Τρίτη, Δεκεμβρίου 1

Βουλή-προϋπολογισμός: Περικόπτουν 570 εκατ. ευρώ για τη δημόσια Υγεία παρά την πανδημία

 Η κατάθεση του προϋπολογισμού για το 2021 επιφύλασσε μια δυσάρεστη έκπληξη για τον πολύπαθο αλλά και ιδιαίτερα κρίσιμο τομέα της δημόσιας υγείας στην Ελλάδα. Η κυβέρνηση εν μέσω πανδημίας, με το δημόσιο σύστημα υγείας στα όρια της κατάρρευσης, και με 300 νεκρούς μέσα στις τρεις τελευταίες ημέρες και πάνω από πεντακόσιους διασωληνωμένους, αποφασίζει να μειώσει τις δαπάνες για την Υγεία κατά 572 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2020!

Συγκεκριμένα, ο κρατικός προϋπολογισμός έχει για το 2021 ως ανώτατο όριο δαπανών τα 4,257 δισ. ευρώ, έναντι 4,829 δισ. φέτος. Μάλιστα, ενώ το 2020 προβλέπονταν τελικά 523 εκατ. ευρώ για παρεμβάσεις σχετικές με την Covid-19, το 2021 προϋπολογίζονται μόλις 131 εκατ. ευρώ για την ίδια αιτία. Μήπως στην κυβέρνηση θεωρούν πως η πανδημία θα σβήσει τους πρώτους μήνες του 2021; Τότε γιατί κάνουν λόγο για «σχέδια» έως και το Μάρτιο του 2021, «παρεμβάσεις», «μέτρα» κ.α.;

Η πολύ μεγάλη αυτή μείωση μάλιστα έρχεται ενώ η κυβέρνηση προβλέπει σημαντική αύξηση του ΑΕΠ το επόμενο έτος, με αποτέλεσμα αυξημένα έσοδα για το κράτος. Απ’ αυτά όχι μόνο δεν πρόκειται να δοθεί δεκάρα επιπλέον για την Υγεία, αλλά θα υπάρξουν νέες περικοπές!

Μεγάλος χαμένος από το ανθυγιεινό ψαλίδι είναι η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), αφού από τα 249 εκατ. ευρώ που πήρε την τρέχουσα χρονιά, πέφτει στα 152 εκατ. ευρώ το 2021, δηλαδή υφίσταται μείωση κατά 39%! Οι δαπάνες για το προσωπικό στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας παραμένουν στάσιμες το 2021, στα 49 εκατ. ευρώ, κάνοντας καθαρό πως δεν πρόκειται να υπάρχει ουσιαστική ενίσχυση σε προσωπικό, παρότι οι δομές της ΠΦΥ είναι τραγικά υποστελεχωμένες και αδυνατούν να παίξουν τον πολύ σημαντικό τους ρόλο για την πρόληψη και την ανάσχεση της πανδημίας.

Το τραγικό είναι πως όλοι οι ειδικοί του τομέα υγείας έχουν επισημάνει τον κρίσιμο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η πρωτοβάθμια περίθαλψη τόσο στην αντιμετώπιση της νόσου Covid-19 όσο και στην υπόλοιπη νοσηρότητα. Κι όμως στην κυβέρνηση εμμένουν σε μια πολιτική υποβάθμισης της ΠΦΥ και εμμέσως αβανταρίσματος των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων και των ιδιωτικών κλινικών.

Ακόμα και η κρατική χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ μειώνεται κατά 50,6%, στα 300 εκατ. έναντι 608 εκατ. ευρώ το 2020. Μειωμένη είναι και η φαρμακευτική δαπάνη κατά 130 εκατ. ευρώ, ενώ η δαπάνη για παροχές ασθένειας μειώνεται κατά 96 εκατ. (από 2,03 δισ. σε 1,934 δισ.).

Λεφτά ωστόσο υπάρχουν και μάλιστα σε θεαματικά αυξημένα ποσοστά για τις στρατιωτικές και εξοπλιστικές δαπάνες που έχει προαναγγείλει ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Συγκεκριμένα, ο προϋπολογισμός του υπουργείου Άμυνας αυξάνεται θεαματικά από 3,8 δισ. ευρώ φέτος στα 5,4 δισ. ευρώ το 2021, αυξημένος κατά 42%! Η απογείωση αυτή οφείλεται κυρίως στην μεγάλη άνοδο των εξοπλιστικών δαπανών, από 500 εκατομμύρια το 2020 πάνω από 2 δισ. το 2021!

Το χρονοδιάγραμμα στη Βουλή

Η συζήτηση στις συναρμόδιες Επιτροπές της Βουλής για τον κρατικό προϋπολογισμό ξεκινάει το μεσημέρι και θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη 26 Νοέμβρη.

Στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση θα ξεκινήσει στις 11 Δεκέμβρη, θα διαρκέσει 5 μέρες, για να ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα στις 15 Δεκέμβρη με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών και τη διαδικασία της ονομαστικής ψηφοφορίας.

από topontiki

 teleytaiaexodos.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .