσει συγκεκριμένα έρευνα από εισαγγελέα». 


πηγή

 

 http://wwwaristofanis.blogspot.com/2020/11/financial-times-de-facto.html#more

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .