Τον φόβο του για μεγάλη διασπορά των κρουσμάτων κορωνοϊού εν μέσω των εορτών εξέφρασε ο καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας Λοιμώξεων του ΕΚΠΑ Νίκος Σύψας, το πρωί στην εκπομπή του Γιώργου Αυτιά.

«Βρισκόμαστε στην κατάσταση του φόβου, και γιατί φοβόμαστε; Φοβόμαστε ότι τις τελευταίες 15 ημέρες υπήρξε μια τεράστια διασπορά στην ελληνική κοινωνία. Και ιδίως φοβόμαστε τι γίνεται στο λεκανοπέδιο της Αττικής. Ξέρετε ότι όταν ένας διασπείρεται, διασπείρεται βουβά. Δεν καταλαβαίνουμε τίποτα, είναι κάτω από τα ραντάρ της επιδημιολογίας, κι ό,τι βλέπουμε το βλέπουμε 15 μέρες μετά» ανέφερε ο καθηγητής και συνέχισε λέγοντας πως στα μέσα Ιανουαρίου

θα διαπιστώσουμε αν έχει υπάρξει μεγάλη διασπορά.

Τότε, στην περίπτωση αυτή, υπάρχει κίνδυνος επιδημικής έκρηξης και το μεγάλο ερώτημα είναι πώς θα την αντιμετωπίσουμε εξήγησε ο κ. Σύψας και συμπλήρωσε πως πλέον δεν ξεκινάμε όπως τον Σεπτέμβριο με άδειες ΜΕΘ, αλλά με κλίνες που είναι γεμάτες περίπου στο 80%.

«Αν έχουμε έκρηξη πως θα μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε τους ασθενείς μας, αυτός είναι ο μεγάλος φόβος μας γι’ αυτό τα αλλεπάλληλα λοκντάουν χρειάζεται ψυχραιμία, είμαστε σε κόκκινη γραμμή» ανέφερε.

«Ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος θα είναι πολύ δύσκολοι μήνες»

Όπως είπε ο καθηγητής, οι Έλληνες θα φορούν τις μάσκες μέχρι να δημιουργηθεί τοίχος ανοσίας στο 70% του πληθυσμού. «Ακόμα και αν εμβολιαστούμε τότε θα φορούμε μάσκες, εξαρτάται από την προσέλευση του κόσμου και τον εφοδιασμό με εμβόλια, τίποτε από τα δύο δεν είναι δεδομένο» υπογράμμισε το μέλος της επιτροπής. Μάλιστα, στόχος, όπως εξήγησε, είναι να δημιουργήσουμε ένα τείχος ανοσίας εντός του έτους, έστω το φθινόπωρο ή το χειμώνα.

«Η Ευρώπη καθυστέρησε τον εφοδιασμό γιατί ακολούθησε τις σωστές διαδικασίες» ξεκαθάρισε πάντως ο κ. Σύψας. «Ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος θα είναι πολύ δύσκολοι μήνες, θα είναι το βαθύ σκοτάδι πριν το φως. Έχουμε διανύσει τα 70 μέτρα, αλλά τα υπόλοιπα 30 μέτρα είναι τα πιο οδυνηρά, είμαστε στα μέσα του δεύτερου ημιχρόνου αλλά ο αντίπαλος είναι τόσο υπέρτερος, ώστε μπορεί να μας συντρίψει το επόμενο διάστημα του παιχνιδιού» επισήμανε.

Σε ό,τι αφορά στο lockdown και στην οικονομική καταστροφή που συνεπάγεται αυτό, ο καθηγητής τόνισε πως ναι μεν το κόστος στην οικονομία και στην ψυχική υγεία είναι τεράστιο, ωστόσο είμαστε σε μία θέση που πρέπει να επιλέξουμε οικονομία ή υγεία, λιγότερους θανάτους. «Αν επιλέξουμε ότι δεν μας ενδιαφέρουν οι θάνατοι μπορούμε να ανοίξουμε τώρα αλλά επιλεγούμε να προστατέψουμε τους συνανθρώπους μας» τόνισε.

Τι θα γίνει με το άνοιγμα των σχολείων

Τέλος, ο καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας Λοιμώξεων του ΕΚΠΑ επεσήμανε πως αύριο θα συνεδριάσει η επιτροπή, προκειμένου να συζητήσει το ζήτημα των σχολείων. «Πρέπει να παίξουμε σκληρή άμυνα με όλες μας τις δυνάμεις. Ο αντίπαλος είναι υπέρτερος. Η εισήγηση μας για τα σχολεία θα στηρίζεται στα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα, ήδη η υπουργός μάς έχει παρουσιάσει πολύ κάλο σχέδιο για το πώς θα ανοίξουν τα σχολεία με ασφάλεια, και μας διευκολύνει που κλείνουν οι υπόλοιπες δραστηριότητες, γιατί προτεραιότητα να ανοίξουν τα σχολεία».

Διευκρίνισε ότι «δεν θέλουμε να εισηγηθούμε το άνοιγμα σχολείων και να πούμε μετά από μια εβδομάδα τώρα τα ξανακλείνουμε, αυτό είναι το χειρότερο δυνατό σενάριο θέλουμε να ανοίξουν τα σχολεία με ασφάλεια και συνεχώς».