Τετάρτη, Δεκεμβρίου 16

Βρετανία: Τα σούπερ μάρκετ μαζεύουν τρόφιμα υπό το φόβο Brexit"no deal"

Η βρετανική κυβέρνηση φέρεται να προειδοποίησε τα σούπερ μάρκετ της χώρας να ξεκινήσουν να φτιάχνουν αποθέματα τροφίμων και άλλων βασικών ειδών, την ώρα που πληθαίνουν οι φόβοι για Brexit χωρίς συμφωνία σε λιγότερες από τρεις εβδομάδες.

Σύμφωνα με την Guardian, που επικαλείται ρεπορτάζ των Sunday Times, υπουργοί έδωσαν την συγκεκριμένη οδηγίες σε αλυσίδες σούπερ μάρκετ της χώρας, ως προληπτικό μέτρο

για τις ελλείψεις που μπορεί να προκύψουν εάν γίνει πραγματικότητα αυτό το σενάριο.

«Υπήρχε μια συζήτηση πριν από μία εμβομάδα, κατά την οποία βουλευτές είπαν "προετοιμαστείτε για no-deal". Αυτό το σαββατοκύριακο το μήνυμα είναι no-deal», αποκάλυψε ο σύμβουλος μιας μεγάλης αλυσίδας στην εφημερίδα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τόσο τα σούπερ μάρκετ όσο και οι Βρετανοί βουλευτές ανησυχούν τρομερά ότι θα προκύψουν ξανά φαινόμενα καταναλωτικού πανικού στα καταστήματα.

«Είδαν τι συνέβη στο ξεκίνημα της πανδημίας, όταν ο κόσμος άρχισε να αγοράζει μαζικά χαρτιά τουαλέτας και ξέρουν πόσο γρήγορα μπορεί να βγει εκτός ελέγχου η κατάσταση», αναφέρει χαρακτηριστικά ο σύμβουλος.

Σύμφωνα με την Guardian, οι παραγωγοί τροφίμων έχουν προειδοποιήσει ότι οι σοβαρότερες ελλείψεις θα σημειωθούν στα φρέσκα λαχανικά στην περίπτωση no-deal και επιβολής δασμών στα προϊόντα. Οι ελλείψεις στα συγκεκριμένα είδη δεν αποκλείεται να κρατήσουν και τρεις μήνες, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους.

Υπενθυμίζεται ότι η Βρετανία και η ΕΕ συμφώνησαν σήμερα να κάνουν μια «ύστατη προσπάθεια» και να συνεχίσουν τις συνομιλίες για την επίτευξη εμπορικής συμφωνίας στην μετά-Brexit εποχή.

«Οι διαπραγματευτικές μας ομάδες εργάζονται νυχθημερόν τις τελευταίες ημέρες. Και παρά την εξάντληση έπειτα από σχεδόν ένα χρόνο διαπραγματεύσεων, παρά το γεγονός ότι ξεπεράστηκαν ξανά και ξανά οι προθεσμίες, θεωρούμε ότι σε αυτή τη φάση είναι υπεύθυνο να κάνουμε μια ύστατη προσπάθεια», ανέφεραν σε κοινή τους ανακοίνωση η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον.

«Ως εκ τούτου εξουσιοδοτήσαμε τους διαπραγματευτές μας να συνεχίσουν τις συνομιλίες και να δούμε αν μπορούμε έστω και την τελευταία στιγμή να καταλήξουμε σε συμφωνία»..lykavitos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .