Πέμπτη, Ιανουαρίου 21

Παλμικό οξύμετρο: Γιατί και πότε είναι απαραίτητο

Παλμικό οξύμετρο: Γιατί και πότε είναι απαραίτητο

Η παλμική οξυμετρία είναι μια μη επεμβατική και ανώδυνη εξέταση που μετρά το επίπεδο κορεσμού οξυγόνου ή τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα. Μπορεί να εντοπίσει γρήγορα ακόμη και μικρές αλλαγές όσον αφορά το πόσο αποτελεσματικά μεταφέρεται το οξυγόνο στα άκρα που βρίσκονται πιο μακριά από την καρδιά, συμπεριλαμβανομένων των ποδιών και των ώμων.

Τι είναι το παλμικό οξύμετρο

Το παλμικό οξύμετρο είναι μια μικρή συσκευή που συνδέεται με ένα μέρος του σώματος, όπως τα δάχτυλα των ποδιών ή ο λοβός του αυτιού. Πιο συχνά τοποθετείται σε ένα δάχτυλο και συνήθως αυτό γίνεται σε μια ειδική εγκατάσταση περίθαλψης, όπως τα δωμάτια έκτακτης ανάγκης ή τα νοσοκομεία. Μερικοί γιατροί, για παράδειγμα οι πνευμονολόγοι, μπορεί να το χρησιμοποιήσουν και στο γραφείο.

Σκοπός και χρήσεις

Ο σκοπός της παλμικής οξυμετρίας είναι να ελεγχθεί πόσο καλά η καρδιά αντλεί οξυγόνο μέσω του σώματος. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση της υγείας των ατόμων με οποιαδήποτε είδους νόσο ή κατάσταση θα μπορούσε να επηρεάσει τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα, ειδικά ενώ είναι στο νοσοκομείο.

Οι καταστάσεις αυτές περιλαμβάνουν:

·        Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια

·        Άσθμα

·        Πνευμονία

·        Καρκίνο του πνεύμονα

·        Αναιμία

·        Καρδιακή προσβολή ή καρδιακή ανεπάρκεια

·        Συγγενείς καρδιακές ανωμαλίες

Υπάρχουν διάφορες περιπτώσεις όπου συνηθίζεται η χρήση παλμικής οξυμετρίας, όπως όταν χρειάζεται να:

·        Αξιολογηθεί πόσο καλά λειτουργεί ένα νέο φάρμακο για τους πνεύμονες

·        Αξιολογηθεί εάν κάποιος χρειάζεται βοήθεια αναπνοής

·        Αξιολογηθεί πόσο χρήσιμος είναι ένας αναπνευστήρας

·        Παρακολουθηθούν τα επίπεδα οξυγόνου κατά τη διάρκεια ή μετά από χειρουργικές επεμβάσεις που απαιτούν νάρκωση

·        Προσδιοριστεί πόσο αποτελεσματική είναι η συμπληρωματική οξυγονοθεραπεία, ειδικά όταν η θεραπεία είναι καινούρια

·        Αξιολογηθεί η ικανότητα κάποιου να αντέχει αυξημένη σωματική δραστηριότητα

·        Κατανοηθεί εάν κάποιος σταματά στιγμιαία την αναπνοή του ενώ κοιμάται – όπως στις περιπτώσεις της άπνοιας ύπνου – κατά τη διάρκεια μιας μελέτης ύπνου

Πώς λειτουργεί

Κατά τη διάρκεια μιας παλμικής οξυμετρίας, μια μικρή συσκευή που μοιάζει με σφιγκτήρα τοποθετείται σε ένα δάχτυλο του χεριού, στον λοβό του αυτιού ή σε ένα δάχτυλο ποδιού. Μικρές ακτίνες φωτός περνούν μέσα από το αίμα στο δάχτυλο, μετρώντας την ποσότητα του οξυγόνου. Αυτό γίνεται με τη μέτρηση των αλλαγών της απορρόφησης του φωτός σε οξυγονωμένο ή αποοξυγονωμένο αίμα. Πρόκειται για μια ανώδυνη διαδικασία.

Το παλμικό οξύμετρο είναι έτσι σε θέση να μετρήσει τα επίπεδα κορεσμού οξυγόνου μαζί με τον καρδιακό ρυθμό.

Διαβάστε τη συνέχεια στο Shape.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .