Σαν από ταινία του Αγγελόπουλου ΕΙΣΒΟΛΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΩΛΙΟΥ ΑΠΟ ΟΠΑΔΟΥΣ ΤΟΥ ΤΡΑΜΠ ΜΕ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΝΕΚΡΟΥΣ – ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΔΙΑΣΥΡΜΟΣ ΤΩΝ ΗΠΑ

Σαν από ταινία του Αγγελόπουλου

Άφωνος ο πλανήτης παρακολουθεί από το απόγευμα της Τετάρτης την προσπάθεια κατάληψης του Καπιτωλίου από οπαδούς του Ντόναλντ Τραμπ οι οποίοι εισέβαλαν και διέκοψαν τις εργασίες του Κογκρέσου. «Πρόκειται για ένα πρωτοφανές χτύπημα κατά της δημοκρατίας μας» είπε ο Τζο Μπάιντεν αμέσως μετά την πρώτη έφοδο φανατικών οπαδών του Τραμπ κατά του Κογκρέσου.

Καθοδηγούμενοι από ακροδεξιά στοιχεία και τους Proud Boys οι διαδηλωτές κατάφεραν να υπερκεράσουν τις αστυνομικές δυνάμεις οι οποίες προφανώς δεν ήταν αρκετές για να εισέλθουν στο κτήριο. Επί τόπου σκοτώθηκε μία γυναίκα από πυροβολισμό, ενώ άλλοι τρεις νεκροί καταμετρήθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας αυξάνοντας τον αριθμό των θυμάτων σε τέσσερα.

Τελικά οι αστυνομικές δυνάμεις κατάφεραν να αποκαταστήσουν τον έλεγχο του Καπιτωλίου οπότε και συνεχίστηκε η διαδικασία επικύρωσης της εκλογής Μπάιντεν.

Εν τω μεταξύ η Ουάσινγκτον με απόφαση της δημαρχιακής αρχής τέθηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και απαγορεύθηκε η κυκλοφορία από τις 18.00 (τοπική ώρα) της Τετάρτης, ενώ κινητοποιήθηκε το σύνολο της Εθνοφυλακής της πρωτεύουσας.

Συνολικά συνελήφθησαν 52 άτομα ανακοίνωσε ο αρχηγός της αστυνομίας της μητροπολιτικής περιοχής της Ουάσιγκτον, ο Ρόμπερτ Τζ. Κόντι, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε το βράδυ της Τετάρτης.

Ο Κόντι διευκρίνισε ότι οι 47 από τις 52 συλλήψεις έγιναν εξαιτίας της παραβίασης της απαγόρευσης κυκλοφορίας που επέβαλε η δήμαρχος Μιούριελ Μπάουζερ μετά τις 18:00 χθες, με τις 26 από αυτές να γίνονται στον χώρο του Καπιτωλίου.

Αρκετά άλλα πρόσωπα συνελήφθησαν επειδή οπλοφορούσαν, χωρίς να διαθέτουν άδεια ή επειδή τα όπλα τους είναι απαγορευμένα.

 

Αυτή ήταν η μοναδική παρέμβασή του για να αντιμετωπιστεί η επιθετικότητα των οπαδών του. Ήδη πολιτικοί παράγοντες και στελέχη του Κογκρέσου πιέζουν τα νέα μέλη της κυβέρνησης των ΗΠΑ να δηλώσουν μη υπακοή στον πρόεδρο Τραμπ, ενώ ήδη ο αντιπρόεδρος Πενς φαίνεται πως λειτουργεί αυτόνομα στο Καπιτώλιο. Σύγχυση επικρατεί γενικώς  με τη συμπεριφορά του Ντόναλντ Τραμπ, ενώ υπάρχουν φωνές από το Πεντάγωνο που δηλώνουν πως δεν πρόκειται ο στρατός να υπακούσει σε «τρελές διαταγές του προέδρου».

Την ίδια ώρα, μετά το Twitter, τον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης που προτιμά ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, και το Facebook ανακοίνωσε ότι αναστέλλει προσωρινά τον λογαριασμό του, έπειτα από τη βίαιη εισβολή οπαδών του στο Καπιτώλιο προκειμένου να εμποδιστεί η κύρωση από το Κογκρέσο της νίκης του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.

«Καταγράψαμε στη σελίδα του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ δύο παραβιάσεις των όρων χρήσης οι οποίες οδήγησαν στην αναστολή» της λειτουργίας του λογαριασμού του «για 24 ώρες,» πράγμα που σημαίνει ότι «δεν θα έχει τη δυνατότητα να κάνει αναρτήσεις στην πλατφόρμα» την περίοδο αυτή, διευκρίνισε η διαχείριση του Facebook σε ανακοίνωσή της.

Νωρίτερα διαχειριστές αφαίρεσαν από τον ιστότοπο βίντεο στο οποίο ο μεγιστάνας καλούσε τους οπαδούς του να «γυρίσουν στα σπίτια τους» αλλά επαναλάμβανε τον αναπόδεικτο ισχυρισμό του ότι του «έκλεψαν» την εκλογική νίκη.

Ο ιστότοπος Twitter ανέστειλε τον λογαριασμό του Τραμπ για 12 ώρες, προειδοποιώντας ότι εάν υπάρξουν νέες παραβιάσεις των όρων χρήσης του, θα τον αναστείλει μόνιμα.