Τετάρτη, Ιανουαρίου 13

ΜΙΑ ΠΥΡΙΤΙΔΑΠΟΘΗΚΗ ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ…


ΤΑ ...Κ.Υ.Τ. ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ...

ΕΝ ΜΕΣΩ ΑΥΣΤΗΡOY LOCKDOWN...

Ηλίας Ηλιακόπουλος

ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ...

ΜΙΑ ΠΥΡΙΤΙΔΑΠΟΘΗΚΗ ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ…

Με αφορμή τα όσα εξήγγειλε ο Υπουργός Μετανάστευσης Ν. Μηταράκης

Από τον Ηλία Ν. Ηλιακόπουλο

Μάχιμο Δικηγόρο

Το πρόβλημα της (λάθρο) μετανάστευσης ταλανίζει εδώ και δεκαετίες την χώρα .

Ποτέ μέχρι τώρα όμως δεν επιλύθηκε, γιατί η κροκοδείλια αυτή πολιτεία άλλα θεσμοθετούσε αρχικά και άλλα έκανε τελικά, από την πίσω πόρτα. 

Κι αυτό γιατί δεν είχε ποτέ μεταναστευτική πολιτική.

Δυστυχώς αλλά οι πολιτικάντηδες μας διακρίθηκαν διαχρονικά από την διγλωσσία και από την ασυνέπειά τους.

Έτσι αντί να διαφυλάξουν τα σύνορα, επέτρεψαν τις συνεχείς ροές των «λάθρο» στην χώρα, επικαλούμενοι ότι τα σύνορα είναι τεράστια σε μήκος και δεν μπορούν να φυλαχθούν.

Πρώτα θύματα αυτής της υπερφίαλης πολιτικής ήσαν οι συνοριακές γραμμές της χώρας (Έβρος και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου).

Σε συνεργασία με τα κελεύσματα της άφιλης και απρόσωπης Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε), η εκάστοτε πολιτική ηγεσία της χώρας, αποδεικνυόμενη κατώτερη των περιστάσεων με επιχορήγηση Ευρωπαϊκών κονδυλίων, δημιούργησε τα επονομαζόμενα hot spots.

Αρχικά στα νησιά και στην συνέχεια στην ενδοχώρα.

Θυμόμαστε όλοι τι τράβηξε η πολύπαθη Μυτιλήνη και ιδιαίτερα η Μόρια όπου σωρεύονταν κατά χιλιάδες οι «λάθρο» σε ανεπαρκείς δομές χωρίς υποδομές υγείας, έχοντας μετατραπεί ενίοτε και σε κέντρα εγκληματικότητας, εφιάλτης των γηγενών κατοίκων.

Θυμόμαστε όλοι ακόμα τελευταία πως ενώ κλειστήκαμε, αρχές Μαρτίου σε καραντίνα (lock down) λόγω κορονοϊού η υποκριτική πολιτεία μετέφερε κατά χιλιάδες τους «λάθρο» από τα νησιά στα δημιουργηθέντα σε χρόνο ρεκόρ νέα 32 τον αριθμό συνολικά ανά την Επικράτεια κέντρων υποδοχής (ΚΥΤ), αποσυμφορώντας δήθεν τα νησιά από την λαίλαπα των επίλυδων.

Θυμόμαστε όλοι, ακόμα και την σύσταση του ΚΥΤ Φυλακίου το 2007 με έναρξη λειτουργίας του το 2012-2013, για περιορισμένο αριθμό λαθρομεταναστών και με την διαβεβαίωση της Πολιτείας, ότι ο Έβρος θα μείνει καθαρός και δεν θα δημιουργηθούν άλλα κέντρα υποδοχής ή hot spots είτε σε αυτόν είτε απανταχού της Θράκης.

Όμως, η δίγλωσση Πολιτεία άλλα υποσχέθηκε και άλλα έκανε.

Σε χρόνο ρεκόρ ξεπερνώντας όλα τα γραφειοκρατικά εμπόδια κίνησε την διαδικασία για την «αναβάθμιση και ενίσχυση των υφισταμένων υποδομών υποδοχής και φιλοξενίας των Περιφερειακών Υπηρεσιών της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης στο Δ.Δ Φυλακίου στο Ν. Έβρου».

Έτσι στις 29 Δεκεμβρίου 2020 δημοσιεύθηκε στην Διάυγεια η πρόσκληση ενδιαφέροντος που αφορά υποβολή προτάσεων για το παραπάνω έργο.

Την επόμενη μέρα 30 Δεκεμβρίου, 2020 ελήφθη αστραπιαία η απόφαση δέσμευσης πίστωσης για να καλυφθεί η δαπάνη ανάθεσης σε πιστοποιημένο εκτιμητή του προσδιορισμού της αξίας του μισθώματος που αφορά και εκτάσεις στην εκτός σχεδίου περιοχή του Δήμου Ορεστιάδος Ν. Έβρου, για την δημιουργία δομών των αρθρων. 8 κ 10 του Ν 4375/2016.

Στις 31 Δεκεμβρίου 2020, δηλαδή παραμονή Πρωτοχρονιάς και παρότι τα πάντα υπολειτουργούσαν έγινε απ’ ευθείας ανάθεση για την εκτίμηση μισθώματος ανά στρέμμα στα χωράφια στο Φυλάκιο Ορεστιάδος, για την κατασκευή νέας δομής λαθρομεταναστών και την ίδια ημέρα έγινε και η υπογραφή της σύμβασης.

Δηλαδή πόσο πιο αιφνιδιαστική μπορούσε να ήταν η κροκοδείλια Πολιτεία μας αρχικά δια στόματος και πνεύματος Υπουργού Μετανάστευσης κυρίου Ν. Μηταράκη;!

Αλλά και πόσο «εν υπνώσει» ευρέθησαν οι αρμόδιοι φορείς σε αυτή την αποφώλια για τον νομό μας διαδικασία;!

Πού αλήθεια ήταν η σκέψη και το μυαλό των τοπικών βουλευτών, μας ιδιαίτερα των τριών της κυβερνητικής πλειοψηφίας;

Γιατί δεν μπορεί να υπάρξει αντίλογος, ότι δεν γνώριζαν ή δεν όφειλαν να γνωρίζουν τις πράξεις κυβερνητικής εξουσίας για τον νομό μας ,όταν στηρίζουν με την «ψήφο εμπιστοσύνης » τους την άσκηση κυβερνητικής Πολιτικής;

Που αλήθεια επιπλέον ήταν το άγρυπνο μάτι των τοπικών δημοτικών αρχόντων που διαχειρίζονται τα του οικείου Δήμου;!

Κάτι πολύ σάπιο υπάρχει στο «Βασίλειο της Δανημαρκίας»!

Μια που όταν ξέσπασε η πιο πάνω καταιγίδα, κεραυνός εν αιθρία στην προγραμματισμένη άμυνα μιας ταλαίπωρης και χειμαζόμενης κοινωνίας στην αντιμετώπιση της πανδημίας, οι «υπεύθυνοι» αναδιπλώθηκαν και διαρρήγνυαν τα ιμάτια τους ότι ποτέ δεν θα επιτρέψουν ούτε την επέκταση του υπάρχοντος ΚΥΤ Φυλακίου ούτε νέα δομή πλησίον αυτού!

Σε όλους μας είναι γνωστές οι τηλεοπτικές, ραδιοφωνικές αλλά και σε όλα τα ΜΜΕ τοποθετήσεις των συγκεκριμένων υπευθύνων στο υπαρκτό πια πρόβλημα για τον Νομό μας.

Ο χρόνος θα αποκαλύψει ποιός ενήργησε ενάντια στα συμφέροντα των ηρωικών κατοίκων, ή κοιμόταν «τον ύπνο του δικαίου»!

Πρωτίστως όμως πρέπει να τονιστούν τα πιο κάτω σημεία για να καταλάβει και ο τελευταίος πολίτης αυτού του τόπου γιατί, μια τέτοια ενέργεια από τους κυβερνητικούς αλάστορες (δαίμονες) θα είναι η πυριτιδαποθήκη στο μαλακό υπογάστριο όλης της κοινωνίας του Έβρου αλλά και της Θράκης γενικότερα!

Το πρόβλημα «περισπούδαστε» Υπουργέ της Μεταναστευτικής Πολιτικής κύριε Ν. Μηταράκη είναι πρωτίστως Εθνικό. 

Γιατί μια τέτοια ενέργεια της Πολιτείας είτε για αναβάθμιση είτε για επέκταση της υπάρχουσας δομής στο Φυλάκιο Ν. Έβρου, αντιστρατεύεται τα όσα χλωμά συμφέροντα κατοχυρώθηκαν με την Συνθήκη της Λωζάνης το έτος 1923.

Στη σύμβαση περί ανταλλαγής των Ελληνικών και Τουρκικών πληθυσμών και το πρωτόκολλο αυτής που υπογράφηκαν στις 30-1-1923 και στο άρθρο 2 αυτής, ορίζεται ότι δεν θα περιληφθούν εις την υποχρεωτική ανταλλαγή των Τούρκων και Ελλήνων υπηκόων Μουσουλμανικού και Ελληνικού ορθοδόξου θρησκεύματος, των εγκατεστημένων επι Τουρκικών και Ελληνικών εδαφών αντίστοιχα, κατά το άρθρο 2 περ. α’ , «οι Έλληνες κάτοικοι της Κωνσταντινουπόλεως» και άρθρο 2 περ. β’ «οι Μουσουλμάνοι κάτοικοι της Δυτικής Θράκης».

«Ειδικότερα θέλουσι θεωρηθεί ως Μουσουλμάνοι κάτοικοι της Δυτικής Θράκης άπαντες οι Μουσουλμάνοι οι εγκατεστημένοι εν τη περιοχή ανατολικώς της μεθορίου γραμμής της καθορισθείσης το 1913, δια της Συνθήκης του Βουκουρεστίου».

Στην αξιοθρήνητη Πολιτεία μας, ισχύει δυστυχώς το αξίωμα «ουδέν μονιμότερον του προσωρινού».

Όταν λοιπόν θα εισέρχονται και θα διαμένουν «λάθρο» και μάλιστα πολλοί περισσότεροι των 1500 -μην αυταπατάται κανείς ότι θα είναι μόνο 1500!-, για να καταγραφούν δήθεν και μετά να φύγουν σε άλλα σημεία στην ενδοχώρα, οι πληθυσμιακές αυτές ομάδες των λαθρομεταναστών, ολίγον κατ ολίγον θα αποτελέσουν μια «νέα Μόρια» στα ακριτικά σύνορα του περήφανου Έβρου, πυρίκαυστη βόμβα σε οποιαδήποτε ανώμαλη εξέλιξη στο πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης.

Και για να εξηγούμεθα, ως επι το πλείστον, αυτού του είδους οι λαθρομετανάστες είναι Μουσουλμανικού θρησκεύματος, (χωρίς αυτό κάθε αυτό να είναι κακό), ωραίο πάτημα όμως για τον Σουλτάνο «Ερντο» και για τον οποιονδήποτε διάδοχό του που θα το παίξουν «εγγυητές» των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους!

Η εμπειρία όμως έχει καταδείξει πως πολλοί εξ αυτών είναι καλυμμένοι τρομοκράτες αλλά και φανατικοί «Μουτζαχεντίν», που σε περίπτωση ενδεχόμενης στρατιωτικής εμπλοκής θα αποτελέσουν την «5η φάλαγγα» στην πρώτη γραμμή της χώρας μας.

Εκτός όμως από το πιο πάνω πρόβλημα που πάει να δημιουργήσει η υπερφίαλη και σκοτεινή συνάμα κυβερνητική πολιτική, εκφρασμένη σε πρώτη γραμμή από τον Υπουργό Μετανάστευσης κύριο Ν. Μηταράκη, με την αναβάθμιση και ενίσχυση της υφιστάμενης υποδομής υποδοχής και φιλοξενίας ή νέας δομής υποδοχής «λάθρο», παραβιάζεται βάναυσα το Σύνταγμά μας σε καίριες διατάξεις του.

Γιατί ο κύριος Υπουργός και όλοι οι άλλοι κρυπτόμενοι «ανευθυνουπεύθυνοι», πρέπει να εξηγήσουν στους πολύπαθους Ακρίτες του νομού Έβρου, που πρόταξαν τα στήθη τους μαζί με τις δυνάμεις στρατού και αστυνομίας τον περασμένο Φεβρουάριο και Μάρτιο, πως άραγε με την ενίσχυση του υφιστάμενου κέντρου υποδοχής Φυλακίου ή ενδεχομένως και σύστασης νέας δομής, θα υλοποιηθεί η θεμελιώδης διάταξη του άρθρου 106 του ισχύοντος Συντάγματος!

Γιατί η πιο πάνω θεμελιώδης διάταξη υποχρεώνει το Κράτος για την εδραίωση της κοινωνικής ειρήνης (!) και την προστασία του γενικού συμφέροντος (!) να προγραμματίζει και να συντονίζει την οικονομική δραστηριότητα στη χώρα, επιδιώκοντας να εξασφαλίσει την οικονομική ανάπτυξη όλων των τομέων της Εθνικής Οικονομίας.

Περαιτέρω, το Κράτος οφείλει να λαμβάνει τα επιβαλλόμενα μέτρα….. για την προώθηση της Περιφερειακής ανάπτυξης και την προαγωγή ιδίως της Οικονομίας των ορεινών, νησιωτικών και παραμεθορίων περιοχών!

Αλήθεια, με την επέκταση του υπάρχοντος ΚΥΤ ή με την σύσταση νέου θα πετύχει όλα τα παραπάνω και ιδιαίτερα στην παραμεθόρια περιοχή μας;

Ακόμη πρέπει να μάθει και να πληροφορηθεί ο «θλιβερός» Υπουργός Μετανάστευσης, ότι και οι ηρωικοί και γενναίοι Ακρίτες των συνόρων απολαμβάνουν επίσης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, όπως το άρθρο 2 ορίζει και κατοχυρώνει.

Δηλαδή πως ο σεβασμός και η προστασία της αξίας του ανθρώπου αποτελούν των πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας.

Αλήθεια, τίθεται δημόσια το ερώτημα, αν η δορυάλωτη (εξαρτημένη) κυβερνητική εξουσία από τα διαφυλικά κελεύσματα του Ευρωπαϊκού Διευθυντηρίου όπως ταχύτατα ενήργησε ξεπερνώντας κάθε γραφειοκρατία, σέβεται και προστατεύει τους Ακρίτες του Έβρου ως οντότητες με αξία και πραγματικό περιεχόμενο;.

Σίγουρα όχι!

Πώς αλήθεια φροντίζει για την ανάπτυξη του Ακριτικού Έβρου που τις τελευταίες δεκαετίες έχει ρημάξει στην κυριολεξία (ιδιαίτερα ο Βόρειος Έβρος) με την εξωτερική αλλά και την εσωτερική μετανάστευση των κατοίκων του;!

Ποιός αξιόλογος και σοβαρός επενδυτής θα επενδύσει στην ευλογημένη κατά τα άλλα περιοχή, όταν οι κυβερνητικοί αλάστορες την μετατρέπουν σε απέραντη αποθήκη ψυχών;

Οι μέχρι τώρα σαθρές αιτιολογίες τόσο του Αναπληρωτή Υπουργού όσο και των λοιπών «αρμοδίων» (!) όχι μόνο δεν πείθουν αλλά δημιουργούν θυμηδίαν και σκέψεις…

Οι σαθρές αιτιολογίες του Υπουργού, πως οι «λάθρο» θα παραμένουν μόνο κάποιες μέρες -τις προσδιόρισε σε 24!- θα καταγράφονται και μετά θα φεύγουν προς την ενδοχώρα, δεν στέκουν ούτε στην λογική μικρών παιδιών! (οι θέσεις του αυτές διατυπώθηκαν παραδόξως χωρίς αντίλογο σε τηλεοπτικά μέσα και τοπικά έντυπα της περιοχής).

Αυτά έλεγαν και οι προηγούμενοι πολιτικάντηδες για τα ΚΥΤ των νησιών και τα τελευταία εξελίχθηκαν σε εστίες κόλασης για τους γηγενείς κατοίκους.

Οσο για τους τοπικούς άρχοντες που αιφνίδια διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους, ότι δεν γνώριζαν, μοιάζουν σαν τις «μωρές παρθένες» της Ευαγγελικής παραβολής, ενώ δεν είναι άμοιρο ελέγχου να διερευνηθεί για πόσα άτομα «λάθρο» έχει προβλεφθεί ο βιολογικός καθαρισμός για το υπάρχον ΚΥΤ Φυλακίου;!

Γιατί αν είναι για 1500 ή και περισσότερα, τότε μαύρες σκέψεις θα βασανίζουν το μυαλό κάθε εχέφρονος, πως το νέο ΚΥΤ είναι στα σκαριά!.

Πολύς ο διάλογος, πολλές οι διαβεβαιώσεις μέχρι που ο αρμόδιος Υπουργός προσφέρθηκε (!) να μας κάνει την τιμή να επισκεφτεί τον τόπο μας για να μας πείσει πως ό,τι κάνει, είναι επ’ ωφελεία μας!

Στην ίδια γραμμή κινούνται και οι λοιποί ντόπιοι ιθύνοντες.

Αναθεματίζουν την ενίσχυση αλλά και δημιουργία ενός νέου ΚΥΤ.

Όμως διαψεύδονται από τις περιστάσεις.

Μόλις μετά τις πρόσφατες διαβεβαιώσεις τους κατέφθασαν 2 λεωφορεία γεμάτα με «λάθρο» στο υπάρχον ΚΥΤ Φυλακίου για ταυτοποίηση!

Πελώριο το ΓΙΑΤΙ κάτω από τις διαμορφωθείσες συνθήκες.

Μην ακούσουμε πάλι φαιδρές αιτιολογίες ακόμη και για την αναγκαιότητα του υπάρχοντος ΚΥΤ Φυλακίου.

Εδώ επίκαιρος όσο ποτέ ο Ισοκράτης «Αυτοί από τους θεούς που είναι πηγή καλών πραγμάτων για μας, φέρουν τον τίτλο Ολύμπιοι θεοί.

Αυτοί που ο τομέας τους είναι οι καταστροφές και οι τιμωρίες έχουν πιο αυστηρούς τίτλους.

Για την πρώτη κατηγορία πολίτες και κράτη στήνουν βωμούς και ναούς.

Η δεύτερη κατηγορία δεν λατρεύεται ούτε με προσευχές ούτε με θυσίες στην φωτιά, αλλά στην περίπτωσή τους κάνουμε τελετές για να τους ξεφορτωθούμε».

Εσείς τι λέτε, σε ποια κατηγορία να ανήκουν οι παραπάνω πολιτικάντηδες όπως ενήργησαν μέχρι τώρα για τον πολύπαθο νομό μας;!

Ο λαός του Εβρου όμως ξύπνησε με πρώτους τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, που ήδη προειδοποίησαν, ότι θα βγουν στους δρόμους αν ο «περιγελών» εμάς Υπουργός και οι «συν αυτώ» τολμήσουν να συνεχίσουν την επέκταση ή τυχόν κατασκευή νέου ΚΥΤ, ή και ακόμα ανεχθούν την κατάσταση αυτή!

Εδώ που φτάσαμε και επειδή κανένας πολιτικάντης δεν θα πρέπει να έχει έρεισμα για να ακολουθηθεί η «τακτική της καμήλας» (η τελευταία βάζει σιγά σιγά το κεφάλι της μέσα και μετά όλο της το σώμα εκεί που δεν χωράει και οπου θέλει να μπει!), είναι χρυσή ευκαιρία όλος ο Έβρος να αξιώσει από την Πολιτεία να σηκώσει ακόμη και όλο το υπάρχον ΚΥΤ Φυλακίου και να το απομακρύνει από την περιοχή.

Οι δημιουργηθήσες συνθήκες αυτό υπαγορεύουν.

Αλλιώς Συνέλληνες θα είμαστε μόνο λόγια ανούσια που δεν βγάζουν πουθενά.

Και επειδή μια κατάσταση έστω και προσωρινή στην αρχή, αν παγιωθεί θα δημιουργήσει τετελεσμένα, η λύση είναι μία.

Απομάκρυνση του ΚΥΤ Φυλακίου από την περιοχή.

Έργα και όχι λόγια!

ΠΗΓΗ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .