Βιταμίνη D. Όταν η «μόδα» επιτάσσει την λήψη συμπληρώματος

vitamini-d-otan-i-moda-epitassei-tin-lipsi-sympliromatos

Βιταμίνη D. Όταν η «μόδα» επιτάσσει την λήψη συμπληρώματος

Έχω αναφερθεί συχνά στο φαινόμενο πως εντέλει κατά καιρούς κάποιοι ανακαλύπτουν και μια διαφορετική θρεπτική ουσία που ο σύγχρονος τρόπος διαβίωσης την καθιστά σε ανεπάρκεια… προκειμένου να παροτρύνουν τους πάντες να την λαμβάνουν ως συμπλήρωμα.

Μα δικαιολογείται η έλλειψη της βιταμίνης D στις μέρες μας;

Αυτό ίσως τελικά δεν μου κάνει εντύπωση και δεν το θεωρώ και τόσο περίεργο.

Αντί όμως να πούμε τα πράγματα με το όνομα τους όσον αφορά τα πως και τα γιατί, καταφεύγουμε με περίσσεια ευκολία σε χημικά-συνθετικά συμπληρώματα χωρίς την πρέπουσα ενημέρωση, με ουσιαστική δυσάρεστη συνέπεια ορισμένες παρενέργειες που μερικές φορές είναι βασανιστικές για τους πάσχοντες από έλλειψη βιταμίνης D, αλλά και ενδεχομένως με σοβαρότατες συνέπειες για την υγεία τους στην συνέχεια.
Μπορείτε να δείτε και Επικίνδυνες υπερτροφές και συμπληρώματα διατροφής. Αφέλεια ή απάτη; 

Ένα πρόσφατο παράδειγμα, το οποίο και έγινε η αφορμή να γράψω αυτό το άρθρο, είναι

το περιστατικό που αντιμετώπισα σε γνωστό μου υπερήλικα που είχε νοσηλευτεί σε μεγάλο νοσοκομείο για νευραλγία του τριδύμου. Όπως ήταν λογικό (στα 84 έτη του) στις εξετάσεις που έκανε βρέθηκε και έλλειψη της βιταμίνης D.
10 συμπτώματα που μας δείχνουν την ανεπάρκεια σε βιταμίνη D. 

Έτσι απλά λοιπόν του χορήγησαν ένα ενισχυμένο φαρμακευτικό ιδιοσκεύασμα βιταμίνης D, μαζί με άλλα χωρίς ωστόσο να του αναφέρουν τον εναλλακτικό φυσικό τρόπο της σύνθεσης της από την μια και από την άλλη χωρίς να του αναφέρουν για τις απαραίτητες πολυήμερες διακοπές της λήψης του σκευάσματος.

Το αποτέλεσμα ήταν,

μετά από λίγους μήνες και μάλιστα το κατακαλόκαιρο που ο γέροντας άφησε την θαλπωρή του σπιτιού του και βγήκε έξω στο πάρκο της γειτονιάς, ο δόλιος με το που λάμβανε το φάρμακο, όπως μου είπε, έπρεπε τουλάχιστον για ένα τρίωρο να είναι ξαπλωμένος στο κρεβάτι του γιατί οι κράμπες συνοδεία ισχυρών πόνων στα άνω και κάτω άκρα ήταν τέτοιοι που όχι μόνο δεν μπορούσε να σταθεί όρθιος, αλλά δεν μπορούσε να πιάσει ούτε ένα ποτήρι με νερό.

Ευτυχώς σε πολύ λίγες ημέρες από την διακοπή της λήψης ο άνθρωπος επανήλθε στην φυσιολογική του καθημερινότητα.

Ναι μεν, αλλά:

Η έρευνα γενικότερα στον χώρο της υγείας πράγματι έχει να επιδείξει σπουδαίο έργο και σαφώς έχει συμβάλει κάθετα στην αύξηση του προσδόκιμου της ζωής του ανθρώπου κυρίως σε εμάς τους δυτικούς.

Όμως ήρθε ο καιρός που θα πρέπει από την μια να αναγνωρίσουμε την δύναμη της φύσης που κάθετα ακόμα και σήμερα αποτελεί την κινητήρια δύναμη κάθε έρευνας και από την άλλη να μιλήσουμε για τα αυτονόητα.

Αυτονόητο είναι οι άνθρωποι της πόλης και του τεχνικού φωτισμού να παρουσιάσουν έλλειψη βιταμίνης D.

Μα και αυτονόητο επίσης είναι, με τις τοξίνες που λαμβάνουμε εν αγνοία μας ή όχι, αρκετές από τις λειτουργίες του οργανισμού όπως η σύνθεση της βιταμίνης D να παρουσιάσουν κάποια στιγμή στην ζωή μας πρόβλημα.

Αυτά είναι τα θέματα που πρωτίστως θα πρέπει να επιλύσουμε και εν συνεχεία αν υπάρξει αναγκαιότητα, ως τελευταία λύση, να καταφύγουμε σε χημικές ενισχύσεις.

Επιγραμματικά η βιταμίνη D:

Εμπειρική ονομασία, Χοληκαλσιφερόλη, Αντιρραχιτική βιταμίνη.
Στην πραγματικότητα πρόκειται για σύμπλεγμα δύο βιταμινών, D2 και D3.
Χημικά είναι δύο λιποδιαλυτές αλκοόλες που σχηματίζονται από την υπεριώδη ακτινοβολία (Ηλιακό φως) επί των στερολών που υπάρχουν στο ανθρώπινο δέρμα.

Η βιταμίνη D2 προέρχεται από την εργοστερόλη, που απαντάται σε μύκητες και ιδιαίτερα σε αυτούς του γένους Claviceps από τους οποίους και απομονώθηκε.

Οι στερόλες αυτές είναι η προβιταμίνη 7-δεϋδροχοληστερόλη και η εργοστερόλη.

Η υπεριώδης ακτινοβολία μετατρέπει την 7-δεϋδροχοληστερόλη σε βιταμίνη D3 και την εργοστερόλη σε βιταμίνη D2.
Η βιταμίνη D3 είναι αρκετά πιο αποτελεσματική στο να αυξάνει τα επίπεδα αίματος 25(OH)D από την D2.

Αφού οι δύο βιταμίνες σχηματιστούν, μία αντίδραση, που πραγματοποιείται στο ήπαρ, μετατρέπονται σε ενώσεις που συμμετέχουν στη μεταβολική απόθεση του ασβεστίου στα οστά.
Ένας ακόμη λόγος για να διατηρούμε το συκώτι μας σε καλή κατάσταση: Κανείς δεν μπορεί να είναι υγιής χωρίς ένα δυνατό & καθαρό συκώτι 

Έως εδώ λοιπόν διαπιστώνουμε ότι για την σύνθεση της η βιταμίνη D, απαιτεί την ηλιακή ακτινοβολία.

Όμως και η διατροφή αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα με την σειρά της.

Έτσι εύκολα μπορούμε να πούμε πως οι βασικές πηγές σύνθεσης της βιταμίνης D είναι η Ηλιακή ακτινοβολία και στην συνέχεια η καλή-σωστή-ισορροπημένη διατροφή.

Όταν σε βλέπει ο Ήλιος κοντολογίς και δεν έχεις μετατραπεί σε άνθρωπος των σύγχρονων σπηλαίων και η διατροφή σου είναι σωστή, δεν έχεις κίνδυνο από έλλειψη βιταμίνης D.
Δεν χρειάζονται παραπάνω από 15 με 20 λεπτά την ημέρα έκθεσης στον Ήλιο και ασφαλώς εννοώ μέρος της συνολικής επιφάνειας του δέρματος μας και χωρίς αντηλιακή προστασία ή πίσω από το τζάμι.

Απευθυνόμενος ειδικά σε εμάς τους Έλληνες, κατοίκους χώρας του Ήλιου και της εύφορης γης, πριν καταλήξουμε στην λήψη επιπρόσθετης βιταμίνης D, ας αναλογιστούμε τι προκάλεσε την έλλειψη της και ας διορθώσουμε το λάθος μας.

Παγκόσμια έρευνα:

Σωστά η δημοσιευμένη μελέτη, έρευνα αναφέρει για παράδειγμα στο περιοδικό «Science Translational Medicine», πως η έλλειψη της βιταμίνης D δημιουργεί πρόωρα σημάδια γήρανσης στα ανθρώπινα οστά και αυξάνει τον κίνδυνο παθολογικών καταγμάτων.

Από την άλλη η μελέτη κατέστησε σαφή την ανάγκη άμεσης κατανόησης των αρνητικών επιπτώσεων της έλλειψης, για την πρόληψη και τη θεραπεία θραύσης των οστών.

Η έλλειψη της βιταμίνης D, η οποία είναι ιδιαίτερα συχνή στους κατοίκους βόρειων, ανήλιαστων συνήθως περιοχών, σύμφωνα με τους μελετητές, οδηγεί σε ασθένειες όπως η οστεοπόρωση, καθόσον τα οστά γίνονται αδύναμα, μπορούν να σπάσουν πιο εύκολα και η οστεομαλακία που στα παιδιά ονομάζεται ραχίτιδα.

Οι φυσικές τροφές που περιέχουν βιταμίνη D είναι γενικά λίγες μεταξύ άλλων το γάλα, τα δημητριακά πρωινού, ο χυμός πορτοκαλιού, τα μανιτάρια, τα λιπαρά ψάρια κ.α.
Μπορείτε να δείτε και Τροφές με βιταμίνη D: Οι 7 καλλίτερες διατροφικές πηγές 

Συμπερασματικά:

Ιεραρχώντας τις ανάγκες σύνθεσης από τον οργανισμό μας της βιταμίνης D, αντιλαμβανόμαστε εύκολα πως είναι εφικτή και μάλιστα εύκολη η κάλυψη της από εμάς πρωτίστως.
Το να περπατήσουμε στον Ήλιο για μερικά λεπτά της ώρας, ή η διατροφή μας να είναι αρωγός σε αυτή την σύνθεση πραγματικά δεν σας μοιάζει πανεύκολο;

Άλλωστε πριν καταλήξετε στην λήψη φαρμακευτικού ιδιοσκευάσματος βιταμίνης D, αναρωτηθήκατε ποτέ πόσα φυσικά ιάματα υπάρχουν με βασικό πλεονέκτημα την έλλειψη παρενεργειών;

  • Pine Bark (φλοιός πεύκου) για την απαραίτητη αποτοξίνωση και ακόμα καλύτερα η φόρμουλα του πανεπιστημίου των Αθηνών,
  • Ganoderma Lucidum το προσαρμογόνο φυσικό ίαμα βελτίωσης των διεργασιών του οργανισμού, άραγε, υπάρχει καλύτερος σύμμαχος για τα οστά από το
  • Colostrum-πρωτόγαλα, τέλος και τόσα άλλα που με σωστούς χειρισμούς ακόμα και την διαγνωσμένη οστεοπόρωση αναχαιτίζουν.

Γιώργος Ερισιάνος Κυριακού – Φαρμακοποιός 
bio365.blogspot.gr 

“Τροφή-Φάρμακο”: H βιταμίνη D είναι κάτι παραπάνω από μια απλή βιταμίνη καθώς καταπολεμά ένα ευρύ φάσμα ασθενειών και προβλημάτων.

Αυτό που εφαρμόζω εγώ είναι να τρώω ένα μικρό κομμάτι κίτρινο, ΑΙΓΟΠΡΌΒΕΙΟ, ΕΛΛΗΝΙΚΌ τυρί (γραβιέρα-κεφαλογραβιέρα), όσο είναι ο αντίχειράς μου, ώστε να δώσω την απαραίτητη προ-βιταμίνη στον οργανισμό μου, η οποία μετατρέπεται σε βιταμίνη D με την ηλιακή ακτινοβολία.

Στέκομαι λοιπόν στον ήλιο από ένα τέταρτο έως μισή ώρα, περί το μεσημέρι, χωρίς αντηλιακό ή γυαλιά ηλίου και με όση περισσότερη επιφάνεια του δέρματος μου επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες και οι εξετάσεις μου είναι άριστες!

Για όσους όμως, δεν αρκούνται στην παραπάνω λύση, διαθέτω ορθομοριακή βιταμίνη D3 μόνη της ή σε συνδυασμό με βιταμίνη Κ2 για την καλλίτερη δυνατή αφομοίωση και υψηλή βιο-διαθεσιμότητα!

Όσοι ενδιαφέρεστε επικοινωνήστε στο μέιλ life@proionta-tis-fisis.com