Πέμπτη, Νοεμβρίου 5

Καταδιωκόμενοι του Ερντογάν, Τούρκοι αστυνομικοί και στελέχη του PKK σε σκάφος μεταναστών στο Κατάκολο

Καταδιωκόμενοι του Ερντογάν, Τούρκοι αστυνομικοί και στελέχη του PKK σε σκάφος μεταναστών στο Κατάκολο

Η παρουσία στελεχών της ΕΥΠ ανάμεσα στους Λιμενικούς στο Κατάκολο για δεύτερη φορά φανερώνει πως οι Ελληνικές Αρχές περνούν από «κόσκινο» τα «φορτία» των μεταναστών που εντοπίζονται σε Αιγαίο και Ιόνιο. Δεν είναι μόνο οι διακινητές που ερευνώνται σε κάθε τέτοιο σκάφος, αλλά και οι επιβάτες, που σε αρκετές περιπτώσεις είναι πολίτες της γειτόνισσας Τουρκίας.

Στο αλιευτικό σκάφος «NEMO», που κατέπλευσε το απόγευμα της Τρίτης στο Κατάκολο,

επέβαιναν αρκετοί Τούρκοι και Κούρδοι. Άτομα που διώκονται από το καθεστώς του Ερντογάν, Τούρκοι αστυνομικοί που αυτομόλησαν, Κούρδοι του PKK, πανεπιστημιακοί, ένας βουλευτής και ένας δημοσιογράφος. Σχεδόν οι μισοί επιβάτες αποτελούν στόχους της τουρκικής κυβέρνησης.

Μεταξύ των 65 επιβατών, είναι 20 Τούρκοι αστυνομικοί, «Γκιουλενιστές» όπως λένε στη χώρα τους, και δέκα Κούρδοι του PKK, που θέλησαν μαζί με μετανάστες από το Αφγανιστάν και το Ιράκ (κυρίως κουρδικής καταγωγής και αυτοί) να διαφύγουν στην Ιταλία και την Ευρώπη. Άνθρωποι που έχουν αφήσει πίσω τους τις οικογένειές τους για να γλιτώσουν, φοβούμενοι όμως για την τύχη τους, πίσω στην Τουρκία. Άνθρωποι που βασανίστηκαν από το καθεστώς, φυλακίστηκαν και καταδιώχθηκαν για τη διαφορετικότητα των απόψεών τους.

Η καλή γνώση της τουρκικής γλώσσας από τον λιμενάρχη Κατακόλου Δημήτρη Παπαηλιού, αλλά και η διεισδυτική έρευνα των στελεχών της ΕΥΠ αποκάλυψαν και έφεραν στο προσκήνιο εκείνα που έκρυβαν αρκετοί από τους επιβαίνοντες του «NEMO».

Όπως μετέδωσε το ilialive.gr, ένας από τους Τούρκους αστυνομικούς αποκάλυψε την ταυτότητά του λέγοντας: «Είμαστε από την Τουρκία και ήμασταν αστυνομικοί» δείχνοντας μια φωτογραφία στο κινητό του με τη στολή του, θέλοντας να αποδείξει ότι λέει αλήθεια. «Πρέπει να φύγουμε από εδώ» τόνισε σχεδόν απελπισμένα.

Άνθρωποι που «δραπέτευσαν» αφήνοντας πίσω τα πάντα για να σώσουν το τομάρι τους

Ο Αζάντ είναι μια άλλη περίπτωση ανάμεσα στο πλήθος των επιβατών του «NEMO». Κούρδος δημοσιογράφος, που ξετυλίγει την ιστορία του. Διώχθηκε και φυλακίστηκε για τρία χρόνια από το καθεστώς, ακολουθώντας την τύχη και άλλων ομοεθνών του.

«Η φυλακή είναι σκληρή. Δεν έχουν καμία σχέση οι Αρχές της Τουρκίας με αυτές στην Ελλάδα. Θέλω να φύγω για όποια χώρα μπορώ να συνεννοηθώ στα αγγλικά, να μπορέσω να συνεχίσω τη ζωή μου. Μακάρι να μπορούσα να φτάσω στον Καναδά, αλλά δεν γίνεται. Έχω αφήσει πίσω τους δικούς μου ανθρώπους και ξέρω ότι δεν μπορώ να επιστρέψω ξανά για να τους δω, ακόμα και όταν αυτοί θα φύγουν από τη ζωή. Δεν μπορώ όμως να μείνω στην Τουρκία. Εάν μείνω, θα καταλήξω και πάλι στη φυλακή».

Στο μυαλό του Αζάντ υπάρχουν τα γεγονότα με τον Οτσαλάν, τον ηγέτη των Κούρδων, που η ελληνική κυβέρνηση ουσιαστικά παρέδωσε στους Τούρκους, κάτι που τον θυμώνει, όπως λέει. «Ήταν ένα τεράστιο λάθος της Ελλάδας να προδώσει τον Οτσαλάν. Έχουμε πολλά κοινά Κούρδοι και Έλληνες. Το πιο σημαντικό από όλα, ο κοινός εχθρός, οι Τούρκοι. Η πολιτική τους δεν πρόκειται να αλλάξει ακόμα και αν φύγει ο Ερντογάν. Όποια κυβέρνηση και να υπάρξει θα κάνει τα ίδια».

«Για τους Κούρδους τα πράγματα είναι δύσκολα, ακόμα και στην περιοχή του Κουρδιστάν. Κάθε κίνηση και εκεί ελέγχεται αυστηρά, δεν τολμάς ούτε το όνομά σου να πεις, οι αρχές καταγράφουν τα πάντα. Αν εκφραστείς υπέρ των Κούρδων, σε περιμένουν φυλακή και βασανιστήρια, είσαι αυτομάτως εχθρός των Τούρκων» λέει ο Αζάντ, κάτι που επιβεβαιώνει πως οι πολιτικοί της Τουρκίας έχουν σχέσεις με τους τζιχαντιστές του ISIS.

Ο ίδιος πιστεύει πως θα νιώσει ασφαλής αν καταφέρει να φτάσει στη Σουηδία, ειδάλλως φοβάται πως η φυλακή τον περιμένει. Πιστεύει πως η σκανδιναβική αυτή χώρα μπορεί να αποτελέσει ένα καταφύγιο για αυτόν, όπου μπορεί να επιβιώσει με αξιοπρέπεια.

Ο Αζάντ αποκαλύπτει στην κουβέντα πως ανάμεσα στους 65 επιβαίνοντες του σκάφους είναι και ένας Κούρδος βουλευτής, που όμως αποφεύγει ακόμα και μια απλή κουβέντα, φοβισμένος για την τύχη που τον περιμένει. Το ίδιο και κάποιοι Κούρδοι πανεπιστημιακοί, που επέλεξαν αυτό τον τρόπο για να διαφύγουν από την Τουρκία.

Το «φορτίο» του «NEMO», έτσι όπως αποκαλύπτεται, φαίνεται να δικαιολογεί γιατί οι Ελληνικές Αρχές επέλεξαν να «τραβήξουν» το σκάφος προς την ηπειρωτική χώρα και όχι να το αφήσουν να καταλήξει στη Ζάκυνθο. Η διαχείριση της κατάστασης χρειάζεται ευχέρεια λεπτών χειρισμών.

Πηγή: ilialive.gr

 https://www.zougla.gr/greece/article/katadiokomeni-tou-erntogan-tourki-astinomiki-ke-stelexi-tou-pkk-se-skafos-metanaston-sto-katakolo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .