Έκκληση για βοήθεια απηύθυνε ένας οίκος ευγηρίας στη νοτιοδυτική Γαλλία, προκειμένου να αντιμετωπίσει την πανδημία, καθώς τα κρούσματα της Covid-19 αυξήθηκαν «με τρομακτική ταχύτητα» μεταξύ των ηλικιωμένων τροφίμων και του προσωπικού του, μέσα σε λίγες ημέρες: από τους 86 ηλικιωμένους που διαμένουν εκεί, οι 83 έχουν βρεθεί θετικοί στον νέο κορονοϊό.

Πριν από τρεις εβδομάδες, το γηροκομείο του Σεκοντινί δεν είχε κανένα κρούσμα. Εμφανίστηκαν «μερικά» κρούσματα πριν από 15 ημέρες και στη συνέχεια οι αριθμοί εκτινάχθηκαν. Από τους 70 εργαζομένους, οι περισσότεροι έχουν προσβληθεί, ανέφερε ο δήμαρχος της πόλης, Ζανί Περονέ. Μέσα σε τρεις ημέρες πέθαναν τρεις άνθρωποι, όλοι τους ηλικιωμένοι με υποκείμενα νοσήματα.

Συνολικά έχει ασθενήσει το 70% των ενοίκων και των υπαλλήλων του γηροκομείου. Έχουν ληφθεί τα κατάλληλα μέτρα, οι ηλικιωμένοι βρίσκονται σε απομόνωση και οι εργαζόμενοι σε καραντίνα στα σπίτια του. Όμως ο Περονέ εξέφρασε φόβους ότι η κατάσταση θα γίνει «ιδιαίτερα περίπλοκη» αν ασθενήσουν και άλλοι υπάλληλοι, αφού οι λιγοστοί που δεν έχουν προσβληθεί ακόμη κάνουν εναλλάξ 12ωρες βάρδιες και δεν προλαβαίνουν να φροντίσουν τους γέροντες.

«Κάνουμε έκκληση σε όσους είναι πρόθυμοι, νοσηλευτικό προσωπικό και μη, να έρθουν για να μας ενισχύσουν» ανέφερε. Σύμφωνα με τον δήμο, χρειάζονται τουλάχιστον 20 άτομα επιπλέον για να συνεχίσει να λειτουργεί το ίδρυμα.

Ο δήμαρχος δεν ήταν σε θέση να εξηγήσει πού οφείλεται η «τρομακτική αύξηση» των κρουσμάτων και εκτίμησε ότι μάλλον οφείλεται σε συνδυασμό πραγμάτων, όπως για παράδειγμα στις διακοπές που πήγαν κάποιοι υπάλληλοι κατά την περίοδο των εορτών και στην επιστροφή ορισμένων τροφίμων από νοσοκομεία όπου νοσηλεύτηκαν για άλλες παθήσεις.

Πηγή: ΑΜΠΕ