Τα πιθανά σενάρια που υπολογίζει το ινστιτούτο βασίζονται

σε παράγοντες και δεδομένα που αλλάζουν ανάλογα με τη χώρα και  επηρεάζουν τη μεταδοτικότητα του ιού, όπως είναι η χρήση της μάσκας ή ακόμα και ο εμβολιασμός.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής» που βασίζεται στα ευρήματα της έρευνας, αν στην Ελλάδα δεν βελτιωθούν συγκεκριμένοι παράγοντες τότε το μέχρι τον Απρίλιο, το ινστιτούτο προβλέπει οι θάνατοι λόγω κορωνοϊού να ανέρχονται σε 12.325 – περίπου 8.000 περισσότεροι από τώρα. 

Το βασικότερο μέτρο είναι αυτό της χρήσης μάσκας. Με βάση τους υπολογισμούς αυτή τη στιγμή στη χώρα μας περί το 89% του πληθυσμού φοράει μάσκα. Όπως υποστηρίζει το ινστιτούτο, αν από τώρα μέχρι τον Απρίλιο το 95% του πληθυσμού φοράει μάσκα, ο συνολικός αριθμός θανάτων θα φθάσει τις 11.528, ενώ αν γίνει πιο γρήγορα ο σταδιακός εμβολιασμός του πληθυσμού, ο προβλεπόμενος αριθμός είναι στις 11.722. Αν όμως τα μέτρα χαλαρώσουν, τότε προβλέπει την εκτόξευση των θανάτων στη χώρα – 19.107 έως τον Απρίλιο. Η προβλεπόμενη αύξηση των θανάτων στην Ελλάδα είναι μεγαλύτερη από ό,τι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. 

Η Ελλάδα είναι από τις χώρες που έχουν λάβει τα περισσότερα μέτρα και για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η διατήρησή τους, ωστόσο, δείχνει να είναι ιδιαίτερα κρίσιμη ως και τον Απρίλιο. Η χρήση μάσκας σε συνδυασμό με τους εμβολιασμούς, μπορούν να ρίξουν τους ημερήσιους θανάτους στη χώρα μας στους 18 έως τον Απρίλιο. Εάν όμως υπάρξει χαλάρωση των μέτρων, οι ημερήσιοι θάνατοι θα ανεβαίνουν σταθερά, φθάνοντας σε μια κορύφωση της τάξης των 196 θανάτων ημερησίως τον Μάρτιο. 

από reader, μέσω imerodromos