Σάββατο, Δεκεμβρίου 12

«Μιμίκος»: Κοτόπουλα με… κορωνοϊό – Κανένα μέτρο ασφαλείας, καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι

«Τον Νοέμβριο βγάλαμε ανακοίνωση που ζητούσε από την εταιρεία του πτηνοσφαγείου ΜΙΜΙΚΟΣ όπου εργαζόμαστε να ικανοποιήσει αιτήματά μας που σχετίζονται με την προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων μας. Αμέσως μετά ζητήσαμε συνάντηση από την εταιρεία για να συζητήσουμε αυτά τα αιτήματα. Στο γραπτό μας «Αίτημα για συνάντηση» επισημάναμε ότι στην έδρα του σωματείου μας, στο εργατικό κέντρο Εύβοιας, υπάρχει αίθουσα πολλών τετραγωνικών που θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί η συνάντηση με όλα τα μέτρα ασφαλείας που απαιτούν οι συνθήκες»,

αναφέρει σε καταγγελία του το συνδικάτο Τροφίμων Ποτών Εύβοιας. Η ανακοίνωση είναι έχει τίτλο: Απαράδεκτη η απάντηση της “ΜΙΜΙΚΟΣ” (όμιλος ΦΙΛΙΠΠΟΥ).

Όπως σημειώνεται «θεωρούμε απαράδεκτη την απάντηση της εταιρείας ότι η συνάντηση δεν μπορεί να γίνει λόγω των μέτρων αντιμετώπισης του κορονοϊού (COVID-19). Δηλαδή να συζητήσουμε σε αίθουσα 200 τετραγωνικών 4 ή 5 ή το πολύ 6 άνθρωποι είναι επικίνδυνο και δεν είναι επικίνδυνο όταν στην αλλαγή της βάρδιας βρισκόμαστε 200 άνθρωποι σε έναν διάδρομο για να αλλάξουμε ρούχα; Δεν είναι επικίνδυνες για την υγεία μας οι υπόλοιπες συνθήκες που περιγράφαμε στην ανακοίνωση;

Επαναλαμβάνουμε τα αιτήματά μας που γράφαμε και στην ανακοίνωση του Νοεμβρρίου και ζητάμε για μία ακόμα φορά συνάντηση με την εταιρεία:

  • Να ληφθούν μέτρα για την προστασίας της υγείας: Να τροποποιηθούν οι υποδομές της εταιρείας, να αραιώσουν τα αποδυτήρια, να εγκατασταθεί σε αυτά επαρκής για τις συνθήκες της πανδημίας αερισμός αλλά και κλιματισμός για να μην παγώσουμε και αυτόν τον χειμώνα. Να φτιαχτούν νέες επιπλέον τουαλέτες και να γίνουν επισκευές στις υπάρχουσες. Να φτιαχτεί κυλικείο με υποδομή και για τους μη καπνιστές και για τους καπνιστές όπως προβλέπεται, με αερισμό, κλιματισμό και τραπεζοκαθίσματα (είναι απαράδεκτο στο διάλλειμα να είμαστε όρθιοι και εκτεθειμένοι στη βροχή και το αγιάζι) και να μειωθούν οι τιμές τους κυλικείου. Να προσληφθούν επιπλέον καθαρίστριες για όλες τις βάρδιες για να γίνονται απολυμάνσεις σε κάθε βάρδια όπως αναφέρεται σε εγκύκλιο του Υπουργείου Εργασίας. Να γίνεται θερμομέτρηση κατά την προσέλευση στην εργασία. Να γίνονται επαναλαμβανόμενα τεστ για τον κορονοϊό στο χώρο δουλειάς με ευθύνη και αποκλειστικό κόστος της εταιρείας. Οι αλλαγές να γίνουν με τέτοιο τρόπο που να μην θίγουν άλλα δικαιώματά μας.
  • Να μην υπάρχει καμία μείωση του εισοδήματος στους συναδέλφους που θα χρειαστεί να απουσιάσουν από την εργασία τους για θέματα υγείας σχετιζόμενα με τον κορονοϊό, όπως άλλωστε προβλέπεται, δικά τους ή της οικογένειάς τους.
  • Να χορηγηθούν τα απαραίτητα για κάθε πόστο ΜΑΠ. Να δώσει ο γιατρός εργασίας οδηγίες για διάλλειμα μετάβασης από τη ζέστη στο κρύο, για όσους συναδέλφους εναλλάσσονται ζέστη-κρύο και το αντίθετο. Γενική βελτίωση των συνθηκών και να μειωθεί η εντατικοποίηση της εργασίας κάτι που σχετίζεται και με την πανδημία γιατί οι ειδικοί λένε ότι είναι απαραίτητο ο ανθρώπινος οργανισμός να μην καταπονείται για να αντιμετωπίσει τον ιό. Να ληφθούν μέτρα για να μειωθούν τα βάρη, ειδικά όπου τα σηκώνουν γυναίκες.
  • Με ευθύνη της εταιρείας να επεκταθεί όπου απαιτείται η γραμμή παραγωγής και να εξεταστεί η τοποθέτηση πλεξιγκλάς ανάμεσα στους εργαζόμενους όπως τοποθετήθηκαν σε άλλους εργασιακούς χώρους του κλάδου που το απαίτησαν οι συνάδελφοι που εργάζονται εκεί.
  • Να σταματήσουν τα 4ήμερα. Οι υπερωρίες να μη δηλώνονται ως υπερεργασία.
  • Να μπαίνουν Βαρέα Ένσημα σε όλους όπως προβλέπεται.
  • Εφαρμογή της τελευταίας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για τους εργαζόμενους στις πτηνοτροφικές επιχειρήσεις.
  • Να διαμορφωθεί ο χώρος που παρκάρουμε τα αυτοκίνητά μας για να μην τα σπάμε, να μην τσαλαβουτάμε στις λάσπες το χειμώνα και να γίνει ασφαλές το πέρασμα του δρόμου.

Αν η εταιρεία αρνηθεί και αυτή τη φορά τη συνάντηση για αυτά τα θέματα τότε θα αξιοποιήσουμε κάθε μέσο για να προστατεύσουμε την υγεία της δικιά μας και των οικογενειών μας, τις ίδιες μας τις ζωές και τα δικαιώματά μας.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να συσπειρωθούν στο σωματείο μας γιατί αυτός είναι μόνος τρόπος να διεκδικήσουμε το δίκιο μας. Σε άλλα εργοστάσια του ίδιου ομίλου είναι τελείως διαφορετική η αντιμετώπιση των εργαζομένων και αυτό γιατί είναι καλύτερο το επίπεδο οργάνωσης. Σε εκείνους τους εργασιακούς χώρους η εργοδοσία συναντάται τακτικά με τα συνδικαλιστικά όργανα (!!!) ακόμα και σε αυτές τις συνθήκες χωρίς φυσικά να υπάρχει κίνδυνος από τον κορονοϊό.

ΜΑΖΙΚΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΓΙΑΤΡΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ
ΕΠΙΤΑΞΗ ΑΝΕΥ ΟΡΩΝ ΚΛΙΝΩΝ & ΚΛΙΝΙΚΩΝ

ΠΑΡΤΕ ΜΕΤΡΑ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
ΔΕ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΤΑΦΟΙ ΕΝ ΜΕΣΩ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ

ΔΩΣΤΕ ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ»

https://www.aftodioikisi.gr/koinonia/mimikos-kotopoyla-me-koronoio-kanena-metro-asfaleias-kataggelloyn-oi-ergazomenoi/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .