Πέμπτη, Δεκεμβρίου 24

Κορωνοϊός: Κατέληξε 28χρονος στην Πάτρα χωρίς υποκείμενα νοσήματα

nosokomeio

Κατέληξε και 24χρονος στη Λάρισα - Έντονο επιδημιολογικό φορτίο σε Κεντρικό και Βόρειο Τομέα Αθηνών

Σοκ έχει προκαλέσει η είδηση του θανάτου δύο νέων ανθρώπων, μεταξύ δεκάδων άλλων, από κορωνοϊό.

Πιο συγκεκριμένα, χθες το βράδυ κατέληξε ένας 28χρονος που νοσηλευόταν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας και όπως έγινε γνωστό, δεν είχε κάποιο υποκέιμενο νόσημα, ενώ κατέληξε και ένας 24χρονος στη Λάρισα, με αναφορά νοσήματος την παχυσαρκία.

Έντονο επιδημιολογικό φορτίο σε Κεντρικό και Βόρειο Τομέα Αθηνών

Αν το κυκλοφοριακό χάος που επικρατεί τις τελευταίες δύο ημέρες στην Αττική μπορούσε να περιληφθεί στους... δείκτες πρόγνωσης της επιδημίας, η αναζωπύρωση της επιδημίας μετά τις γιορτές θα μπορούσε να θεωρηθεί βέβαιη. Σίγουρο είναι πάντως πως οι ημέρες των Χριστουγέννων θα αποτελέσουν «ρυθμιστή» για τον εορτασμό της Πρωτοχρονιάς, με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά, να έχει κάνει σαφές ότι αν τα μέτρα δεν τηρηθούν τα Χριστούγεννα, θα υπάρξουν ακόμη αυστηρότεροι περιορισμοί κατά την Πρωτοχρονιά.

Με σχεδόν 100 περισσότερα κρούσματα σε σχέση με την προχθεσινή ενημέρωση, οι 937 νέες διαγνώσεις που κατέγραψε χθες ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ρίχνουν μικρή σκιά στην αισιοδοξία των αρμοδίων ότι παγιώθηκαν αυτήν την εβδομάδα σε τριψήφιο αριθμό τα ημερήσια κρούσματα.

Η χθεσινή έκθεση του ΕΟΔΥ περιελάμβανε εκτός από τα συνήθη «σκληρά δεδομένα» για κρούσματα, διασωληνωμένους και νεκρούς, τα εβδομαδιαία στοιχεία για τον δείκτη μεταδοτικότητας, Rt και τη θετικότητα των κρουσμάτων επί του συνόλου των τεστ που διενεργούνται. Έτσι, η εικόνα των 937 νέων κρουσμάτων συμπληρώνεται με τους 495 διασωληνωμένους και τους 62 νεκρούς – βαρύς απολογισμός χωρίς αμφιβολία, ιδίως για τις οικογένειες των θυμάτων και των ασθενών, όπως και για το σύστημα υγείας που παραμένει υπό μεγάλη πίεση.
hlikia23


Ο δείκτης μετάδοσης, δηλαδή ο αριθμός που δείχνει την αναπαραγωγή της λοίμωξης, έχει υποχωρήσει στο 0,67, που σημαίνει ότι 100 άτομα μολυσμένα με κορωνοϊό θα κολλήσουν άλλα 67 άτομα. Πρόκειται για μεγάλο αριθμό, που προφανώς πρέπει να υποχωρήσει στο μισό ώστε να θεωρηθεί ότι ελέγχεται η διασπορά του ιού.

Επίσης, την εβδομάδα 14 - 20 Δεκεμβρίου το ποσοστό θετικότητας ήταν 3,01% σε σύνολο 98.374 τεστ μοριακού ελέγχου και 97.971 Rapid τεστ που πραγματοποιήθηκαν. Το ποσοστό ήταν μειωμένο σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα – υπενθυμίζεται ότι το Ευρωπαϊκό Κέντρο Λοιμώξεων (ECDC) έχει θέσει ως όριο επικινδυνότητας το ποσοστό θετικότητας στο 4-4,5%.

Η αύξηση των κρουσμάτων στα 212 από τα 179, έφερε τη Θεσσαλονίκη πολύ κοντά στην Αττική, η οποία διατηρεί σταθερά την «αρνητική πρωτιά» με 261 διαγνώσεις και έντονο επιδημιολογικό φορτίο στον Κεντρικό και Βόρειο Τομέα Αθηνών, με 56 και 43 κρούσματα αντίστοιχα.

Την ελαφρώς αυξημένη επιδημιολογική κατάσταση συμπληρώνουν με μικρές διαφοροποιήσεις στα διψήφια νούμερα διαγνώσεων οι περιφερειακές ενότητες Αχαΐας (10), Βοιωτίας (12), Καβάλας (19), Καρδίτσας (16), Κιλκίς (22), Λάρισας (37), Μαγνησίας (29), Ξάνθης (22), Πέλλας (13), Πιερίας (23), Ροδόπης (19), Σερρών (17) και Τρικάλων (11).
xartis23


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .