Τετάρτη, Δεκεμβρίου 16

Μια ιταλική πόλη μετατρέπεται σε «παράδεισο» για τους φίλους των ζώων

Μια ιταλική πόλη μετατρέπεται σε «παράδεισο» για τους φίλους των ζώων

Διάσημη για τα αναγεννησιακά τείχη της και τους μεσαιωνικούς πύργους της, η ιταλική πόλη Λούκα ελπίζει να δώσει περαιτέρω ώθηση στη σύγχρονη εικόνα της και να γίνει η πρώτη φιλική προς τα κατοικίδια «έξυπνη πόλη» της Ευρώπης.

Με μια πρωτοβουλία, την οποία χρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι αρχές στοχεύουν να διαπαιδαγωγήσουν τους κατοίκους μετατρέποντας την πόλη αυτή της Τοσκάνης σε έναν "παράδεισο" για τους φίλους των ζώων, με μονοπάτια αποκλειστικά για να πάει κανείς βόλτα τον σκύλο του και προγράμματα θεραπείας με κατοικίδια.

«Τα ζώα είναι απαραίτητο μέρος της κοινωνίας μας, όμως τα αγνοούμε σε μεγάλο βαθμό, όταν κάνουμε αστικό σχεδιασμό», δήλωσε ο Φραντσέσκο ντι Ιάκοβο, καθηγητής Αγροτικής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο της Πίζας, ο οποίος ηγείται του προγράμματος «Μια έξυπνη πόλη για ανθρώπους και ζώα».

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας, προβλέπονται πάρκα και μονοπάτια για τους κατοίκους και τους χνουδωτούς φίλους τους, προκειμένου να ξεκουράζονται ή να κάνουν γνωριμίες και μια εφαρμογή που θα δείχνει στους ιδιοκτήτες πού θα βρίσκουν νερό για τα διψασμένα τετράποδά τους, εξήγησε η Ντιλέτα Μορέτι, μια αρχιτέκτονας που εργάζεται στο σχέδιο αυτό.

«Για να βελτιώσεις την ευημερία σου, πρέπει να δημιουργήσεις κάτι που θα ενθαρρύνει το δέσιμο μεταξύ του ανθρώπου και του σκύλου», τόνισε.

Οι πόλεις αντιμετωπίζουν συχνά τα ζώα μονάχα ως ένα υγειονομικό ζήτημα, παρέχοντας υπηρεσίες όπως τον έλεγχο των αδέσποτων, ενώ λίγα γίνονται για την ενίσχυση της αλληλεπίδρασης με τους ανθρώπους, κάτι που η πρωτοβουλία στη Λούκα ελπίζει να αλλάξει, είπε ο ντι Ιάκοβο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο δήμος εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο να φέρει τα κατοικίδια στα σχολεία και σε κέντρα φροντίδας για ηλικιωμένους στο πλαίσιο εκπαιδευτικών και θεραπευτικών προγραμμάτων, όπως και να κάνει ευκολότερο για τους πολίτες να παίρνουν μαζί τους στη δουλειά ή στις δημόσιες συγκοινωνίες τα ζώα τους.

 .gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .