Παρασκευή, Ιανουαρίου 8

ΦΑΚΕΛΟΣ ΥΓΕΙΑ : Πώς να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα....


Ειδικά αυτή την εποχή...

Στην εποχή που ζούμε, περισσότερο από ποτέ, πρέπει να φροντίζουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα, να είναι δυνατό και έτοιμο να αντιμετωπίσει κάθε απειλή.

Το ανοσοποιητικό μας σύστημα δρα συνεχώς για την προστασία του οργανισμού από επιβλαβείς προσβολές ιών, βακτηρίων και κάθε άλλου μολυσματικού μικρο-οργανισμού.

Για το σκοπό αυτό, είναι απαραίτητη η σωστή λειτουργία όλων των μηχανισμών ανοσίας, κάτι που απαιτεί να λαμβάνουμε καθημερινά από τη διατροφή μας όλες τις απαραίτητες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.

Υπάρχουν πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε γύρω από τη διατροφή, δυστυχώς.

Είναι πολύ εύκολο να κατηγορήσουμε το στρες και τη βιασύνη της καθημερινότητας, αλλά πάντα υπάρχει και η δική μας ευθύνη.

Αν βάλουμε στην εξίσωση και τον παράγοντα «πανδημία», που έχει επηρεάσει την ζωή μας από κάθε πιθανή άποψη, τα αποτελέσματα δεν είναι καλά, και πιθανώς να χρειαστούμε λίγη βοήθεια για να επαναφέρουμε τις ισορροπίες αυτών των απαραίτητων στοιχείων στον οργανισμό μας.

Σύμφωνα με παλαιότερες αλλά και νέες μελέτες, ορισμένες βιταμίνες έχουν σημαντικότερη δράση στην άμυνα του οργανισμού.

Προεξέχουσα θέση κατέχει η βιταμίνη C, που εδώ και πολλά χρόνια έχει συσχετιστεί με μείωση της έντασης των συμπτωμάτων του κοινού κρυολογήματος.

Η βιταμίνη Ε, με την ισχυρή αντιοξειδωτική της δράση, βοηθά στη θωράκιση του οργανισμού απέναντι στις ελεύθερες ρίζες, ενώ αντίστοιχη δράση έχει και η βιταμίνη Α.

Παράλληλα, η Β6 φαίνεται να συμβάλλει σημαντικά στη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, δρώντας σαν ένζυμο σε πολλές απαραίτητες αντιδράσεις που θωρακίζουν την καλή υγεία του οργανισμού μας.

Εκτός από τις βιταμίνες, εξέχουσα σημασία για την άμυνα του οργανισμού μας φαίνεται να έχουν και ορισμένα μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως ο ψευδάργυρος, ο σίδηρος, το σελήνιο και ο χαλκός.

Τέλος, άλλα διατροφικά συστατικά υποστηρίζουν έμμεσα την αποκατάσταση του οργανισμού μετά από μια οξεία λοιμώδη νόσο, όπως τα Ω3 λιπαρά, η γλουταμίνη (τα επίπεδα της οποίας πέφτουν στο μυϊκό σύστημα ως δείκτης ενεργειακής εξασθένησης στη νόσο), και η γλυκίνη (σημαντική για την αποκατάσταση του ηπατικού παρεγχύματος, στις νόσους που το προσβάλλουν).

Η χορήγηση τουλάχιστον 1 g βιταμίνης C την ημέρα συμβάλλει στη μείωση της διάρκειας του κρυολογήματος και της γρίπης.

Πώς μπορείς να λάβεις καθημερινά τη βιταμίνη C που χρειάζεσαι;

Τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C είναι :

-η πιπεριά, το ακτινίδιο, το πορτοκάλι, οι φράουλες κ.α.

Επιπλέον, σημαντική βιταμίνη για τη φυσιολογική παραγωγή και λειτουργία των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος είναι η βιταμίνη D.

Τα δεδομένα για την Ελλάδα δείχνουν ότι έχουμε χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό μας, για αυτό ειδικά τώρα που το ανοσοποιητικό μας πρέπει να λειτουργεί καλύτερα από ποτέ θα πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι λαμβάνουμε αρκετή βιταμίνη D.

Η πηγή της βιταμίνης D όπως γνωρίζουμε, είναι ο ήλιος, καθώς με τη βοήθειά του την παράγουμε στο δέρμα μας, ωστόσο αν σκεφτούμε ότι παραμένουμε κλεισμένοι στο σπίτι μας μάλλον πρέπει να εξετάσουμε εναλλακτικούς τρόπους αναπλήρωσή της.

Δυστυχώς, η βιταμίνη D δε βρίσκεται σε μεγάλη ποσότητα στα τρόφιμα, για αυτό και η χορήγηση συμπληρώματος είναι σημαντική αυτή την περίοδο.

Σημαντικό κομμάτι της άμυνας του οργανισμού αποτελεί το έντερό μας!

Έρχεται σε επαφή καθημερινά με ιούς και βακτήρια, ενώ παράγει το 80% των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος.

Για αυτό το λόγο θα πρέπει να φροντίζουμε για την εξισορρόπηση της λειτουργίας του.

Η χορήγηση προβιοτικών μέσω γιαουρτιού, κεφίρ, αριάνι συμβάλλει στη φυσιολογική λειτουργία του εντέρου.

Επιπλέον, κάποια βότανα που υπάρχουν στη φύση φαίνεται ότι ενισχύουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Πιο συγκεκριμένα, ο αστράγαλος είναι μια ρίζα που έχει ασιατική προέλευση και φαίνεται ότι επιταχύνει την ανταπόκριση του ανοσοποιητικού σε πιθανούς εισβολείς.

Ακόμη, ο σαμπούκος είναι ένα φυτό πλούσιο σε φλαβονοειδή και σύμφωνα με μελέτη συμβάλλει στη μείωση των συμπτωμάτων του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος.

Υπάρχει κάποιος «κανόνας βιταμινών» για αυτή τη δύσκολη περίοδο;

Κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός και συνεπώς έχει διαφορετικές ανάγκες!

Η εξατομίκευση σίγουρα είναι σημαντική ώστε να λάβει ο καθένας αυτό που έχει ανάγκη.

Ωστόσο, γνωρίζουμε ότι οι καπνιστές έχουν μεγαλύτερη ανάγκη σε βιταμίνη C σε σύγκριση με αυτούς που δεν καπνίζουν.

Επιπλέον, με την πάροδο του χρόνου και όσο αυξάνεται η ηλικία οι ανάγκες του οργανισμού μας αλλάζουν.

Με τι είδους διατροφή πρέπει να συνδυάζουμε τις συγκεκριμένες, προτεινόμενες βιταμίνες;

Για να λειτουργεί ο οργανισμός μας φυσιολογικά, καλό θα είναι να τρώμε από όλες τις ομάδες τροφίμων.

Ωστόσο, ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δίνουμε σε φρέσκα τρόφιμα, όπως φρούτα, λαχανικά, ξηροί καρποί, τα οποία είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία.

Επίσης, καλό θα είναι καλύπτουμε τις ανάγκες του οργανισμού σε πρωτεΐνες, είτε μέσα από τις κλασικές είτε από εναλλακτικές πηγές.

Τι ισχύει για τα παιδιά και τους ηλικιωμένους

Πέρα από τις βιταμίνες που ήδη έχουμε αναφέρει, φαίνεται ότι οι ηλικιωμένοι έχουν πολύ συχνά έλλειψη ψευδαργύρου.

Ο ψευδάργυρος είναι ένα πολύ σημαντικό μέταλλο για πολλές λειτουργίες του οργανισμού και είναι απαραίτητο για το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Συνεπώς, η συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα ίσως χρειάζεται να εξετάσει τη συμπληρωματική χορήγηση ψευδαργύρου.

Για τα παιδιά δεν ισχύει κάτι διαφορετικό σε σχέση με ό,τι έχουμε συζητήσει ήδη. 

Η υπερκατανάλωση όμως στις γιορτές πολλών απλών υδατανθράκων (δηλ. η ζάχαρη σε... κάθε της μορφή) αλλά και αρκετού κόκκινου κρέατος, που περιέχει περισσότερα κορεσμένα λιπαρά σε σχέση με όσα χρειαζόμαστε, «ρίχνει» συνολικά τις άμυνες του οργανισμού μας, γι’ αυτό καλό θα ήταν να το έχουμε στα υπ’ όψιν…

Ευαγγελία Αυγεράκη, Διαιτολόγος Διατροφολόγος, Msc

ΠΗΓΗ

 https://shmantikanea.blogspot.com/2021/01/blog-post_38.html#more

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .