Έχουμε μπλέξει άγρια! Επιβολή σκληρότερου lockdown σχεδιάζουν οι λοιμωξιολόγοι – Θα σφραγιστούν οι περιοχές ακόμη και σπίτι – σπίτι

thes-lockdown

Την επιβολή αυστηρότερου lockdown στις «κόκκινες» περιοχές της χώρας εξετάζουν οι λοιμωξιολόγοι. Μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων περιέγραψε στο iEidiseis το πλαίσιο της εισήγησης που αναμένεται να γίνει στην κυβέρνηση από τους ειδικούς κάνοντας λόγο «μέτρα τύπου Βαρκελώνης».

 Lockdown  για τις «κόκκινες» περιοχές συζητούν οι λοιμωξιολόγοι, σύμφωνα με όσα δήλωσε μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων στο iEidiseis το βράδυ της Τετάρτης.

Κατά πληροφορίες, η συνεδρίαση που βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή την ώρα έχει ως κύριο θέμα της το πώς θα αναχαιτιστεί η διασπορά του ιού σε περιφερειακές ενότητες και Δήμους όπου τα κρούσματα όχι μόνο δε μειώνονται αλλά καταγράφουν ακόμη και αυξητικές τάσεις.

Σε 10 περιοχές – Κιλκίς, Ξάνθη, Πιερία, Δράμα, Θεσσαλονίκη, Κοζάνη, Ροδόπη, Γρεβενά, Πέλλα και Λάρισα  – που προβληματίζουν τους ειδικούς αναφέρθηκε, εξάλλου, και ο Βασίλης Κικίλιας, κατά τη σημερινή ενημέρωση για την επιδημία στη χώρα. Σε αυτές προστίθεται, ωστόσο, και η Δυτική Αττική, ενώ στο ενδεχόμενο να σκληρύνουν οι περιορισμοί, όπου χρειάζεται, αναφέρθηκαν νωρίτερα και οι Πέτσας – Χρυσοχοΐδης.

 Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε χαρακτηρισ
τικά «δεν υπάρχει καμία περίπτωση χαλάρωσης μέσα στις γιορτές. Υπάρχει περίπτωση σκλήρυνσης». «Αν τα κρούσματα επιμείνουν ψηλά και διατηρηθεί η πίεση στο Σύστημα Υγείας, τότε δεν θα έχουμε άλλη επιλογή παρά να πάρουμε ακόμη πιο σκληρά μέτρα, για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, στη διάρκεια των εβδομάδων που έρχονται», πρόσθεσε σε ραδιοφωνική συνέντευξή του.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη επεσήμανε από την πλευρά του πως «κανείς δεν μπορεί να κάνει του κεφαλιού του, αλλιώς θα σφραγιστούν οι περιοχές ακόμη και σπίτι – σπίτι… Δεν είναι ούτε απειλή, ούτε προειδοποίηση. Είναι απόφαση και θα γίνει έτσι αν χρειαστεί», μετά το πέρας ευρείας σύσκεψης στην Ελευσίνα, για τον κορονοϊό, όπου συμμετείχαν όλοι οι αρμόδιοι παράγοντες.

Αυτό που ζούμε δεν είναι lockdown

Το μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων που κλήθηκε να σχολιάσει τα παραπάνω, σημείωσε, λοιπόν, πως «αυτό που έχουμε σήμερα δεν είναι lockdown» καθώς και ότι «πάμε σε μέτρα Βαρκελώνης» στις «κόκκινες περιοχές».

Τα μέτρα

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ανοιχτά θα παραμείνουν σούπερ μάρκετ, φούρνοι και υπηρεσίες υγείας, φαρμακεία, πάροχοι καυσίμων και, λίγο – πολύ, όσες δραστηριότητες επιτρέπονταν και κατά την πρώτη καραντίνα στην Ελλάδα, πάντα με την αποστολή SMS στο 13033 ή έχοντας σχετική βεβαίωση μετακίνησης, επεσήμανε ο ειδικός. Βάσει του τρέχοντος πλαισίου οι πολίτες θα βγαίνουν από το σπίτι τους και για να πάνε στη δουλειά τους, βέβαια, για τις περιπτώσεις που η τηλεργασία δεν προβλέπεται.

Στις «κόκκινες» περιοχές, επίσης, ενδέχεται να απαγορευτούν οι λαϊκές αγορές, όπως συνέβαινε στα «τοπικά lockdown» που είδαμε στην Ελλάδα το προηγούμενο διάστημα. Από το ίδιο «οπλοστάσιο» δε συζητούνται, φυσικά, οι περιορισμοί ωραρίων σε εστιατόρια ή η «μάσκα παντού», καθώς η εστίαση είναι ήδη κλειστή πανελλαδικά, ενώ η μάσκα είναι υποχρεωτική σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

Σε ισχύ θα βρίσκεται και η απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα, όπως, αντίστοιχα, ισχύει σε όλη την επικράτεια, με τους ελέγχους να είναι όμως περισσότερο αυστηροί ίσως. Εξυπακούεται, δε, πως μία απόφαση για καραντίνα που θα μοιάζει με εκείνη του Μαρτίου, δε θα περιλαμβάνει δυνατότητες πρόσφατα διαθέσιμες στους πολίτες όπως το click away.

Τέλος, το μέλος της Επιτροπής ανέφερε πως, κατά τη γνώμη του, τα νέα αυτά μέτρα πρέπει να επιβληθούν άμεσα στις επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές, γεγονός που θα «χωρίσει» ξανά την Ελλάδα σε ζώνες με διαφορετικά επίπεδα υγειονομικών περιορισμών. Οι ανακοινώσεις αναμένονται τις επόμενες μέρες, το πιο πιθανό την Παρασκευή.

 https://www.makeleio.gr