Βρέθηκε τεράστια ποσότητα του «ναρκωτικού των τζιχαντιστών» σε κοντέινερ στον Πειραιά - Τα διακινούν πυρήνες του ISIS;

Μεγάλη επιχείρηση που πραγματοποιείται από κοινού από τις ελληνικές και τουρκικές διωκτικές αρχές στον Πειραιά, μετά τον εντοπισμό ποσότητας ναρκωτικών χαπιών σε κοντέινερ στο
τελωνείο τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για ναρκωτικά χάπια captagon, γνωστά ως το «ναρκωτικό των τζιχαντιστών», τα οποία ήταν κρυμμένα μέσα σε ράβδους μολύβδου.

Τα ναρκωτικά χάπια εντοπίσθηκαν μετά από αξιοποίηση πληροφοριών που είχαν οι αρχές των δύο χωρών, που συντονίστηκαν για την εξάρθρωση του κυκλώματος διακίνησης και εμπορίας.

Στην επιχείρηση μετέχουν η αστυνομία, το ΣΔΟΕ και το Λιμενικό και εκπρόσωποι των αντίστοιχων τουρκικών αρχών ενώ όταν ολοκληρωθούν οι έρευνες θα ακολουθήσει σχετική ενημέρωση από την Αστυνομία.

Φυσικά τίθεται θέμα για το αν υπάρχουν οργανωμένοι πυρήνες του ISIS στην Ελλάδα οι οποίοι το διακινούν.

Η συγκεκριμένη ναρκωτική ουσία είχε έλθει και πάλι στο προσκήνιο πριν από τέσσερα περίπου χρόνια όταν δημοσιεύματα του ξένου Τύπου, τα οποία φυσικά αντέγραφαν και τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, έκαναν λόγο για ένα χάπι που δημιουργούσε σούπερ στρατιώτες. Σύμφωνα με μαρτυρίες ορισμένων οι τζιχαντιστές που έπαιρναν αυτά τα χάπια μεταμορφώνονταν σχεδόν σε υπερανθρώπους, απέδιδαν δε σε αυτή την ουσία τον εξαιρετικά βίαιο χαρακτήρα τους.

Όμως, πιο ψύχραιμοι δημοσιογράφοι ερεύνησαν το ζήτημα και έγινε γνωστό πως ναι μεν οι τζιχαντιστές χρησιμοποιούν αυτή την ουσία, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μετέτρεπε αυτούς τους ανθρώπους σε υπερστρατιώτες.

Άλλωστε σύμφωνα με στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, το 2010 το ένα τρίτο της παγκόσμιας παραγωγής καταναλώθηκε στη Μέση Ανατολή, από νέους που διασκέδαζαν ή φοιτητές που ήθελαν να αντεπεξέλθουν στο φόρτο εργασίας.

Το Captagon είναι μια συνθετική αμφεταμίνη η οποία χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά τη δεκαετία του ‘60 για τη θεραπεία της ναρκοληψίας και του συνδρόμου ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας, αλλά εγκαταλείφθηκε στη συνέχεια λόγω των παρενεργειών που προκαλεί και του εξαιρετικά εθιστικού του χαρακτήρα.

Το Captagon ήταν το εμπορικό όνομα ενός τύπου αμφεταμίνης, της φαινετυλλίνης και πωλείτο νόμιμα έως ότου η αρμόδια υπηρεσία του ΟΗΕ το απαγόρευσε και η ουσία σταμάτησε να πωλείται το 1986.

Ωστόσο δέκα χρόνια αργότερα ψεύτικα χάπια με το όνομα Captagon, άρχισαν να κυκλοφορούν στην αγορά, παράνομα φυσικά. Τα χάπια αυτά περιείχαν την ουσία φαινετυλλίνη, όμως έως το τέλος της δεκαετίας του 90 τα συγκεκριμένα χάπια περιείχαν μόνο αμφεταμίνη. Με λίγα λόγια οι κατασκευαστές κράτησαν το αρχικό όνομα όμως τα χάπια αυτά είχαν μόνο αμφεταμίνη όπως αυτή που πωλείται στους δρόμους του Άμστερνταμ, της Βρετανίας και αλλού.

Οι διακινητές στη Μέση Ανατολή και στην Αραβική Χερσόνησο κράτησαν την αρχική ονομασία για λόγους μάρκετινγκ αλλά είχαν αλλάξει εντελώς τη σύνθεσή του.https://www.ksipnistere.com