Τρίτη, Ιανουαρίου 5

Τα κρυφά ρεβεγιόν εκτίναξαν τον αριθμό των κρουσμάτων

Τα κρυφά ρεβεγιόν εκτίναξαν τον αριθμό των κρουσμάτων

Περισσότερα κρούσματα αναμένεται να σημειωθούν την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τον καθηγητή Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, κ. Ν. Θωμαΐδη.

Ο καθηγητής ανέφερε πως η αύξηση του ιικού φορτίου μπορεί να οφείλεται στον συγχρωτισμό και τη διασπορά σε μια ηλικιακή ομάδα που είναι ασυμπτωματικοί, νεαρότερης ηλικίας.

«Είναι κάποιες παρατηρήσεις που μας οδηγούν στο να κάνουμε κάποιες υποθέσεις. Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεχτικοί τις επόμενες 2 βδομάδες διότι αν είναι έτσι ενδέχεται να έχουμε μεγαλύτερη διάδοση αν δεν τηρηθούν τα μέτρα» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το τελευταίο 10ημερο ήταν μειωμένο το ιικό φορτίο. Όμως, την εορταστική περίοδο που έγιναν μετακινήσεις σε σπίτια, οδήγησε σε διπλασιασμό του ιικού φορτίου. Ο κ. Θωμαίδης επεσήμανε ότι παρατηρήθηκαν 2 αυξήσεις. «Μία τα Χριστούγεννα 26-27/12/2020 και μία στις 31/12/2020 – 1/1/2021. Η πρώτη αύξηση ήταν σχεδόν διπλασιασμός του ιικού φορτιού και η δεύτερη σχεδόν τριπλασιασμός».

Παράλληλα εξήγησε πως από τα λύματα γίνεται και εκτίμηση του πληθυσμού ο οποίος υπάρχει στο δίκτυο της ΕΥΔΑΠ. Στο πλαίσιο αυτό ο μειωμένος πληθυσμός στην ΕΥΔΑΠ που παρατηρήθηκε δείχνει ότι υπήρξαν άτομα που έφυγαν από Αττική, αναφέρει ο κ. Θωμαϊδης στο ΣΚΑΪ. Επομένως ο ίδιος εκτιμά ότι η αύξηση που παρατηρήθηκε οφείλεται στην κινητικότητα λόγω ρεβεγιόν από σπίτι σε σπίτι και σε συναθροίσεις πολιτών.

Την ίδια ώρα προβλήματα καταγράφονται στη διαδικασία εμβολιασμού καθώς παρατηρείται έλλειψη, όχι μόνο στη χώρα μας αλλά διεθνώς, αναλώσιμων υλικών όπως οι σύριγγες και ο ξηρός πάγος, ο οποίος είναι απαραίτητος για τη μεταφορά των εμβολίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», κυβερνητικοί παράγοντες πλησίασαν μεγάλη καπνοβιομηχανία αλλά και εισαγωγείς ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και αναλωσίμων ζητώντας τους να «στηρίξουν» την αγορά 5 εκατ. συρίγγων εντός του πρώτου 15νθημέρου του Ιανουαρίου για τους εμβολιασμούς, ένδειξη ότι η επιχείρηση «Ελευθερία» πιθανόν να κινδυνεύει από την έλλειψη αναλωσίμων στην πρώτη της φάση. Οι σύριγγες είναι σε έλλειψη στην παγκόσμια αγορά όπως πέρυσι οι μάσκες. Eλλειψη υπάρχει ακόμα στην παραγωγή ξηρού πάγου που είναι απαραίτητος για τη μεταφορά του εμβολίου των Pfizer/BioNTech.

Πάντως, από την κυβέρνηση επιμένουν ότι θα τηρηθεί ο στόχος να εμβολιασθούν 220.000 άτομα μέχρι το τέλος του μηνός. 

 

zougla.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .