Σάββατο, Δεκεμβρίου 19

Η στέβια επηρεάζει τα βακτήρια του εντέρου

Η στέβια επηρεάζει τα βακτήρια του εντέρου

Ζήσης Ψάλλας

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Ben-Gurion του Negev (BGU) βρήκαν ότι η φυσική γλυκαντική ουσία στέβια μπορεί να οδηγήσει σε μικροβιακή ανισορροπία του εντέρου. Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο Molecules, ένα κορυφαίο διεθνές επιστημονικό περιοδικό χημείας.

H στέβια είναι ένα φυσικό γλυκαντικό χαμηλών θερμίδων που αυξάνεται σε δημοτικότητα, και γενικά θεωρείται ασφαλής. Ωστόσο, αναδυόμενα  στοιχεία έχουν εμπλέξει το γλυκαντικό στην μικροβιακή ανισορροπία του εντέρου, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε μια ποικιλία γαστρεντερικών προβλημάτων.

Στο παχύ έντερο, υπάρχει μια ενδο-βακτηριακή επικοινωνία, επιτρέποντας τη ρύθμιση πολλών πτυχών της συμπεριφοράς των βακτηριακών κοινοτήτων.

Τα βακτήρια του εντέρου χρησιμοποιούν διαφορετικά μόρια σηματοδότησης ως χημικούς αγγελιοφόρους για να μεταδίδουν πληροφορίες μεταξύ τους. Αρκετοί από αυτούς τους χημικούς αγγελιοφόρους έχουν ταυτοποιηθεί, ωστόσο πολλά παραμένουν άγνωστα γύρω από αυτό το θέμα, συμπεριλαμβανομένων των μεθόδων διακοπής μιας σηματοδότησης που ονομάζεται AHL -μέσω του μορίου 3-oxo-C12: 2-HS- με αποτέλεσμα την πιθανή δυσβίωση.

Η νέα μελέτη αξιολόγησε την επίδραση του εκχυλίσματος στέβιας στο βακτηριακό σύστημα επικοινωνίας AHL.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η στέβια μπορεί να διαταράξει την επικοινωνία μεταξύ διαφορετικών ειδών βακτηρίων που κατοικούν στο έντερο. Ενώ η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι η στέβια ανέστειλε αυτές τις οδούς επικοινωνίας, δεν σκότωσε τα βακτήρια.

"Πρόκειται για μια αρχική μελέτη που δείχνει ότι απαιτείται περισσότερη έρευνα προτού η βιομηχανία τροφίμων αντικαταστήσει τη ζάχαρη και τα τεχνητά γλυκαντικά με τη στέβια και τα εκχυλίσματά της", είπε η επικεφαλής της μελέτης Δρ. Karina Golberg, από το BGU Avram και Stella Goldstein-Goren Department of Biotechnology Engineering. 

 zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .