Κυριακή, Ιανουαρίου 17

Κορυφαίοι επιστήμονες προειδοποιούν για το «φρικτό μέλλον της μαζικής εξαφάνισης ειδών» και τη σοβαρότητα της κλιματικής αλλαγής

Κορυφαίοι επιστήμονες προειδοποιούν για το «φρικτό μέλλον της μαζικής εξαφάνισης ειδών» και τη σοβαρότητα της κλιματικής αλλαγής

Σύνταξη-Επιμέλεια: Στέλιος Βασιλούδης

Η θλιβερή νέα έκθεση αναφέρει ότι ο κόσμος αποτυγχάνει να κατανοήσει την πραγματική έκταση των απειλών που προκαλούνται από την απώλεια βιοποικιλότητας και την κλιματική κρίση.

Ο πλανήτης αντιμετωπίζει ένα «τρομακτικό μέλλον μαζικής εξαφάνισης, φθίνουσας υγείας και αναταραχές απότοκες της κλιματικής κρίσης», που  απειλούν την ανθρώπινη επιβίωση λόγω άγνοιας και αδράνειας, σύμφωνα με μια διεθνή ομάδα επιστημόνων που προειδοποιούν

ότι οι άνθρωποι δεν έχουν ακόμη κατανοήσει τον επείγοντα χαρακτήρα της απώλειας της  βιοποικιλότητας και των κλιματικών κρίσεων.

Οι 17 εμπειρογνώμονες, συμπεριλαμβανομένου του καθηγητή Paul Ehrlich από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, συγγραφέα του The Population Bomb, και επιστήμονες από το Μεξικό, την Αυστραλία και τις ΗΠΑ, λένε ότι ο πλανήτης βρίσκεται σε πολύ χειρότερη κατάσταση από ότι οι περισσότεροι άνθρωποι - ακόμη και επιστήμονες - νομίζουν.

«Η κλίμακα των απειλών για τη βιόσφαιρα και όλες τις μορφές ζωής της - συμπεριλαμβανομένης της ανθρώπινης - είναι στην πραγματικότητα τόσο μεγάλη που είναι δύσκολο να κατανοηθεί ακόμη και από καλά ενημερωμένους εμπειρογνώμονες», γράφουν σε μια έκθεση στο Frontiers in Conservation Science που αναφέρεται σε περισσότερες από 150 μελέτες και περιγράφουν τις μεγάλες περιβαλλοντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κόσμος.

Η καθυστέρηση μεταξύ της καταστροφής του φυσικού κόσμου και των επιπτώσεων που ακολουθούν, συμβάλλει στο να μην αναγνωρίζουν οι άνθρωποι πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα, υποστηρίζει το άρθρο. «Η πλειονότητα του κόσμου - περιλαμβανομένων επιστημόνων - δυσκολεύεται να αντιληφθεί το μέγεθος αυτής της απώλειας, παρά τη σταθερή διάβρωση του ιστού του ανθρώπινου πολιτισμού».

Η έκθεση προειδοποιεί για μαζικές μεταναστεύσεις που προκαλούνται από το κλίμα, αναπόφευκτες νέες πανδημίες και συγκρούσεις για τους πόρους, εκτός εάν ληφθούν επείγοντα μέτρα. «Το άρθρο μας δεν είναι έκκληση για παράδοση - στοχεύουμε να παράσχουμε στους ηγέτες μας ένα ρεαλιστικό «κρύο ντους» με την περιγραφή της κατάστασης του πλανήτη, που είναι απαραίτητο για προγραμματισμό και επείγουσα δράση, προκειμένου να αποφευχθεί ένα φρικτό μέλλον», προσθέτει.

Η αντιμετώπιση του τεράστιου προβλήματος απαιτεί εκτεταμένες αλλαγές στον παγκόσμιο καπιταλισμό, την εκπαίδευση και την ισότητα, αναφέρει η μελέτη. Αυτά περιλαμβάνουν την κατάργηση της ιδέας της διαρκούς οικονομικής ανάπτυξης, τη σωστή τιμολόγηση των περιβαλλοντικών συνεπειών, τη διακοπή της χρήσης ορυκτών καυσίμων, τον περιορισμό της επιρροής των εταιρειών στη λήψη αποφάσεων και την ενδυνάμωση των γυναικών στις κοινωνίες, υποστηρίζουν οι ερευνητές.

Η έκθεση έρχεται μήνες μετά την αποτυχία του κόσμου να πετύχει έστω και έναν στόχο του προγράμματος Aichi για την βιοποικιλότητα των Ηνωμένων Εθνών, που συντάχθηκε για να σταματήσει την καταστροφή του φυσικού κόσμου και είναι η δεύτερη συνεχόμενη φορά που οι κυβερνήσεις απέτυχαν να πραγματοποιήσουν τους στόχους του 10ετούς προγράμματος για την βιοποικιλότητα. Αυτή την εβδομάδα ένας συνασπισμός περισσότερων των 50 χωρών, δεσμεύτηκε να προστατεύσει σχεδόν το ένα τρίτο του πλανήτη έως το 2030. Εκτιμάται ότι ένα εκατομμύριο είδη κινδυνεύουν να εξαφανιστούν, πολλά μέσα στις επόμενες δεκαετίες, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του ΟΗΕ. «Η περιβαλλοντική επιδείνωση είναι απείρως πιο απειλητική για τον πολιτισμό από το Τραμπισμό ή τον κορωνοϊό», δήλωσε ο Ehrlich στον  Guardian.

Στο βιβλίο του, The Population Bomb, που δημοσιεύθηκε το 1968, ο Ehrlich προειδοποιούσε  για επικείμενη έκρηξη του πληθυσμού και εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπων που θα λιμοκτονούσαν. Αν και παραδέχεται πως κάποια χρονικά ορόσημα του, αποδείχθηκαν λανθασμένα, συνεχίζει να υποστηρίζει το θεμελιώδες μήνυμά του, πως η αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού και τα υψηλά επίπεδα κατανάλωσης από τα πλούσια κράτη, οδηγούν στην καταστροφή. «Η Growthmania είναι η θανατηφόρα ασθένεια του πολιτισμού - πρέπει να αντικατασταθεί από εκστρατείες που στοχεύουν στην ισότητα και την ευημερία της κοινωνίας και όχι στην κατανάλωση περισσότερων τροφών και την παραγωγή σκουπιδιών», λέει ο Ehrich.

Οι μεγάλοι πληθυσμοί και η συνεχής αύξηση τους, οδηγούν στην υποβάθμιση του εδάφους και την απώλεια βιοποικιλότητας, προειδοποιεί το νέο άρθρο. «Περισσότεροι άνθρωποι σημαίνει ότι κατασκευάζονται περισσότερα συνθετικά  προϊόντα και επικίνδυνα απορρίμματα πλαστικών, πολλά από τα οποία προσθέτουν στην αυξανόμενη τοξικοποίηση της Γης. Πολλαπλασιάζονται επίσης οι πιθανότητες πανδημιών που τροφοδοτούνται από το  απελπισμένο κυνήγι για όλο και περισσότερο δυσεύρετων πόρων» συνεχίζει. Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι πιο εμφανείς από την απώλεια βιοποικιλότητας, όμως η κοινωνία εξακολουθεί να αποτυγχάνει να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, υποστηρίζει η μελέτη. Εάν οι άνθρωποι κατανοούσαν το μέγεθος των κρίσεων, οι αλλαγές στην πολιτική και τις πολιτικές θα μπορούσαν να ανταποκριθούν στην σοβαρότητα της απειλής.

«Το βασικό μας μήνυμα είναι ότι, μόλις συνειδητοποιήσει ο κόσμος την κλίμακα και την σοβαρότητα του προβλήματος, θα καταστεί σαφές ότι χρειαζόμαστε πολύ περισσότερα από μεμονωμένες ενέργειες - όπως η χρήση λιγότερου πλαστικού, η κατανάλωση λιγότερου κρέατος ή ο περιορισμός των αεροπορικών πτήσεων. Το θέμα είναι ότι χρειαζόμαστε μεγάλες και συστηματικές αλλαγές και μάλιστα γρήγορα », δήλωσε ο καθηγητής Daniel Blumstein από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες, ο οποίος συμμετείχε στην μελέτη.

Το άρθρο παραθέτει μια σειρά βασικών εκθέσεων που δημοσιεύθηκαν τα τελευταία χρόνια, όπως:

Η έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ το 2020, η οποία χαρακτήρισε την απώλεια βιοποικιλότητας ως μία από τις κορυφαίες απειλές για την παγκόσμια οικονομία.

Η έκθεση παγκόσμιας αξιολόγησης IPBES του 2019, η οποία ανέφερε ότι το 70% του πλανήτη είχε αλλάξει από ανθρώπινη δραστηριότητα .

 Η έκθεση του WWF Living Planet για το 2020, η οποία προειδοποιούσε ότι ο μέσος  πληθυσμός των σπονδυλωτών μειώθηκε κατά 68% τα τελευταία πέντε χρόνια.

Μια έκθεση της Διακυβερνητικής Ομάδας του 2018 για την Κλιματική Αλλαγή, η οποία ανέφερε πως η ανθρωπότητα έχει ήδη ξεπεράσει την υπερθέρμανση του πλανήτη κατά 1 βαθμό Κελσίου πάνω από τα προ-βιομηχανικά επίπεδα και αναμένεται να φτάσει τους 1.5 βαθμούς αύξησης μεταξύ 2030 και 2052.

Η έκθεση ακολουθεί πολλά χρόνια προειδοποιήσεων για την κατάσταση του πλανήτη από τους κορυφαίους επιστήμονες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης μιας δήλωσης 11.000 επιστημόνων το 2019 ότι οι άνθρωποι θα αντιμετωπίσουν «ανείπωτα δεινά λόγω της κλιματικής κρίσης», εκτός εάν γίνουν σημαντικές αλλαγές. Το 2016, περισσότεροι από 150 από τους επιστήμονες του κλίματος, στην Αυστραλίας έγραψαν μια ανοιχτή επιστολή στον τότε πρωθυπουργό, Malcolm Turnbull, απαιτώντας άμεση δράση για τη μείωση των εκπομπών αερίων. Την ίδια χρονιά, 375 επιστήμονες - συμπεριλαμβανομένων 30 κατόχων βραβείων Νόμπελ - συνυπέγραψαν μια ανοιχτή επιστολή, εκφράζοντας την απογοήτευση τους για την πολιτική αδράνεια σχετικά με την αντιμετώπιση της αλλαγής του κλίματος.

Ο καθηγητής Tom Oliver, οικολόγος στο Πανεπιστήμιο του Reading, ο οποίος δεν συμμετείχε στην μελέτη, δήλωσε ότι ήταν μια τρομακτική αλλά αξιόπιστη περίληψη των σοβαρών απειλών που αντιμετωπίζει η κοινωνία αν συνεχίσει με τον σενάριο «business as usual». «Οι επιστήμονες πρέπει να προχωρήσουν τώρα, πέρα ​​από την απλή τεκμηρίωση της περιβαλλοντικής παρακμής και να βρουν τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να γίνουν οι καταλύτες της δράσης», πρόσθεσε.

Ο καθηγητής Rob Brooker, επικεφαλής των οικολογικών επιστημών στο Ινστιτούτο James Hutton, που επίσης δεν συμμετείχε στη μελέτη, δήλωσε πως το άρθρο τόνισε σαφώς τον πιεστικό χαρακτήρα των προκλήσεων. «Σίγουρα δεν πρέπει να αμφισβητούμε την τεράστια κλίμακα των προκλήσεων που έχουμε μπροστά μας και τις αλλαγές που θα πρέπει να κάνουμε για να τις αντιμετωπίσουμε», κατέληξε.

Πηγή: The Guardian

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .