Πέμπτη, Δεκεμβρίου 31

Κοτύχι – Στροφυλιά, Ένας παράδεισος για να τον περπατήσετε! φωτό

Κοτύχι – Στροφυλιά, Ένας παράδεισος για να τον περπατήσετε! φωτό

Σκανδαλωδώς ευνοημένος από τη φύση ο νομός μας, πέρα από τις μοναδικές του παραλίες, τους λόφους, τα βουνά, τα ποτάμια, τα φαράγγια, τους καταρράκτες, στο βόρειο τμήμα του, κρύβει έναν ακόμα παράκτιο παράδεισο που αξίζει να περπατήσετε και να γνωρίσετε από κοντά.

Πρόκειται για το μοναδικό υδροβιότοπο διεθνούς σημασίας της Πελοποννήσου, που περιλαμβάνει τη λιμνοθάλασσα Κοτύχι και το μισό περίπου από το δάσος της Στροφυλιάς.

dasos.strofullias copy

Πάνω από 5.000 στρέμματα αμμώδεις παραλίες, αμμοθίνες με τους θαλάσσιους κρίνους, ακολουθούνται από τις λιμνούλες με τους καλαμιώνες, θαμνώδεις εκτάσεις και δάση, όπου επικρατούν εκπληκτικής αισθητικής αξίας σχηματισμοί Κουκουναριάς που καθρεφτίζονται μέσα στα νερά των ελών.

Ας τα πάρουμε από την αρχή, λοιπόν!

Η λιμνοθάλασσα Κοτύχι βρίσκεται ΒΑ των Λεχαινών ενώ το παραθαλάσσιο δάσος, ο υγρότοπος της Στροφυλιάς, είναι βορειότερα, στο Νομό Αχαΐας.

Πρόκειται ουσιαστικά για ένα δίκτυο λιμνοθαλασσών, λιμνών, ελών και δασών, κατά μήκος των βορειοδυτικών ακτών της Πελοποννήσου.

kotuxi strofullia1 copy

kotuxi strofullia3 copy

Η λίμνη βρίσκεται στο Δάσος της Στροφυλιάς και μαζί με τις λιμνοθάλασσες του Προκόπου, τη λίμνη-έλος Λάμια και του Πάπα (Καλόγριας) προστατεύεται από τη συνθήκη Ραμσάρ.

Οι ψαράδες, στη λιμνοθάλασσα αλιεύουν νοστιμότατα λαβράκια, κέφαλους, τσιπούρες και χέλια που μπορείτε να προμηθευτείτε σε καλές τιμές από την τοπική αγορά.

Αν πάλι σας αρέσει η παρατήρηση, μπορείτε να δείτε όλων των ειδών τα πετούμενα, ανάλογα πάντα με την εποχή.

Πιστά στο ραντεβού τους με τη φύση, μας δίνουν την ευκαιρία να θαυμάσουμε την ομορφιά τους.

kotuxi strofullia5 copy

Tο Κοτύχι είναι σημαντικός τόπος ξεκούρασης για πολλά αποδημητικά πουλιά, όπως Ερωδιοί, Χαλκόκοτες, Χελιδόνια, Τσαλαπετεινοί, Γεράκια, Τρυγόνια, Γλαρόνια κ.ά.

kotuxi strofullia6 copy

kotuxi strofullia7 copy

Εδώ, έχουν παρατηρηθεί πάνω από 100 είδη πουλιών. Λευκοτσικνιάδες, σταχτοτσικνιάδες και πορφυροτσικνιάδες με ψηλά πόδια κι αρχοντικό βάδισμα, κατάμαυροι κορμοράνοι, φαλαρίδες και σκουφοβουτηχτάρια που κάνουν εντυπωσιακά μακροβούτια, χαλκόκοττες με πορφυρές και γαλάζιες ανταύγειες, χουλιαρομύτες με εντυπωσιακό ράμφος, πελαργοί, αγριόχηνες με υπέροχο πέταγμα, και εντυπωσιακά φοινικόπτερα, που όταν ο χειμώνας είναι γλυκός, τον περνούν στο Kοτύχι.

Το βόρειο τμήμα της περιοχής περιβάλλεται από ασβεστολιθικούς λόφους (τα Μαύρα Βουνά), στους οποίους βρίσκουν καταφύγιο πολλά από τα αρπακτικά πουλιά της περιοχής ενώ στο βορειοανατολικό άκρο του δάσουςυπάρχει η μικρή λίμνη Πρόκοπος και στο νοτιοανατολικό η λίμνη- έλος Λάμια.

Ανάμεσα στις χρυσές αμμοθίνες της Καλογριάς και το ακρωτήρι Κουνουπέλι, απλώνεται το μεγαλύτερο παραθαλάσσιο δάσος της Ελλάδας και ένα από τα σημαντικότερα της Μεσογείου, έκτασης 19000 στρεμμάτων.

Πεύκα και βελανιδιές τα περισσότερα δέντρα, ενώ στη καρδιά του δάσους κάνει τη εμφάνισή της η μεγαλοπρεπής Κουκουναριά, γνωστή και ως “Στροφυλιά” που έδωσε στο δάσος το όνομά του.

Η περιοχή, αν και παραθαλάσσια και πεδινή στη μεγαλύτερη της έκταση, αποτελεί μια από τις λίγες φυσικές εκτάσεις που παραμένουν σχετικά αναλλοίωτες από τον άνθρωπο, τόσο στη χώρα μας όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

 .ilia24.gr/

Πηγή : ilia24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .