Κυριακή, Δεκεμβρίου 27

Επέλαση του χειμώνα με χιόνια, βροχές και κρύο

Επέλαση του χειμώνα με χιόνια, βροχές και κρύο

Με κύρια χαρακτηριστικά τις καταιγίδες, τους θυελλώδεις ανέμους και την πτώση της θερμοκρασίας, η κακοκαιρία σαρώνει τις τελευταίες ώρες το μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Από το απόγευμα της Κυριακής, ισχυρές βροχές, συνοδευόμενες από ισχυρούς ανέμους έπληξαν την Αττική, προκαλώντας προβλήματα στην ηλεκτροδότηση πολλών περιοχών και συγκεκριμένα στους Θρακομακεδόνες, τον Διόνυσο, την Άνοιξη και τη Δροσιά.

Επιπλέον, στην Ανατολική Μακεδονία και στη Θράκη οι βροχές που θα σημειωθούν εντός των επόμενων ωρών θα είναι κατά τόπους ισχυρές και θα εξελιχθούν σε καταιγίδες.

Παράλληλα, χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά κυρίως της δυτικής Μακεδονίας, σε υψόμετρο άνω των 1000 μέτρων. 

Στην Πάρνηθα η ισχυρότερη ριπή με 111 χλμ/ώρα

Παράλληλα, θυελλώδεις νότιοι άνεμοι με ριπές που ξεπέρασαν τα 100 χλμ/ώρα επικράτησαν στις νησιωτικές αλλά και στις περισσότερες ηπειρωτικές περιοχές. Μάλιστα, η ισχυρότερη ριπή καταγράφηκε στην Πάρνηθα και ήταν ίση με 111 χλμ/ώρα.

90 χιλιοστά βροχής στην Ήπειρο

Επιπλέον, τα ισχυρότερα φαινόμενα εκδηλώθηκαν στα δυτικά και νότια, ενώ το μεγαλύτερο ύψος βροχής καταγράφηκε στα Θεοδώριανα Άρτας και ήταν ίσο με 90 χιλιοστά, σύμφωνα με το Εθνικό  Αστεροσκοπείο Αθηνών. 

Έπεσαν τα πρώτα χιόνια στα Τρίκαλα

N6-D8njSN4M

 

Την ίδια ώρα, οι πρώτες χιονοπτώσεις έκαναν την εμφάνισή τους στα ορεινά της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων και σε υψόμετρο πάνω από 1.000 μέτρα.

Μέχρι στιγμής πάντως, σύμφωνα με όσα δηλώνει ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων, Χρήστος Μιχαλάκης, δεν έχουν δημιουργηθεί προβλήματα στο οδικό δίκτυο το οποίο είναι ανοικτό, ενώ στην όλη προσπάθεια συνδράμουν 8 μηχανήματα της Π.Ε. Τρικάλων.

Προβλήματα από την κακοκαιρία

Προβλήματα προκάλεσαν στην Κέρκυρα τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν το νησί.

Το οδικό δίκτυο δέχθηκε για μία ακόμη φορά τα περισσότερα χτυπήματα, ενώ δέντρο ξεριζώθηκε στην περιοχή Κανόνι, της πόλης, προκαλώντας υλικές ζημιές στα μπαλκόνια των σπιτιών.

Παράλληλα, η Πυροσβεστική κλήθηκε, από νωρίς το πρωί για αρκετές κοπές δέντρων και απομάκρυνση μεγάλων κλαδιών τόσο σε περιοχές της πόλης, όσο και σε περιφερειακούς δρόμους του νησιού, ενώ το πρωί της Κυριακής εκδόθηκε απαγορευτικό απόπλου από το Λιμεναρχείο Κέρκυρας προς Ηγουμενίτσα, Λευκίμμη και Παξούς, για τα πλοία ανοιχτού τύπου λόγω των ισχυρών ανέμων.

Oδηγίες από την Πολιτική Προστασία

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων, συνιστάται: 

  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
  • Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
  • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Τι καιρό θα κάνει έως την Πρωτοχρονιά 

ΔΕΥΤΕΡΑ 28-12-2020

Στη Θράκη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα αυξημένες νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές, που από το μεσημέρι στη Θράκη και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου βαθμιαία θα εξασθενήσουν. Στα δυτικά νεφώσεις με τοπικές βροχές και τις πρωινές ώρες σποραδικές καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα αρκετή ηλιοφάνεια, με παροδικές νεφώσεις και πρόσκαιρες βροχές τις πρωινές ώρες στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία, τις Κυκλάδες και την Κρήτη. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ηπειρωτικά ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6 και τις πρωινές ώρες στο Αιγαίο και από το βράδυ στο Ιόνιο τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση.

ΤΡΙΤΗ 29-12-2020 ΚΑΙ ΤΕΤΑΡΤΗ 30-12-2020

Στα δυτικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές. Στα υπόλοιπα λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με λίγες τοπικές βροχές στα βόρεια και στην ανατολική και νότια νησιωτική χώρα. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι 4 με 6 και στα πελάγη τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.

ΠΕΜΠΤΗ 31-12-2020

Στα δυτικά, τα βόρεια και την ανατολική και νότια νησιωτική χώρα, νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν τις πρωινές ώρες στα δυτικά και από το απόγευμα στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι 4 με 6 μποφόρ, βαθμιαία από τα δυτικά θα στραφούν σε δυτικών διευθύνσεων και θα εξασθενήσουν. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 01-01-2021 (ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ)

Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα νεφώσεις με τοπικές βροχές και τις πρωινές ώρες μεμονωμένες καταιγίδες, που βαθμιαία θα εξασθενήσουν. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες στα δυτικά και νότια. Οι άνεμοι ασθενείς και στα πελάγη από νότιες διευθύνσεις, τοπικά 4 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση κυρίως ως προς τις ελάχιστες τιμές.

zougla.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .