Δευτέρα, Ιανουαρίου 11

Κουδούνι στα σχολεία - Επί ποδός οι λοιμωξιολόγοι

Κουδούνι στα σχολεία - Επί ποδός οι λοιμωξιολόγοι

Βίντεο/ Φωτογραφίες: Νίκος Χριστοφάκης

Πρώτη μέρα στα σχολεία σήμερα για τους μαθητές των δημοτικών, καθώς και των νηπιαγωγείων και των παιδικών σταθμών. Με εξαίρεση τις δομές της Ειδικής Αγωγής, που δεν έχουν διακόψει τη διά ζώσης λειτουργία τους φέτος, οι μαθητές και οι μαθήτριες της Γενικής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης επιστρέφουν στα θρανία τους μετά από μία δίμηνη διακοπή, που «υπαγορεύτηκε» από τα επιδημιολογικά δεδομένα τα οποία παρουσιάστηκαν στην επικράτεια από τον περασμένο Νοέμβριο.

 

 

Την ίδια ώρα, έντονη είναι η ανησυχία των λοιμωξιολόγων για την αύξηση των κρουσμάτων λόγω της κινητικότητας του κόσμου που παρατηρήθηκε το Σαββατοκύριακο. Οι Αθηναίοι πήγαν στις παραλίες με τους πιο τολμηρούς να κολυμπούν, ενώ πολλοί ήταν εκείνοι που επέλεξαν μία βόλτα στο Λυκαβηττό για να απολαύσουν τη λιακάδα.

Πιθανότατα εντός της ημέρας οι ειδικοί θα γνωρίζουν την επιδημιολογική εικόνα της Πρωτοχρονιάς και από την αύξηση των κρουσμάτων θα εξαρτηθεί το άνοιγμα των λυκείων της χώρας και του λιανεμπορίου, που βρίσκεται στην «εντατική». Επίσης οι καταστηματάρχες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και ζητούν από την κυβέρνηση να ανοίξουν τα μαγαζιά τους, με click inside, δηλαδή να δέχονται τον πελάτη αφού προηγηθεί τηλεφωνικό ραντεβού.

Οι λοιμωξιολόγοι πάντως δεν αποκλείουν παράταση δύο εβδομάδων του lockdown λόγω της κοσμοσυρροής σε βουνά και παραλίες. Σύμφωνα με τον κ. Νίκο Σύψα, δεν αποκλείεται τα σχολεία να κλείσουν ξανά τις επόμενες ημέρες, ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα.

«Η καμπύλη της πανδημίας σταμάτησε να είναι καθοδική, ιδίως στην Αττική έχει επιπεδωθεί. Ξέρουμε ότι έχει επεκταθεί η επιδημία σε νέους 25 έως 35 και ότι έχουμε αυξημένες εισαγωγές στα νοσοκομεία από τα Χριστούγεννα» τόνισε ο κ. Σύψας. 

Στη συνέχεια ο καθηγητής προειδοποίησε ότι μια ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων μπορεί να πιέσει υπερβολικά το ΕΣΥ. «Όλα αυτά δεν είναι καμπανάκια, είναι η καμπάνα της Μητροπόλεως. Είμαστε σε ένα ναρκοπέδιο. Ανά πάσα στιγμή μπορεί να σκάσει κάποια νάρκη, δηλαδή να έχουμε έκρηξη και, αν αυτή συμβεί στην Αττική με καλυμμένο το 60% των κλινών ΜΕΘ, τότε το μόνο που μπορεί να περιγράψει την εικόνα είναι σοκ και δέος» είπε ο λοιμωξιολόγος μιλώντας στο ΣΚΑΪ.

Τα μέτρα στα σχολεία

Πάντως, σήμερα στα σχολεία, με εξαίρεση τους λιλιπούτειους μαθητές, η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική στους εσωτερικούς και τους εξωτερικούς χώρους, ενώ θα πρέπει τα σχολεία να είναι «εξοπλισμένα» με αντισηπτικά. Ειδικά μέτρα ισχύουν για τα κυλικεία, σχετικά με τη λειτουργία τους και τα προϊόντα που μπορούν να παρέχουν προς πώληση. Ακόμα προβλέπεται ο σχολαστικός καθαρισμός και αερισμός των σχολικών αιθουσών. Σχολαστικοί καθαρισμοί σε αίθουσες και εξοπλισμό προβλέπονται ειδικότερα για τα εργαστήρια πληροφορικής και για τα μουσικά όργανα.

Μαθητές του 6ου δημοτικού σχολείου Γλυφάδας
Μαθητές του 6ου δημοτικού σχολείου Γλυφάδας

Επίσης από σήμερα ο ΕΟΔΥ θα πραγματοποιεί δειγματοληπτικούς ελέγχους στα σχολεία. Σε συνδυασμό και με την εθελοντική εξέταση εκπαιδευτικών (μέσω της πλατφόρμας https://edu.testing.gov.gr), που είναι προληπτικής φύσεως, οι αρμόδιες αρχές στοχεύουν στο να έχουν μία εικόνα για τα επιδημιολογικά δεδομένα που προκύπτουν από τη διά ζώσης λειτουργία των σχολείων.

Επιπλέον μέτρα πρόληψης αυτή τη φορά αφορούν την αποφυγή συγχρωτισμού κατά την έλευση και αποχώρηση των μαθητών και των μαθητριών από τα σχολεία. Ειδικότερα, προβλέπεται διαφοροποιημένη ώρα προσέλευσης και αναχώρησης, ανά ομάδες τμημάτων, όπου αυτό είναι εφικτό και αναγκαίο (με εξαίρεση περιπτώσεις μαζικής μεταφοράς μαθητών). Ακόμα όσα σχολεία διαθέτουν περισσότερες της μίας εισόδου καλούνται να τις χρησιμοποιούν.

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, συνοδευόμενη από την υφυπουργό Ζέττα Μακρή και τη ΓΓ Αναστασία Γκίκα, θα επισκεφθεί το πρωί δημοτικά σχολεία στη Μεταμόρφωση και τη Νέα Χαλκηδόνα.

https://www.zougla.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .