Τρίτη, Ιανουαρίου 26

ΚΥΚΛΑΜΙΝΟ


Στον μαγικό κόσμο των φυτών ξεχωριστή θέση για μένα αλλά και για πολλούς άλλους ανθρώπους κατέχουν τα πανέμορφα κυκλάμινα. Στον πλανήτη μας υπάρχουν 23 είδη κυκλάμινων που ανήκουν όλα στην οικογένεια των ηρανθοειδών (Primulaceae), που συμπεριλαμβάνει άλλα 2.790 είδη φυτών. Όλα τα είδη κυκλάμινων φυτρώνουν στην Ευρώπη, σε μεσογειακές χώρες μέχρι το Ιράν, εκτός από ένα είδος που φυτρώνει στη Σομαλία. Πρόκειται για βολβώδη, πολυετή, ποώδη φυτά και τα περισσότερα είδη ανθίζουν από το φθινόπωρο μέχρι την άνοιξη. Στην Κύπρο υπάρχουν τρία διαφορετικά είδη κυκλάμινων, που είναι τα πιο κάτω:
1. Cyclamen cyprium– κυπριακό κυκλάμινο.
2. Cyclamen graecum – κυκλάμινο το ελληνικό
3. Cyclamen persicum – κυκλάμινο το περσικό.
1. Το κυπριακό κυκλάμινο -Cyclamen cyprium- αποτελεί ενδημικό είδος της Κύπρου, δηλαδή υπάρχει στην Κύπρο και πουθενά αλλού στον κόσμο και έχει επιλεχθεί ως το εθνικό λουλούδι της χώρας μας. Είναι πολυετές, ποώδες φυτό που μεγαλώνει από 7 έως και 15 εκατοστά σε ύψος. Έχει σαρκώδη φύλλα σε σχήμα καρδιάς. Η κάτω επιφάνεια των φύλλων έχει ένα χαρακτηριστικό μοβ ή κοκκινωπό χρώμα. Το φυτό φυτρώνει κυρίως στην οροσειρά του Τροόδους σε σκιώδεις περιοχές, σε όχθες ποταμών συνήθως κάτω από δέντρα σε υψόμετρο από 50 έως 1.200 μέτρα.
Η περίοδος ανθοφορίας του είναι από το τέλος Σεπτεμβρίου μέχρι τον Ιανουάριο, αλλά συχνά παρατείνεται ακόμη και μέχρι τον Μάρτιο. Το κυπριακό κυκλάμινο έχει τα πιο μικρά άνθη από τα τρία είδη κυκλάμινων που έχουμε. Το είδος αυτό συνήθως ανθίζει και μετά αναπτύσσει το φύλλωμά του. Εξαιτίας της ξεχωριστής σημασίας που έχει το κυκλάμινο στη χλωρίδα του νησιού έχει καθοριστεί ως το εθνικό φυτό της Κύπρου με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της Δημοκρατίας την 1η Φεβρουαρίου 2006, μετά από πρόταση του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και εισήγηση του Τμήματος Δασών. Αποτελεί ένα από τα εθνικά μας εμβλήματα, ενώ παράλληλα έχει απεικονιστεί σε ένα από τα γραμματόσημα του κυπριακού ταχυδρομείου
2. Το ελληνικό κυκλάμινο ενώ στην Ελλάδα αποτελεί το πιο κοινό είδος κυκλάμινου, στην Κύπρο είναι το σπανιότερο από τα τρία είδη που έχουμε. Την ονομασία του την οφείλει στο γεγονός ότι συναντάται κυρίως στην Ελλάδα καθώς και στα ανατολικά παράλια του Αιγαίου. Είναι και αυτό πολυετές, ποώδες φυτό που μεγαλώνει από 7 έως και 15 εκατοστά σε ύψος και η περίοδος ανθοφορίας του είναι από τον Σεπτέμβριο μέχρι και τον Νοέμβριο. Κάποτε όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν μπορούμε να το βρούμε ανθισμένο και τον Αύγουστο.
Το ελληνικό κυκλάμινο το συναντάμε σε τέσσερα υποείδη:
Cyclamen graecum, το οποίο απαντά στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη.
Cyclamen graecum subsp. graecum f. album, το οποίο συναντάται στην Πελοπόννησο και την Κρήτη.
Cyclamen graecum subsp. mindleri Hildebr., το οποίο συναντάται στη δυτική Κρήτη.
Cyclamen graecum subsp. anatolicum Ietsw., το οποίο απαντά στην ανατολική Τουρκία και στο βόρειο μέρος της Κύπρου μόνο στο κατεχόμενο χωριό Λιβερά και συμπεριλαμβάνεται στο κυπριακό κόκκινο βιβλίο των φυτών που κινδυνεύουν με εξάλειψη. Το φυτό φυτρώνει σε σκιώδεις περιοχές συνήθως μέσα σε πυκνούς θάμνους (σχινιές και αόρατους). Το είδος αυτό μπορεί να αναπτύξει τεράστιους βολβούς.
3.Το κυκλάμινο το περσικό, αποτελεί το πιο κοινό και πιο γνωστό είδος της Κύπρου και το συναντάμε σε πολλές περιοχές του νησιού, όπως τον Ακάμα, το ακρωτήριο Πύλας, τον ποταμό του Λιοπετρίου, την Καρπασία και σχεδόν ολόκληρη την οροσειρά του Πενταδακτύλου. Είναι και αυτό πολυετές, ποώδες φυτό που μεγαλώνει από 7 έως και 15 εκατοστά σε ύψος και η περίοδος ανθοφορίας του είναι από τον Δεκέμβριο μέχρι και τον Μάρτιο. Το είδος αυτό, αντιθέτως με τα άλλα δύο είδη που έχουμε, αναπτύσσει πρώτα το φύλλωμα και μετά ανθίζει, μπορεί να φυτρώσει παντού, ακόμα και σε σχισμές βράχων.
Τα πιο πολλά κυκλάμινα του είδους αυτού βρίσκονται στο κατεχόμενο χωριό μου την Ακανθού και την εποχή κατά την οποία ανθίζουν προσφέρουν ένα απίστευτο θέαμα, καθώς ολόκληρες πλαγιές γίνονται ολόασπρες από τους ανθούς των κυκλάμινων, κάτι που κάθε χρόνο ανυπομονώ να δω. Στην Ακανθού και στα χωριά της επαρχίας Κερύνειας οι κάτοικοι πριν το 1974 έφτιαχναν με τα μεγάλα φύλλα των κυκλάμινων τα γνωστά μας κουπέπια (ντολμάδες) τα οποία είναι κατά πολύ πιο νόστιμα από τα κληματόφυλλα. Ακόμα και σήμερα πολλοί Ακανθιώτες και Κερυνειώτες επισκέπτονται τα κατεχόμενα χωριά τους για να μαζέψουν φύλλα για κουπέπια. Αυτό ευτυχώς δεν προκαλεί κανένα πρόβλημα στα φυτά, αφού από τα πολλά φύλλα του φυτού αφαιρούνται ένα ή δύο μεγάλα. Να σημειώσω ότι οι βολβοί των κυκλάμινων είναι δηλητηριώδεις, ενώ τα φύλλα τους είναι εδώδιμα. Τα κυκλάμινα στην Κύπρο αναλόγως της περιοχής άλλαζε και η ονομασία τους, όπως κυκλάμινα, καντήλες και κούκουνοι.
Πρόσφατες ιατρικές έρευνες και μελέτες έδειξαν ότι το κυκλάμινο έχει και θεραπευτικές ιδιότητες. Στο εκχύλισμα του φυτού περιέχεται μια νέα ουσία η οποία έχει θεαματικά αποτελέσματα στη θεραπεία της ρινοκολπίτιδας. Τα φαρμακευτικά σκευάσματα αυτού του τύπου ψεκάζονται απευθείας στο ρινικό βλεννογόνο, προκαλώντας αύξηση των ρινικών εκκρίσεων. Αυτές οι επιπλέον εκκρίσεις διαρκούν μερικές ώρες, ελαττώνουν το οίδημα και βοηθούν τα συμπτώματα να υποχωρήσουν.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .