Τετάρτη, Ιανουαρίου 27

Σάλος με τις καταγγελίες κατά Κιμούλη από Δούκα, Γερονικολού, Παπουτσάκη και Ρουμελιώτη - Μηνύσεις από τον ηθοποιό

Ο ασκός του Αιόλου άνοιξε για τον Γιώργο Κιμούλη μετά την ανοιχτή καταγγελία της Ζέτας Δούκα. Γερονικολού, Παπουτσάκη, Ρουμελιώτη τον φωτογραφίζουν ευθέως. Τι γράφουν μαθητές της σχολής του.κιμουλης

ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Ο ασκός του Αιόλου άνοιξε για τον Γιώργο Κιμούλη μετά την ανοιχτή καταγγελία της Ζέτας Δούκα στην εκπομπή της Δανάης Μπάρκα "Πάμε Δανάη". Η ηθοποιός που χαίρει εκτίμησης στο χώρο του θεάτρου και ανάμεσα στους συναδέλφους της μίλησε ανοιχτά για την λεκτική και σωματική βία που υπέστη πριν από 14 χρόνια από τον τότε θιασάρχη Γιώργο Κιμούλη. Είναι προφανής ο λόγος που γίνονται σήμερα αυτές οι καταγγελίες, για όσους αναρωτιούνται.

Δεν είναι μόνο ότι εξετάζονται πιο προσεκτικά σε μια κοινωνία με ευήκοον ους, ούτε γιατί η υπόθεση Μπεκατώρου τους έδωσε θάρρος. Είναι γιατί αυτές οι γυναίκες μεγάλωσαν, έγιναν μάνες, έκαναν σπίτια κι δε φοβούνται πια να χάσουν τη δουλειά τους. Ξέρουν ότι έχουν φερθεί με σοβαρότητα και σήμερα είναι η ώρα να τις ακούσουν πιο προσεκτικά.


Έχω σταματήσει να φοβάμαι

"Ήθελα να μοιραστώ με τον κόσμο μια γνώση που μου έκανε καλό" είπε η Ζέτα Δούκα μιλώντας στο Mega σχετικά με την υγεία της και τα διατροφικά προβλήματα που είχε, ενώ μίλησε για τα γεγονότα που βρίσκονται στο επίκεντρο των ημερών μετά τις καταγγελίες της Σοφίας Μπεκατώρου για την σεξουαλική κακοποίηση.

Έτσι, αποκάλυψε ότι και η ίδια είχε υποστεί σωματική και λεκτική βία από τον σκηνοθέτη – ηθοποιό Γιώργο Κιμούλη κατά τη διάρκεια της παράστασης "Πιο κοντά". "Όλη τη χρονιά που συνεργάστηκα μαζί του ήταν μια απίστευτης έντασης ψυχολογική και λεκτική βία, εντός και εκτός σκηνής, με εξάρσεις και περιστατικά θυμού" ανέφερε η Ζέτα Δούκα, τονίζοντας: "Έκανε τα πάντα για να με ταράξει επί σκηνής και εκτός σκηνής υπήρχαν περιστατικά λεκτικής βίας".

Ανετη και εντυπωσιακή στην πασαρέλα ως μοντέλο η Ζέτα Δούκα

Όπως αποκάλυψε, μια φορά την κλώτσησε και την έβρισε, ενώ ανέφερε ότι είχε αποφασίσει να κλείσει το θέατρο λόγω αυτών των συμπεριφορών, ωστόσο άλλαξε τη γνώμη της έπειτα από συνομιλία με τον επιχειρηματία του θεάτρου.

Η Ζέτα Δούκα μίλησε και για τις αλλαγές στη ζωή της μετά τον ερχομό του παιδιού της, της Θάλειας. "Έχει πάρει φόρα η ζωή μου, στα πράγματα που πρέπει να παρακολουθήσω και με αφορούν, έχω γίνει πιο υπεύθυνος άνθρωπος σε σχέση με τον κόσμο που θα της παραδώσω, έχω σταματήσει να φοβάμαι τόσο πολύ, έχω σταματήσει να δίνω σημασία στα λόγια όσων δεν με γνωρίζουν, ενώ δεν με αφορούν πλέον οι μικρότητες" τόνισε. Η Ζέτα Δούκα μίλησε και για τις αλλαγές στη ζωή της μετά τον ερχομό του παιδιού της, της Θάλειας. "Έχει πάρει φόρα η ζωή μου, στα πράγματα που πρέπει να παρακολουθήσω και με αφορούν, έχω γίνει πιο υπεύθυνος άνθρωπος σε σχέση με τον κόσμο που θα της παραδώσω, έχω σταματήσει να φοβάμαι τόσο πολύ, έχω σταματήσει να δίνω σημασία στα λόγια όσων δεν με γνωρίζουν, ενώ δεν με αφορούν πλέον οι μικρότητες" τόνισε.

Στο πλευρό της οι συμπρωταγωνιστές της

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι αμέσως μετά την καταγγελία της Ζέτας Δούκα, η ηθοποιός Νίκος Ψαρράς που έπαιρνε μέρος στην ίδια παράσταση με ανάρτησή του στο ίνσταγκραμ τη στηρίζει δημοσίως. Περήφανος για τη Ζετα!!! Έγραψε.

Οι αντιδράσεις από τους μαθητές της σχολής του

Φυσικά η δήλωσή της προκάλεσε σεισμό αλλά όχι μεγάλη έκπληξη γιατί στο χορό των καταγγελιών για την απαξιωτική συμπεριφορά και την ψυχολογική βία μπήκαν όχι μόνο και άλλες ηθοποιοί που είναι στο πλευρό της Ζέτας Δούκα αλλά και παλιοί μαθητές της σχολής του που την περιγράφουν σαν "κόλαση".

O Φάνης Παυλόπουλος περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση στη σχολή και την ψυχολογική βία που ασκούσε στους μαθητές:

20 χρόνια μετά.

3 χρόνια στη σχολή του. 3 χρόνια με φόβο, κατάχρηση εξουσίας, ταπείνωση, μισογυνισμό, χειραγώγηση, εκμετάλλευση, κλάματα, δουλοπρέπεια, τοξικότητα, ψυχολογική βία, τσακωμούς. Διέλυσε ένα ολόκληρο έτος, φιλίες, κατέστρεψε προσωπικότητες, γιατί έτσι γούσταρε και γιατί μπορούσε. Την τελευταία ώρα μιλάω με συμφοιτητές που κλαίνε με λυγμούς γιατί θυμήθηκαν τι ζούσαμε αυτά τα χρόνια στη σχολή του. Σήμερα συνειδητοποίησα γιατί, όταν κάποιοι με ρωτάνε σε ποια δραματική σχολή να δώσουν εξετάσεις, δίνω πάντα την ίδια απάντηση. "Σε καμία".

Είναι κοινό μυστικό στο χώρο του θεάτρου η συμπεριφορά του Γιώργου Κιμούλη. Ειρωνείες, ψυχολογική βία, απαξίωση. Οι ειδήσεις κυκλοφορούν χρόνια και έχουν ως στόχο κυρίως τις γυναίκες συναδέλφους του. Και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι πολλές δε θέλουν να συνεργαστούν μαζί του όπως λέγεται.

"Masterclass στο bullying ο μεγαλύτερος Βαλκάνιος ηθοποιός. Όσοι έχουμε υπάρξει έστω και λίγο "δίπλα" του, γνωρίζουμε από πρώτο χέρι την ταραχή και τον πόνο του εκφοβισμού και της κακοποίησης. Συγγνώμη που το λέω, αλλά σήμερα νιώθω μια δικαίωση" γράφει η ηθοποιός Μαρία Μαμούρη.

Καταγγελίες και από την Κατερίνα Γερονικολού

Για εργασιακό εκφοβισμό κατηγορεί τον Γιώργο Κιμούλη η ηθοποιός Κατερίνα Γερονικολού με ανάρτησή της στο Instagram.

"Γιατί τώρα; Γιατί τώρα δε με νοιάζει τι θα πουν. Πείτε ότι θέλετε ελεύθερα! Γιατί τώρα νιώθω καλά με τον εαυτό μου. Δεν είμαι τόσο μικρή για να φοβάμαι τον ίσκιο μου. Αλλά ούτε και τόσο μεγάλη για να μην κλαίω σαν μωρό όταν έρχονται όλα πάλι στο μυαλό μου", αναφέρει στην ανάρτησή της η Ελληνίδα ηθοποιός.

"Με φόβισες. Με τρόμαξες... Με έκανες να μην πιστεύω σε μένα. Εσύ, που μου έδωσες τον ρόλο. Να βάζω στοιχήματα με τον εαυτό μου αν θα μπορώ να συνέλθω μετά τη "συνεργασία" μας. Φοβόμουν κι εγώ να μιλήσω, γιατί κάποια στιγμή τα περιοδικά μας είχαν ονομάσει ζευγάρι και θα έλεγαν όλοι ότι αυτά είναι τα λόγια μιας "πικραμένης". Πικραμένη βέβαια είμαι. Όχι από κάποια υποτιθέμενη σχέση μας. Ούτε από κάποιου είδους σεξουαλική παρενόχληση. Τίποτε από τα δύο δε συνέβησαν", συνεχίζει στην ανάρτησή της. "Πικραίνομαι που δεν κατονομάζουμε τον εργασιακό εκφοβισμό. Που αποθεώνουμε κακόβουλους θνητούς. Που επιτρέπουμε συμπεριφορές που πληγώνουν την αξιοπρέπεια μας. Την ψυχούλα μας. Με καθαρή συνείδηση, σε συγχωρώ που με πλήγωσες. Αλλά όσο περνάει από το χέρι μου δε θα επιτρέψω να το ξανακάνεις εσύ ούτε κανείς άλλος", γράφει.

Κατερίνα Γερονικολού: ούτε γάμος, ούτε παιδί στα πλάνα μου

Απευθυνόμενη στη Ζέτα Δούκα, η οποία νωρίτερα σήμερα κατήγγειλε τον ηθοποιό Γιώργο Κιμούλη για σωματική βία, έγραψε: "Σε ευχαριστώ που μου έδωσες το θάρρος και μου έδειξες τον τρόπο. Μου θύμισες εικόνες που ήθελα να ξεχάσω. Μου έσφιξες την καρδιά. Λυπάμαι για όσα σου συνέβησαν... λυπάμαι και για μένα". "Ως εδώ όμως", καταλήγει η ανάρτηση η οποία συνοδεύεται από μία φωτογραφία από την παράσταση "Δον Ζουάν, η επιστροφή" που πρωταγωνιστούσε με τον Γιώργο Κιμούλη, και τη φράση "σε παρακαλώ μην επιστρέψεις".

Στο πλευρό της ο σύντροφός της Γιάννης Τσιμιτσέλης

Στο πλευρό της Κατερίνας Γερονικολού ο σύντροφός της Γιάννης Τσιμιτσέλης που ανάρτησε τους στίχους από το Ηθοποιός σημαίνει φως, αναπαράγοντας την ανάρτηση της Κατερίνας Γερονικολού.

Ευδοκία Ρουμελιώτη: Έκανα τρομακτική υπομονή

Η περίπτωση της Ευδοκίας Ρουμελιώτη έρχεται να συμπληρωθεί στις προηγούμενες καταγγελίες. Η ηθοποιός είχε φωτογραφήσει τον Γιώργο Κιμούλη απαντώντας σε ερώτημα που τής τέθηκε, σε τηλεοπτική εκπομπή σχετικά με το αν έχει δεχτεί αντιεπαγγελματική συμπεριφορά από συνεργάτη της:

"Μόνο σε μία παράσταση έχει συμβεί αυτό που δεν την ολοκλήρωσα τη σεζόν κι έφυγα. Στη συγκεκριμένη παράσταση έκανα τρομακτική υπομονή. Δεν γινόταν, δεν μπορούσαμε να συνεχίσουμε, οπότε έγινε αντικατάσταση. Ήμασταν δύο άτομα, οπότε δεν υπήρχε σωτηρία. Νομίζω ότι ήμουν άτυχη με τον συγκεκριμένο συνάδελφο. Θα το ξαναέκανα, αλλά όχι με τον συγκεκριμένο συνάδελφο. Ποτέ! Δεν υπήρχε περίπτωση!" είχε δηλώσει η ίδια στις τηλεοπτικές κάμερες περιγράφοντας μια πολύ δύσκολη στιγμή της. Φυσικά μιλούσε για τη θεατρική περίοδο 2006, όταν έπαιζε με τον Γιώργο Κιμούλη, στο θέατρο Βρετάνια, στο έργο "Εκπαιδεύοντας τη Ρίτα".

Ευδοκία Ρουμελιώτη: με αυτόν τον ηθοποιό δε θα ξαναδουλέψω ποτέ

Κατερίνα Παπουτσάκη: Έχασα τη φωνή μου

Η Κατερίνα Παπουτσάκη ήταν αυτή που αντικατέστησε την Ευδοκία Ρουμελιώτη στην ίδια παράσταση, το 2007 και μοιράστηκε την κατάσταση που επικρατούσε. Όπως δήλωσε, "κατά την περίοδο της συνεργασίας μας δυσκολεύτηκα πάρα πολύ κι απέκτησα ψυχοσωματικά ζητήματα. Έχασα τη φωνή μου για κάποιο διάστημα κι είχα ένα θέμα στο στομάχι".

Η ηθοποιός ξεκαθάρισε πως στην δική της περίπτωση δεν υπήρξε σωματική βία αλλά μόνον επιθετική και προσβλητική συμπεριφορά.

Η Κατερίνα Παπουτσάκη θηλάζει δημοσίως και στέλνει μήνυμα

Μια απάντηση με ...απειλές για μήνυση

Τη δική του εκδοχή για όσα τον κατηγόρησε η Ζέτα Δούκα έδωσε ο ηθοποιός Γιώργος Κιμούλης.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega, αρνείται ότι κλότσησε και έβρισε τη Ζέτα Δούκα πριν από 13 χρόνια, στα πλαίσια μιας παράστασης στην οποία συνεργάστηκαν. Μάλιστα, σχολίασε ότι "είναι της μόδας οι καταγγελίες όπως αυτή της Σοφίας Μπεκατώρου" και τόνισε ότι έχει δώσει εντολή για αγωγή και μήνυση κατά της Δούκα.

"Στην αρχή όταν το άκουσα, στεναχωρήθηκα, όμως τώρα έχω θυμώσει πολύ. Έδωσα εντολή για αγωγή και μήνυση, δεν πρέπει να λέγεται ούτε για αστείο ότι την κλότσησα", είπε αρχικά ο κ. Κιμούλης και συνέχισε: "Υπαρχουν φωτογραφίες από την κοπή της πίτας, όπου ήμασταν όλοι μια χαρά, κανείς συνάδελφος δεν θυμάται έναν κακό θιασάρχη".

"Ήταν μια απλή εργατική διαφωνία, έπρεπε να αναφερθεί και να λυθεί θεσμικά, τίποτα δεν έγινε από αυτά. Έρχεται να πει κάτι μετά από 13 χρόνια και να υπερβάλλει. Ένταση υπάρχει πάντα στη δουλειά, αλλά δεν την έβρισα. Όλοι θυμώνουμε, όλοι έχουμε τσακωθεί, όμως είναι αδιανόητο μετά τη Σοφία Μπεκατώρου να βγαίνουν όλοι να πουν κάτι" απάντησε σε ερωτήσεις που δέχθηκε.

"Η κλοτσιά είναι φοβερό… Ουσιαστικά αν το παρακολουθήσετε το "με” είναι σβηστό. Δεν το συγχωρώ, δεν θα πάρω πίσω την αγωγή και τη μήνυση. Υποτιμάται κινείται σε επίπεδο ιεροσυλίας το να χρησιμοποιείται η πράξη της κυρίας Μπεκατώρου στο να αναφερόμαστε στο εκπληκτικό κίνημα #metoo και να το χρησιμοποιεί ο καθένας που έχει προσωπικές συγκρούσεις να το χρησιμοποιήσει για να τον υποτιμήσει, δυσφυμίσει, συκοφαντήσει. Δεν έχω διαφορές μαζί της. Είναι αδιανότητο να χρησιμοποιείται…".

"Το σωματική βία είναι αδιανότητο. Το άλλο είναι γενική κι αόριστη καταγγελία. Υποτίμηση, απαξίωση, έβριζα… είναι γενικά πράγματα. Ένταση στη δουλειά υπάρχει. Η συνεχόμενη βία είναι και ποινικό αδίκημα [η λεκτική]. Θέλω να πιστεύω, μέχρι πρότινος πίστευα πως με την τάση είναι της μόδας τώρα να συμπεριφερόμαστε σαν την κυρία Μπεκατώρου… κι αυτό είναι και το πρόβλημα.

Με τη δική μου μήνυση καμία γυναίκα δεν πρέπει να σταματήσει να καταγγέλει τέτοιες περιπτώσεις. Πίστευα πως είναι μια διάθεση "είμαι κι εγώ εδώ”, "συμμετέχω και εγώ και μιλάω”. Φοβάμαι ότι είναι πιο μπλεγμένη ιστορία, δεν είναι τόσο αθώο. Θα αποδειχθεί συν τω χρόνω. Η στεναχώρια έφυγε γρήγορα και ο θυμός με διακατέχει αυτή την στιγμή.

Είναι απαράδεκτο όποιος έχει μια διαφορά με κάποιον να βγαίνει να καταγγέλλει… Πιστεύω επίσης λόγω αστοχίας κι απειρίας δημοσιογραφικής παρόλο που ίσως ήταν γνωστό ότι θα ειπωθεί αυτό, δεν με είχαν ενημερώσει".

 

thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .