Δευτέρα, Δεκεμβρίου 21

Ένα κουβάνικο εργαστήριο και τα 4 εμβόλια κατά του COVID-19

Σπούτνικ / Ηλίας Πιτάλεφ 

Ο Ιταλός Fabrizio Chiodo είναι καθηγητής Χημείας στο Πανεπιστήμιο της Αβάνας και είναι επικεφαλής της λίστας ξένων συνεργατών που συμμετέχουν στην ανάπτυξη δύο εμβολίων κατά του COVID-19 στο Finlay Institute of Cuba: Soberana 1 και Soberana 2. (Κυρίαρχος 1 και Κυριάρχος 2

"Η εμπιστοσύνη του λαού είναι ένας θεμελιώδης πυλώνας της κουβανικής αντίδρασης στην επιδημία", εξήγησε ο Chiodo σε συνέντευξή του στον Σπούτνικ στην οποία αξιολόγησε γιατί ο σκεπτικισμός έναντι των εμβολίων που κυριαρχεί σε μεγάλο μέρος του κόσμου δεν προκαλεί υποτροπή στην

Κούβα.

- Η Κούβα έχει επί του παρόντος τέσσερα υποψήφια εμβόλια σε κλινικές δοκιμές, δηλαδή, στη φάση δοκιμών σε εθελοντές. Δουλεύω σε δύο υποψηφίους του Ινστιτούτου Finlay: Soberana 1 και Soberana 2.

Το πρώτο ολοκληρώνει έναν συνδυασμό φάσεων ένα και δύο, ενώ το δεύτερο ολοκληρώνει την πρώτη φάση. Αντ 'αυτού, οι άλλοι δύο υποψήφιοι από το Κουβανικό Κέντρο Γενετικής Μηχανικής και Βιοτεχνολογίας ολοκληρώνουν την πρώτη φάση. Αυτό δεν πρέπει να μας ανησυχεί γιατί σκοπεύουμε να ολοκληρώσουμε την τρίτη φάση του Soberana τον ...

Μάρτιο του 2021.

- Στην τρίτη φάση, πόσοι εθελοντές θα απασχοληθούν;

- Πιστεύουμε ότι τουλάχιστον 50.000 άνθρωποι, αλλά είναι ένας αριθμός που συζητούμε ακόμη, καθώς αντιμετωπίζουμε ένα τεχνικό πρόβλημα επειδή στην Κούβα υπάρχει πολύ χαμηλή συχνότητα εμφάνισης λοιμώξεων από SARS-CoV-2. Επομένως, είναι πιθανό ένα μέρος των κλινικών δοκιμών να πραγματοποιηθεί στο εξωτερικό.

- Πώς θα διεξαχθούν οι κλινικές δοκιμές;

- Ακριβώς όπως και στις άλλες χώρες, υποδιαίρεση των εθελοντών σε μια ομάδα ελέγχου, στους οποίους θα χορηγηθεί εικονικό φάρμακο και μια άλλη ομάδα θα λάβει το εμβόλιο. Η διαφορά είναι ότι σε πολλές χώρες, οι εθελοντές λαμβάνουν αποζημίωση. Στην Κούβα, προσφέρονται αυθόρμητα επειδή υπάρχει ευρεία εμπιστοσύνη στην ιατρική και την επιστήμη.

- Η Κούβα είναι αποκλεισμένη και αυτό προκαλεί έλλειψη εφοδιασμού και πόρων. Έχει λάβει η κουβανική έρευνα βοήθεια ή επιδοτήσεις από διεθνείς ανθρωπιστικούς και φιλανθρωπικούς οργανισμούς;

- Το Ίδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς έχει διαθέσει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για την καταπολέμηση του COVID-19, αλλά προς το παρόν δεν έχει διατεθεί ούτε μια δεκάρα στην Κούβα. Το Ίδρυμα Γκέιτς εδρεύει στις Ηνωμένες Πολιτείες και θεωρεί την Κούβα τρομοκρατική χώρα, ακριβώς όπως εκείνους που συνεργάζονται με την Κούβα, όπως και εγώ.

Ομοίως, οργανώσεις όπως η Αμνηστία ή οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα αγνοούν την κουβανική έρευνα, πιθανώς επειδή φοβούνται επιπτώσεις από την Ουάσινγκτον.

Ζητούν δημόσια το εμβόλιο για όλους, αλλά όταν μια μικρή χώρα όπως η Κούβα εργάζεται για το εμβόλιο, το αγνοούν. Λάβαμε υποστήριξη μόνο από ορισμένες ΜΚΟ και από χώρες όπως η Κίνα. Από τα γνωστά φιλανθρωπικά και ανθρωπιστικά, τίποτα.

- Η Κούβα έχει πολύ χαμηλή συχνότητα μόλυνσης και έχει δείξει την αποτελεσματικότητα της απόκρισης στην επιδημία COVID-19. Ποιο είναι το κλειδί για το κουβανικό μοντέλο;

- Απολύτως δημόσια υγεία, εντελώς δημόσια βιοτεχνολογία και μεγάλη εμπιστοσύνη σε αυτό το σύστημα. Ένα υπερ-επαρκές σύστημα για πολλούς με βασικό ρόλο στην εδαφική ιατρική. Εάν στην Κούβα ζητήσετε από ένα παιδί να περιγράψει την οικογένειά του, θα σας πει για τον πατέρα, τη μητέρα του, τα μικρά αδέλφια και τον οικογενειακό γιατρό του. Αυτό επέτρεψε τον περιορισμό με μέτρα παρακολούθησης από σπίτι σε σπίτι. Η Κούβα, με 11 εκατομμύρια κατοίκους, είχε πάνω από 130 θανάτους από το COVID.

- Τόνισε την εμπιστοσύνη του Κουβανικού λαού στην ιατρική. Θα τον ρώτούσα αν υπάρχουν κινήσεις σκεπτικιστών προς την επιστήμη και τα εμβόλια στην Κούβα, όπως σε πολλές χώρες, αλλά σε αυτό το σημείο τον ρωτώ γιατί υπάρχει εμπιστοσύνη στην Κούβα και όχι σε άλλα μέρη;

- Στην Ιταλία, η επιστήμη εμφανίζεται στην τηλεόραση ως κάτι μασονικό, σαν η επιστήμη να ήταν μόνο για τους λίγους. Αυτό οδήγησε σε έναν καταρράκτη αμφιβολιών των ανθρώπων. Αμφιβάλλει γιατί δεν πιστεύει στην πολιτική και αμφιβάλλει γιατί το οικονομικό μοντέλο εγείρει εσκεμμένα αυτές τις αμφιβολίες.

Στην Κούβα, η επιστήμη είναι στην υπηρεσία των ανθρώπων. Υπάρχουν τηλεοπτικά προγράμματα υψηλού επιπέδου. Εάν όλοι οι άνθρωποι είχαν τη δυνατότητα να κατανοήσουν εύκολα την επιστημονική γλώσσα, εάν ο επιστήμονας εμφανιζόταν στην τηλεόραση, όπως συμβαίνει στην Κούβα, εξηγώντας πώς λειτουργούν τα εμβόλια με έναν δημοφιλή τρόπο, δεν θα υπήρχε σκεπτικισμός ή δυσπιστία.

- Από τη Σικελία ζήτησαν μια ταξιαρχία Κουβάνων γιατρών που έχουν ήδη λειτουργήσει στο Μπέργκαμο και την Κρεμόνα. Γιατί η Κούβα δίνει ένα χέρι;

- Ο Φιντέλ Κάστρο ανέθεσε μια αποστολή στη νέα γενιά κουβανών γιατρών που συνοψίζεται στη βασική ιδέα «γιατροί, όχι όπλα»: Η Κούβα πρέπει να είναι εξαγωγέας αλληλεγγύης και όχι πολέμου.

Η παρέμβαση Κουβάνων γιατρών στην Ιταλία δεν είναι τίποτα περίεργο, προκύπτει από αυτήν την αρχή. Οι ταξιαρχίες Henry Reeve Κουβάνων γιατρών και νοσοκόμων έχουν λειτουργήσει σε σχεδόν 40 διαφορετικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας, όπως έκαναν κατά τη διάρκεια της επιδημίας του Έμπολα στην Αφρική ή του τυφώνα Κατρίνα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

- Τι μπορεί να μάθει κανείς από το κουβανικό σύστημα;

- Είδαμε ότι ένα ιδιωτικοποιημένο σύστημα υγείας δεν αντέχει στο άγχος μιας πανδημίας, οδηγεί σε πολύ δύσκολες ηθικές αποφάσεις και αδικίες. Αυτό που μπορεί να μάθει από το κουβανικό μοντέλο είναι ότι η υγεία πρέπει να είναι δημόσια.


https://mundo.sputniknews.com

απ εδώ

 http://wwwaristofanis.blogspot.com/2020/12/4-covid-19.html

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .