Καθηγητής Κούβελας-Κοροναϊός: Φάρμακα μονοκλωνικών αντισωμάτων για αποσυμφόρηση των νοσοκομείων ΤΏΡΑ, όχι εμβόλια

Καθηγητής Κούβελας-Κοροναϊός: Φάρμακα μονοκλωνικών αντισωμάτων για αποσυμφόρηση των νοσοκομείων ΤΏΡΑ, όχι εμβόλια

Καθηγητής Κούβελας-Κοροναϊός: Φάρμακα μονοκλωνικών αντισωμάτων για αποσυμφόρηση των νοσοκομείων ΤΏΡΑ, όχι εμβόλια

Του ανταποκριτή του iatronet, Βασίλη Ιγνατιάδη

Το αντίσωμα θα δεσμεύσει τον κορωνοϊό, θα τον αδρανοποιήσει και θα σταματήσει εντελώς την επέκταση της λοίμωξης.

Τα μονοκλωνικά αντισώματα μπορούν να βοηθήσουν άμεσα στην αναχαίτιση της πανδημίας στην Ελλάδα, να μπλοκάρουν τη νόσο σε μεγάλο μέρος όσων ασθενούν και να αποτρέψουν μια πιθανή κατάρρευση του συστήματος υγείας.

Αυτό επισημαίνει στο iatronet ο καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας του ΑΠΘ, Δημήτρης Κούβελας, με αφορμή τις ανακοινώσεις του ΕΟΦ για έναρξη πειραματικής θεραπείας στην Ελλάδα με κοκτέιλ μονοκλωνικών αντισωμάτων, σε 100 ασθενείς σε πέντε νοσοκομεία της χώρας.

“Είναι μια καλή πρώτη κίνηση, αλλά σε πολύ περιορισμένο αριθμό και σε επίπεδο κλινικής μελέτης. Τα μονοκλωνικά αντισώματα που χορηγούνται ευρέως στις ΗΠΑ, έχουν αποδειχτεί πάρα πολύ αποτελεσματικά στη δεύτερη φάση των δοκιμών, δεσμεύουν τον ιό και τον σταματούν σε ασθενείς ήπιας και μέσης βαρύτητας. Πιστεύω ότι μπορούμε να τα χορηγήσουμε σε 2.000 – 3.000 ασθενείς στη χώρα μας που βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση.

Δέκα χιλιάδες δόσεις θα μπορούσαν να δώσουν λύση”, είπε και πρόσθεσε:

“Υπάρχει ο τρόπος να τις παραλάβουμε, παρόλο που δεν υπάρχει έγκριση ακόμη από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) παρά μόνο από τον Αμερικανικό (FDA). Η συμφωνία αμοιβαίας αναγνώρισης κλινικών δοκιμών στις χώρες του ανεπτυγμένου κόσμου μας δίνει αυτή τη δυνατότητα”.

Αναφορικά με τα εμβόλια, ο κ. Κούβελας αναγνωρίζει πως αποτελούν μια μεγάλη ελπίδα για την ανθρωπότητα, καθώς δυνητικά μπορούν να μετατρέψουν τον θανατηφόρο ιό σε μια ασήμαντη νόσο, υποδεέστερη και από τη γρίπη.

Ωστόσο, όπως λέει, ο εμβολιασμός θα χρειαστεί μήνες εφαρμογής και τα αποτελέσματά του θα αρχίσουν να φαίνονται στην καλύτερη περίπτωση από το Καλοκαίρι ως το Φθινόπωρο. Αυτό που προέχει τώρα, τονίζει, προκειμένου να αποτρέψουμε μια κατάρρευση του συστήματος Υγείας, είναι να θεραπεύσουμε τους ήδη πάσχοντες.

Δρ Μάριος Ματσάκης: «Όχι εμβόλιο τώρα…» 

“Κακώς έχει επικεντρωθεί η συζήτηση μόνο στα εμβόλια, που δεν θα βοηθήσουν άμεσα, και όχι το αντίσωμα, που είναι φάρμακο και μπορεί να δώσει λύσεις τώρα», επισημαίνει και εξηγεί:

“Αν με το καλό σενάριο αρχίσουν οι εμβολιασμοί τον Ιανουάριο, από τους γιατρούς και τους υγειονομικούς, αυτοί θα χρειαστεί να κάνουν και τη δεύτερη δόση μετά από ένα μήνα, θα φτάσουμε το Μάρτιο. Θα ακολουθήσουν οι ευπαθείς ομάδες Απρίλιο – Μάιο και θα φτάσουμε στο καλοκαίρι, μέχρι να αρχίσει να εμβολιάζεται το μεγάλο μέρος του γενικού πληθυσμού.

Και όλα αυτά εφόσον εξασφαλιστεί η παραγωγή του εμβολίου – σήμερα δεν υπάρχει ακόμη παραγωγή – και άλλα τεχνικά θέματα που έχουν να κάνουν με τη μεταφορά, τα logistics και άλλα ζητήματα”.

Το “φάρμακο του Τραμπ” μπορεί να δώσει λύσεις

Αυτό που πρέπει να μπει σε προτεραιότητα, σύμφωνα με τον καθηγητή, είναι η προμήθεια αντισωμάτων και η χορήγησή τους σε ήδη ασθενείς, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η σημερινή εκρηκτική κατάσταση στα νοσοκομεία.

“Αν καταρρεύσει το σύστημα θα πεθαίνουμε από κάθε αιτία: από εγκεφαλικά, εμφράγματα, από τροχαία. Κινδυνεύουμε να αρρωστήσουν πολλοί υγειονομικοί και να μην υπάρχει επαρκές ιατρικό προσωπικό στα νοσοκομεία. Έχει συμβεί και σε πιο προηγμένα συστήματα Υγείας από το δικό μας, όπως της Ιταλίας”, λέει.

Όπως αναφέρει, με εξαίρεση όσους νοσούν πολύ ήπια και αντιμετωπίζονται στο σπίτι τους με απλά αντιφλεγμονώδη, φάρμακα για τον περιορισμό του πυρετού ή και μια ασπιρίνη για να αποτραπούν θρομβώσεις, στους ασθενείς με ήπιας ως μέτριας βαρύτητας νόσηση χορηγείται κυρίως δεξαμεθαζόνη, που βοηθάει.

“Έχουμε τη δυνατότητα να τους βοηθήσουμε περισσότερο”, σημειώνει ο καθηγητής και προσθέτει πως το αντίσωμα θα δεσμεύσει τον ιό, θα τον αδρανοποιήσει και θα σταματήσει εντελώς την επέκταση της λοίμωξης.

Γιατί με το παραμικρό φάρμακα; Πυρετός~Το όπλο του οργανισμού ενάντια σε λοιμώξεις και μικρόβια 

Προληπτική αντιπηκτική αγωγή στην καραντίνα: Απομακρύνει τη διασωλήνωση και θα αποσυμφορήσει τις ΜΕΘ 

“Υπάρχουν διαθέσιμα τα αντισώματα της Lilly και της Regeneron, τα οποία έχουν εγκριθεί από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και φαρμάκων (FDA) μέσα στο Νοέμβριο. Και τα δύο κάνουν την ίδια δουλειά. Υποστηρίζω πως μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε.

Στο επιχείρημα ότι είναι ακριβά φάρμακα, με κόστος 1.000 ευρώ ανά δόση, απαντώ πως η προμήθεια 10.000 δόσεων θα κοστίσει 10 εκατομμύρια ευρώ, ποσό μηδαμινό μπροστά στα 5 δις ευρώ κάθε μήνα που μας κοστίζει το lockdown“.

Καθηγητής Δ.Κούβελας: Τα lockdown απειλούν άμεσα την υγεία του πληθυσμού 

Σχετικά με τον τρόπο που μπορεί να γίνει η προμήθεια, με δεδομένο ότι δεν υπάρχει ακόμη έγκριση από τον ΕΜΑ, ο κ.Κούβελας υποστηρίζει πως «στο πλαίσιο της υπογεγραμμένης Διεθνούς Διάσκεψης για την Εναρμόνιση (Ineternational Conference of Harmonization – ICH), οι χώρες του ανεπτυγμένου κόσμου έχουν συμφωνήσει την αμοιβαία αναγνώριση των κλινικών δοκιμών. Υπάρχει η δυνατότητα μιας συμφωνίας», αναφέρει.

Τι είναι τα μονοκλωνικά αντισώματα

Όπως έχει γράψει το iatronet σε προηγούμενα ρεπορτάζ, τα μονοκλωνικά αντισώματα είναι εργαστηριακές πρωτεΐνες, που μιμούνται την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να καταπολεμά επιβλαβή αντιγόνα όπως ιούς.

ΔΕΝ κινδυνεύεις από ιούς-βακτήρια-μύκητες, αλλά από το εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα 

Tο bamlanivimab της εταιρίας Lilly, που πήρε άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης από τον FDA στις 10 Νοεμβρίου, είναι ένα μονοκλωνικό αντίσωμα που κατευθύνεται ειδικά ενάντια στην ακίδα πρωτεΐνης του SARS-CoV-2, σχεδιασμένο για να εμποδίζει την προσκόλληση και την είσοδο του ιού στα ανθρώπινα κύτταρα.

Χορηγείται με ενδοφλέβια έγχυση και σύμφωνα με τη δεύτερη φάση της κλινικής δοκιμής BLAZE-1, οι ασθενείς που το πήραν εμφάνισαν σημαντική μείωση συμπτωμάτων και ανάγκης για νοσηλεία.

Το κοκτέιλ REGN-CoV-2 της Regeneron γνωστό και ως «φάρμακο του Τραμπ», που σύμφωνα με τις δηλώσεις του προέδρου του ΕΟΦ θα χορηγηθεί σε εκατό ασθενείς σε πέντε νοσοκομεία της χώρας στο πλαίσιο κλινικής μελέτης, αποτελεί έναν συνδυασμό των μονοκλωνικών αντισωμάτων casirivmab και imdevimab

Η μελέτη θα πραγματοποιηθεί σε δύο νοσοκομεία της Αθήνας («Αττικόν» και «Σωτηρία»), δύο της Θεσσαλονίκης (Ιπποκράτειο και ΑΧΕΠΑ), καθώς και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας.

Όπως δήλωσε στην ΕΡΓ ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), Δημήτρης Φιλίππου, θα γίνει σε δύο σκέλη: Στο πρώτο θα συμμετάσχουν ασθενείς που έχουν νοσήσει από κορωνοϊό αλλά δεν έχουν συμπτώματα. Στο δεύτερο θα λάβουν μέρος άτομα με αρνητικό τεστ, που έχουν ασθενή στο οικογενειακό τους περιβάλλον.

Για το εμβόλιο

Το εμβόλιο κατά της γρίπης έχει ποσοστά αποτελεσματικότητας που κυμαίνονται μεταξύ 40% και 70%, ανάλογα με το στέλεχος του ιού, την κατάσταση του ασθενούς, την ηλικία του, το αν είναι ανοσοκατασταλμένος και άλλους παράγοντες.

Με αυτό το δεδομένο, όπως τονίζει ο καθηγητής, τα εμβόλια κατά του SARS-CoV-2 ακόμη κι αν αποδειχθεί στην πράξη πως η μέση αποτελεσματικότητά τους είναι κοντά στο 70% αντί του 90% και 95% που ανακοινώνεται, μπορούν να καταστήσουν τον κορωνοϊό που προκάλεσε την πανδημία, ως μια ίωση υποδεέστερης επικινδυνότητας κι από τη γρίπη. “Θα γίνει ένα κρυολόγημα“.

Πότε όμως θα συμβεί αυτό;

“Με έχουν χαρακτηρίσει αρνητικό, εγώ θα έλεγα πως είμαι συντηρητικός. Απλά υποστηρίζω πως δεν υπάρχει λόγος να πάμε τόσο γρήγορα με το εμβόλιο. Η νομοθεσία προβλέπει κλινικές μελέτες 52 εβδομάδων. Η άδεια που δόθηκε είναι conditional, δηλαδή υπό όρους.

Τα εμβόλια δεν πιστεύω ότι θα μας εξασφαλίσουν λύση τόσο γρήγορα όσο νομίζουμε. Ουσιαστικά θα τα χρειαστούμε από το Φθινόπωρο. Τώρα θεωρώ ότι προέχει το φάρμακο για όσους ήδη νοσούν”, σημειώνει.

Επαναλαμβάνω, για να γίνει κατανοητό το γιατί οι επιστήμονες θεωρούν πιο χρήσιμο το εμβόλιο από Φθινόπωρο, Δρ Μάριος Ματσάκης: «Όχι εμβόλιο τώρα…» 

Πηγή: www.iatronet.gr   

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

“Τροφή-Φάρμακο”: Εμείς πως μπορούμε να ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΟΎΜΕ μέχρι να παρθούν οι σωστές αποφάσεις; Μα φροντίζοντας να διατηρούμε το ανοσοποιητικό μας σε καλή κατάσταση!!

ΟΙ δύο επόμενες προτάσεις προέρχονται από διδακτέα ύλη του πανεπιστημίου Αθηνών: Το ανοσοποιητικό σύστημα έχει τεράστιες δυνατότητες προσαρμογής τόσο σε νέες αντίξοες συνθήκες όσο και στη δυνατότητα καταπολέμησης νέων νοσογόνων παραγόντων που δεν είχε αντιμετωπίσει στο παρελθόν.

Έχει τη δυνατότητα να αυτοελέγχεται και να αυτοδιορθώνεται, ώστε να είναι πάντα αποτελεσματικό και ανανεωμένο. Για να το χρησιμοποιήσουμε όμως ΠΡΈΠΕΙ να είναι ΙΣΧΥΡΌ!

Επαναλαμβάνω, διότι ΠΡΈΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΊΖΕΙΣ ΌΤΙ ΔΕΝ κινδυνεύεις από ιούς-βακτήρια-μύκητες, αλλά από το εξασθενισμένο ανοσοποιητικό σύστημα

Η ανοσία μπορεί να επιτευχθεί από ένα ισχυρό και σωστά κατευθυνόμενο ανοσοποιητικό

Αν το ανοσοποιητικό δουλεύει ΣΩΣΤΆ, η άμυνά σου απέναντι και σ’ αυτόν τον ιό θα είναι ισχυρή. Να ξέρεις πως είσαι σχεδιασμένος να είσαι μια μηχανή υγείας, που έχει τα κουμπιά της.

Στα πλαίσια της πρόληψης, ας δώσουμε στο σώμα μας την δυνατότητα να αντιμετωπίσει ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΤΟ ΑΠΕΙΛΕΊ. ΑΣ ΕΝΙΣΧΎΣΟΥΜΕ το ανοσοποιητικό μας. 

~~~~~~~~~~~~

Η καλλίτερη μακράν λύση που έχει η Φύσις για να στήσει γερό και λειτουργικό ανοσοποιητικό, στα θηλαστικά, είναι το μητρικό γάλα. Στην προκειμένη περίπτωση υπάρχει η δυνατότητα να το εντάξουμε στην διατροφή μας ως ΠΡΩΤΟΓΑΛΑ-ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ σε κάψουλα. 

Επίσης με την ταυτόχρονη λήψη φυκιών A.F.A, μπορούμε να καλύψουμε ΌΛΕΣ τις ανάγκες μας σε θρεπτικά στοιχεία (βιταμίνες, μέταλλα/ιχνοστοιχεία (όπως σελήνιο-ψευδάργυρος-μαγνήσιο κ.α.), τα οποία είναι απαραίτητα για να αντεπεξέλθει ο οργανισμός μας στην καθημερινότητα: Ποια υπερτροφή, θρέφει, αποτοξινώνει, ενισχύει εγκεφαλική λειτουργία, ανοσοποιητικό και πεπτικό σύστημα

Χρήσιμα ως συμπληρώματα διατροφής μπορεί να φανούν, επίσης, η πρόπολη και/ή το σκόρδο, αλλά ΚΑΙ η βιταμίνη C από ΦΥΣΙΚΉ ΠΗΓΉ!

Πρόπολη:

Το φυσικό αντιβιοτικό της μέλισσας. Η δράση της είναι αντιβακτηριδιακή, αντιμυκητιακή, αντισηπτική, αντιφλεγμονώδης. Μας προσφέρει αντιβιοτική προστασία και έχει αντιγριπική δράση.
Πρόπολη: Εμποδίζει την είσοδο και αναπαραγωγή ιών στα κύτταρα

Σκόρδο

Οι σύγχρονες τάσεις θεωρούν το σκόρδο εξίσου τρόφιμο όσο και φάρμακο. Σκοτώνει ιούς βακτήρια μύκητες και εντερικά παράσιτα. Το σκόρδο επίσης προστατεύει τους πνεύμονες από διάφορα νοσήματα

Βιταμίνη C

σε ΦΥΣΙΚΉ μορφή, όπως για παράδειγμα αυτήν από ασερόλα-acerola: Βιταμίνη C: Προστατεύει από τον κοροναϊό COVID-19;

Όποιος ενδιαφέρεται να προμηθευτεί εξαιρετικής ποιότητας, βιολογικό και υψηλής δραστικότητας πρωτόγαλα, σκόρδο, πρόπολη. βιταμίνη C ή/και τα φύκια A.F.A μπορεί να ΠΑΤΗΣΕΙ ΕΔΩ ή να επικοινωνήσει στο μέιλ life@proionta-tis-fisis.com   

Δείτε ακόμη: Ανοσοποιητικό: Η Φυσική Ανοσία «φρενάρει» την πανδημία;  

Βιταμίνη C: Προστατεύει από τον κοροναϊό COVID-19; 

Σελήνιο: Μειώνει τη μολυσματικότητα-Αναστέλλει τις μεταλλάξεις σε ιογενείς λοιμώξεις 

Γλουταθειόνη για πρόληψη και θεραπεία του Covid-19 

Διατροφή-Ασπίδα κατά των ιώσεων και του Κοροναϊού 

Η μικροβιακή χλωρίδα του εντέρου σχετίζεται με το αν κάποιος νοσήσει σοβαρά από COVID-19 

Ο κόσμος μετά τον κοροναϊό~Πόσα είμαστε διατεθειμένοι να θυσιάσουμε; 

Όσο θα προσπαθούμε να “νικήσουμε” την Φύση με χημεία και τακτικές που αντιμετωπίζουν το σύμπτωμα είμαστε καταδικασμένοι, μέχρι να αντιληφθούμε ότι ΣΥΜΒΙΏΝΟΥΜΕ και θα πρέπει να το κάνουμε με αρμονία για να είμαστε σύμμαχοι και όχι εχθροί: Ο πλανήτης δεν είναι η «Γη των Ανθρώπων» αλλά ο «Πλανήτης των Μικροβίων»
Καθηγητής Κούβελας-Κοροναϊός: Φάρμακα μονοκλωνικών αντισωμάτων για αποσυμφόρηση των νοσοκομείων ΤΏΡΑ, όχι εμβόλια