Παρασκευή, Δεκεμβρίου 18

Η Ναυτεμπορική, οι ισραηλινοί επενδυτές και ο CEO τράπεζας – αρνητής του εμβολίου!


-Λόγω lockdown ανεβλήθη η εκδίκαση για τη Ναυτεμπορική, χωρίς να οριστεί νέα ημερομηνία. Κατόπιν αυτού η υπόθεση πάει πιο πίσω, καθώς η εκκρεμότητα παραμένει. Μετά τη δικαστική απόφαση ο εκκαθαριστής θα πρέπει να ανοίξει data room για να ακολουθήσει στη συνέχεια η διαδικασία εκποίησης των περιουσιακών στοιχείων. Ακόμη δεν έχει καταστεί σαφές αν θα εκποιηθούν όλα μαζί ή σε ομάδες (τίτλοι, τυπογραφείο, ακίνητα κ.λπ.). Οι εκτιμήσεις είναι ότι το data room δεν θα ανοίξει νωρίτερα από τον Μάρτιο. Με την επιφύλαξη ότι ακόμη δεν έχουν ξεκαθαρίσει για τους ενδιαφερόμενους κρίσιμες παράμετροι για την υποβολή οικονομικής προσφοράς, μεγαλύτερη κινητικότητα προς το παρόν επιδεικνύουν οι όμιλοι Αlter Ego, Αλαφούζου και το site Banking News. Υπάρχουν και κάνα-δυο άλλοι, αλλά οι εμπλεκόμενοι προσδιορίζουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον στους προαναφερόμενους τρεις.

-Σχέδια για μεγάλες επενδύσεις στο εγχώριο real estate έχουν οι Ισραηλινοί που συνδέονται με την επενδυτική εταιρεία BZPW. Το πιο εντυπωσιακό project τους στην παρούσα φάση συνδέεται με την αγορά, το 2019, οικοπέδου 4,5 στρεμμάτων της Τράπεζας της Ελλάδος που πραγματοποίησαν στο Φάληρο. Το σχέδιο των Ισραηλινών για το οικόπεδο (έχει συντελεστή 2,40) προβλέπει τη δημιουργία εντυπωσιακού συγκροτήματος κατοικιών και άλλων χρήσεων. Σημειώστε πως η BZPW έχει αγοράσει περισσότερα από 10 ακίνητα σε Αθήνα – Πειραιά και σχεδιάζει την αξιοποίησή τους. Η αρχή, όμως, θα γίνει με το συγκρότημα κατοικιών στο Φάληρο.

Εurobank-HSBC: Και άλλες φορές στο παρελθόν είχε ακουστεί ότι η HSBC ήθελε να τα μαζέψει και να φύγει από τη χώρα. Τα σενάρια διαψεύδονταν, αλλά ο λόγος που παρέμενε η HSBC στην Ελλάδα ήταν κυρίως επειδή δεν βρισκόταν πρόθυμος -για τις απαιτήσεις της- αγοραστής. Τώρα φαίνεται ότι η κατάσταση είναι πιο πιεστική λόγω του νέου CEO.

-Επειδή όμως οι τράπεζες δεν είναι μαγαζιά που τα κλείνεις και φεύγεις σφυρίζοντας, αρκετές τράπεζες που αποχώρησαν από την Ελλάδα υποχρεώθηκαν και πλήρωσαν για να το κάνουν. Στη Εurobank κοιτάζουν πράγματι την HSBC, αλλά το ζήτημα είναι το τίμημα. Η αποτίμηση των 100 εκατ. που ανέφερε το Bloomberg και το γεγονός ότι οι Εurobankers δεν έχουν ακόμη δει τα βιβλία της ελληνικής HSBC ώστε να έχουν εικόνα, σημαίνει ότι η απόσταση προς το παρόν είναι μεγάλη.

-Ποιος πρώην CEO μεγάλης εισηγμένης εταιρείας από τον ευρύτερο κλάδο της τεχνολογίας έλεγε σκωπτικά πως “αναγκάστηκα να δουλέψω σεκιουριτάς, τώρα που τα πράγματα έχουν ζορίσει;”. Η αλήθεια είναι ότι πράγματι αποδέχθηκε θέση Προέδρου και Εκτελεστικού Διευθυντή σε γνωστό όμιλο παροχής υπηρεσιών ασφαλείας!

Ασκηση ισορροπίας μεταξύ συμφέροντος, εγωισμού και οδύνης για την κατάληξη της επένδυσής του θα παρακολουθήσουμε απόψε το βράδυ στο συνέδριο της Capital Link καθώς ο πρόεδρος της εταιρείας Ν. Μπορνόζης συνομιλεί οne to one με τον Τζον Πόλσον με θέμα τις επενδυτικές προοπτικές της χώρας. Greece – A seasoned investor’s perspective είναι η επωνυμία της ενότητας που μιλά ο κ. Πόλσον, αν και έχει εξελιχθεί, πλέον, σε θεσμικό επενδυτή.

-Από τα ραντάρ της αγοράς δεν έχουν ξεφύγει τις τελευταίες μέρες τα μεγάλα πακέτα μετοχών στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Όπως πληροφορείται η στήλη, οι ρευστοποιήσεις βασικών μετόχων της εταιρείας όπως και του ίδιου του Γιώργου Περιστέρη, έγιναν για να ικανοποιηθεί η αυξημένη ζήτηση που υπάρχει για την μετοχή της εταιρείας, η οποία αν και έχει αγγίξει ιστορικά υψηλά νούμερα, λειτουργεί σαν μαγνήτης για τα μεγάλα επενδυτικά χαρτοφυλάκια που βλέπουν ισχυρές προοπτικές για το μέλλον. Χωρίς να υπολογίζονται οι συναλλαγές των τελευταίων ημερών, ήδη οι ξένοι θεσμικοί έχουν επενδύσει περίπου 70 έως 80 εκατ. ευρώ το τελευταίο διάστημα και αθροιστικά εμφανίζονται να ελέγχουν ποσοστό περίπου 5%. Ανάμεσα στους πωλητές πληροφορούμαστε ότι είναι και η Ολλανδική Reggenborg Invest, η οποία φέρεται επίσης να ρευστοποίησε ποσοστό της τάξης του 2,5% έως 3%. Θυμίζουμε ότι ο Γιώργος Περιστέρης διατηρεί ισχυρή συμμετοχή 20% στην εταιρεία, με την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ να κατέχει το 40%.

-Μου το είπαν και δεν το πίστευα, να υπάρχει CEO τραπέζης που είναι αρνητής εμβολίου γιατί λέει ότι «δεν δημιουργούν ανοσία, θα χρειαστεί να μας το κάνουν κάθε μήνα και έτσι στο τέλος θα μας ελέγχουν κ.λπ.»; Εντάξει, δεν σας λέω ποιος είναι γιατί ντρέπομαι, πια. Πάντως, δεν είναι συστημική, άντε να σας πω και ότι είναι κρατική.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .