Τετάρτη, Ιανουαρίου 13

Ελιές και υγεία

Η ελιά είναι ένας καρπός που καταναλώνεται συχνά στην Ελλάδα και μπορεί να ενισχύσει τη διατροφική αξία του διαιτολογίου μας, εμπλουτίζοντάς το με πολύτιμα θρεπτικά συστατικά.

Ειδικότερα, οι ελιές έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε μονοακόρεστα λιπαρά, τα λεγόμενα «καλά» λιπαρά που ασκούν καρδιο-προστατευτική δράση,

μειώνοντας τα επίπεδα «κακής» χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων και αυξάνοντας την «καλή» χοληστερόλη, ειδικότερα όταν καταναλώνονται σε αντικατάσταση των ζωικών λιπαρών.

Παράλληλα, οι ελιές είναι καλή πηγή βιταμινών Ε και Α, ενώ περιέχουν σημαντικά ποσά βιταμινών του συμπλέγματος Β, καλίου, ασβεστίου, φωσφόρου, μαγνησίου και σιδήρου. Από την άλλη, είναι πλούσιες και σε αντιοξειδωτικά συστατικά, και ειδικότερα πολυφαινόλες, που συμβάλλουν στην προστασία του οργανισμού από το οξειδωτικό στρες και συνδέονται με μείωση του κινδύνου εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων.

Σε κάθε περίπτωση, εκτός από απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, οι ελιές περιέχουν και αρκετό νάτριο, ενώ οι θερμίδες που αποδίδουν δε θα λέγαμε ότι είναι αμελητέες. Συνεπώς, η κατανάλωσή τους θα πρέπει να γίνεται με μέτρο, στο πλαίσιο ενός ισορροπημένου διατροφικού προτύπου.

από neadiatrofis

 teleytaiaexodos.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .