Κυριακή, Νοεμβρίου 22

ΑΠΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΧΟΡΤΑΣΑΜΕ! “Ράπισμα” για γέλια από την UNESCO στην Τουρκία για τη μετατροπή της σε τζαμί

agia-sofia-konstantinoupoli

Η αντίδραση της γενικής διευθύντριας της UNESCO, Όντρει Αζουλάι (Audrey Azoulay) στις ψευδείς δηλώσεις του υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας της περασμένης εβδομάδας δηλώνει την πραγματική ανησυχία και το ενδιαφέρον του Οργανισμού για την αλλαγή καθεστώτος της Αγία Σοφίας» δήλωσε την Τετάρτη η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, ερωτώμενη σχετικά για το ζήτημα από δημοσιογράφους.

«Βεβαίως», πρόσθεσε, «θα πρέπει να περιμένουμε τα αποτελέσματα της έκθεσης των επιθεωρητών που εξετάζουν την αλλαγή του status της Αγίας Σοφίας και της Μονής της Χώρας, από μουσεία σε τεμένη».

Σημειώνεται ότι η κ. Azoulay έχει εκδώσει τρεις ανακοινώσεις από τη στιγμή που δημιουργήθηκε το ζήτημα αλλαγής καθεστώτος της Αγίας Σοφίας. Η πρόσφατη ανακοίνωση, η οποία αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της UNESCO, έχει ως εξής: «Ως απάντηση σε πολλές ανακριβείς δηλώσεις και λάθη που κυκλοφορούν στον τύπο σχετικά με την κατάσταση της Αγίας Σοφίας, η UNESCO επιθυμεί να υπενθυμίσει τα ακόλουθα: Η UNESCO αντέδρασε στην αλλαγή του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας ήδη από τον Ιούλιο του 2020 και εξέφρασε την ανησυχία της ως προς αυτό. Αυτή η θέση παρέμεινε σταθερή από τότε.

Η UNESCO ξεκίνησε αμέσως μια διαδικασία επιθεώρησης και έστειλε μια αποστολή επιτόπου, από τις 5 έως τις 9 Οκτωβρίου 2020, με επικεφαλής έναν επιφανή εμπειρογνώμονα πολιτιστικής κληρονομιάς, για να εξετάσει λεπτομερώς καθεμιά από τις πιθανές επιπτώσεις αυτής της αλλαγής του καθεστώτος και τον αντίκτυπό τους στην εξαιρετική καθολική αξία της Αγίας Σοφίας. Αυτή η επιθεώρηση, η οποία καλύπτει διάφορα στοιχεία στις Ιστορικές Περιοχές της Κωνσταντινούπολης, ιδίως την Αγία Σοφία και τη Μονή Χώρας, βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη. Η έκθεση στην οποία αναφέρεται, δεν έχει οριστικοποιηθεί και είναι πρόωρο να εξαχθούν συμπεράσματα αυτή τη στιγμή».

Σημειώνεται ότι από τις 4 Νοεμβρίου ο Τούρκος Υπουργός Πολιτισμού Νουρί Εσρόι είχε ισχυρισθεί ότι «η UNESCO δεν έχει κανένα πρόβλημα με τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος»

Αναλυτικά ο Ερσόι είχε αναφέρει ότι εκπρόσωποι της UNESCO, μετά την επιστολή-καταγγελία της Ελληνίδας υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, επισκέφθηκαν την Κωνσταντινούπολη και την Αγία Σοφία, όπου αποφάνθηκαν πως δεν «υπάρχει κανένα πρόβλημα με τη μετατροπή από μουσείο σε μουσουλμανικό τέμενος».

Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Πολιτισμού, ο εκπρόσωπος της UNESCO τού δήλωσε πως «και μετά τη μετατροπή σε τζαμί, τηρούνται τα κριτήρια που τίθενται ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς».

Φυσικά ούτε λόγος για έμπρακτες κυρώσεις…

 https://www.makeleio.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .