Τετάρτη, Ιανουαρίου 20

Στα νύχια του Covid-19 και πάλι η Γουχάν

Στα νύχια του Covid-19 και πάλι η Γουχάν

Περίεργα παιχνίδια παίζει το ημερολόγιο. Την ώρα που το Πεκίνο δεχόταν επιτέλους την ερευνητική ομάδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η οποία έφτασε στην Κίνα για να εντοπίσει τις ρίζες της πανδημίας, οι κινεζικές αρχές αντιμετωπίζουν μια νέα έκρηξη του Covid-19 στην επαρχία Χεμπέι των 75 εκατομμυρίων κατοίκων. Η 10μελης ομάδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας

που έφτασε στη Γουχάν στις 14 Ιανουαρίου τέθηκε αμέσως σε καραντίνα. Οι Αρχές και η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας, ομολογούν πως ένας πολίτης απεβίωσε από Covid στην επαρχία Χεμπέι που σημαίνει ότι επίσημα είναι ο πρώτος νεκρός στην Κίνα από την πανδημία από τα τέλη του Μαΐου του 2020.

Η κατάσταση φαίνεται περίπλοκη αυτή τη φορά διότι από τον εντοπισμό των πρώτων κρουσμάτων φαίνεται πως η εξάπλωση της νόσου γίνεται στα χωριά και μεταξύ ηλικιωμένων ατόμων και όχι στον πολεοδομικό ιστό της Γουχάν.

Η ένταση στην πόλη της Γουχάν είναι αισθητή δεδομένου ότι η στρατηγική που ακολουθούν οι αρχές δεν αλλάζει. Οι κωμοπόλεις και οι πόλεις όπου έχουν εντοπιστεί κρούσματα, δηλαδή ένα σύνολο 22 εκατ. κατοίκων έχουν απομονωθεί και οι κάτοικοι διατάχθηκαν να παραμείνουν στα σπίτια τους ενώ οι Αρχές προχωρούν σε μαζικά τεστ.

Όπως επισημαίνει η γαλλική Le Monde, στα βορειοανατολικά της χώρας, στα σύνορα με τη Ρωσία, το Πεκίνο επέβαλε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων. Βεβαίως σε σχέση με άλλες χώρες ο αριθμός των νοσούντων είναι πολύ μικρότερος από άλλες περιοχές του κόσμου. Στην παρούσα φάση μιλάμε για 900 άτομα τα οποία νοσηλεύονται. Όμως για την Κίνα η οποία περίφημα δηλώνει πως από το καλοκαίρι του 2020 έχει θριαμβέψει επί του κορωνοϊού, είναι ζήτημα τιμής να αποκατασταθεί πλήρως ο έλεγχος επί της πανδημίας. Ιδιαίτερα όταν πλησιάζει η 23η Ιανουαρίου που είναι η ημέρα επιβολής του απόλυτου lockdown στην πόλη της Γουχάν πριν από έναν χρόνο. Από την άλλη πλευρά οι ανησυχίες στο Πεκίνο αυξάνουν, δεδομένου ότι στις 12 Φεβρουαρίου η Κίνα ετοιμάζεται να υποδεχθεί το νέο σεληνιακό έτος που συμπίπτει και με την προετοιμασία της πανηγυρικής συνεδρίασης του κινεζικού κοινοβουλίου, που σημαίνει μεγάλες κινητοποιήσεις ανά περιοχές και επαρχίες.

Μια νέα αναβολή όλων αυτών των προετοιμασιών θα είχε αρνητικό αντίκτυπο στην κινεζική κοινωνία και στην εικόνα του κόμματος.

Στην ίδια την πόλη της Γουχάν η ένταση μεταξύ των κατοίκων αυξάνει από τις 11 Ιανουαρίου και μετά όπου και εντοπίστηκε ένα άτομο θετικό στον κορωνοϊό, το οποίο κυκλοφόρησε στην πόλη για δύο ημέρες. Έκτοτε  η συνοικιακές επιτροπές του κόμματος, επέβαλαν στα ξενοδοχεία να μην δέχονται επισκέπτες που προέρχονται από την επαρχία αλλά και από το Πεκίνο, ακόμη και αν έχουνε κάνει rapid test.  Για ακόμη μια φορά σε εμπορικό κέντρο της Γουχάν, εμφανίστηκαν οι γνωστές μεταλλικές μπάρες για να κλείνουν τους δρόμους, οι οποίες προς το παρών είναι ανοιχτές αλλά ανά πάσα στιγμή κλείνουν αν και εφόσον εντοπιστεί θετικό κρούσμα στην περιοχή.

https://www.zougla.gr/kosmos/article/sta-nixia-tou-covid-19-ke-pali-i-gouxan

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .