Κυριακή, Ιανουαρίου 10

SOS μικρομεσαίων - Όλο και δυσκολότερη η βιωσιμότητα των επιχειρήσεών τους


Γράφει η Αντριάνα Βασιλά

Μια ζοφερή εικόνα σε επίπεδο ρευστότητας και χρηματοδότησης για την πλειονότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της χώρας περιγράφει η έρευνα SAFE της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σε συνδυασμό με τις δραματικές οικονομικές επιπτώσεις της – μακράς πλέον – πανδημικής περιόδου, αναμένεται να οδηγήσει σε περισσότερα και βαθύτερα προβλήματα βιωσιμότητας την προσεχή περίοδο.
Τα βασικά σημεία της έρευνας SAFE για την πρόσβαση των ΜμΕ σε χρηματοδότηση είναι ενδεικτικά της δυσχερούς κατάστασης στην οποία βρίσκονται πλέον οι μικρές επιχειρήσεις στα 27 κράτη - μέλη της E.E.
Οι 4 στις 10 έχουν δυσκολία πρόσβασης σε χρηματοδότηση, ενώ μόνο το 20% αυτών που αιτήθηκαν δάνειο επιτυγχάνει να το λάβει. Ιδιαίτερα στην περίπτωση της Ελλάδας τα στοιχεία επιβεβαιώνουν το διαχρονικό πρόβλημα του λεγόμενου «χρηματοδοτικού κενού» και της εξαιρετικά περιορισμένης πρόσβασης των πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων σε χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία.

Ενώ η πρόσβαση σε χρηματοδότηση κρίνεται από τις ελληνικές επιχειρήσεις του δείγματος ως το βασικότερο πρόβλημα (22%), στη Γερμανία και τη Γαλλία είναι προτελευταίο ζήτημα (9%), ενώ ο μ.ό. ανέρχεται σε 10% σε επίπεδο Ε.Ε. - 27.
Στη χώρα μας, το 30% των επιχειρήσεων που υπέβαλαν αίτημα για δάνειο δανειοδοτήθηκε με το σύνολο του ποσού που αιτήθηκαν, όταν το αντίστοιχο ποσοστό σε Ε.Ε. - 27 ανέρχεται σε 70%. Σε επίπεδο Ε.Ε. - 27 το 6% των αιτημάτων για δάνεια απορρίφθηκαν, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό απόρριψης στο δείγμα των ελληνικών επιχειρήσεων ανέρχεται σε 20%. Αντίστοιχα, ένα ποσοστό 20% των ΜμΕ στο συνολικό δείγμα δεν κατάφερε να δανειοδοτηθεί με το ποσό που αιτήθηκε σε επίπεδο Ε.Ε. - 27, ενώ στην Ελλάδα το ίδιο ποσοστό ανέρχεται σε 38%. 
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο της ΓΣΕΒΕΕ εξίσου ανησυχητικό είναι ότι το 30% των ελληνικών ΜμΕ του δείγματος δηλώνει ότι ο κύριος λόγος που ο δανεισμός δεν είναι συμβατός με την επιχείρηση είναι τα υψηλά προσφερόμενα τραπεζικά επιτόκια.
Στην ερώτηση εάν αξιοποιήθηκαν επιχορηγήσεις ή επιδοτούμενος δανεισμός τους τελευταίους 6 μήνες, το 27% των ελληνικών επιχειρήσεων δηλώνουν ότι αξιοποίησαν σχετικά εργαλεία, το 28% ότι δεν αξιοποίησαν και το 45% ότι αυτά δεν είναι συμβατά με την επιχείρηση. Όσον αφορά τον κύκλο εργασιών, η μείωση που καταγράφουν οι ελληνικές επιχειρήσεις είναι από τις υψηλότερες (ποσοστό 71% δηλώνει επιδείνωση) στο σύνολο του δείγματος (-59% ο μ.ό.).
Η ανάλυση των παραπάνω ενδεικτικών και επιλεγμένων στοιχείων όχι μόνο αναδεικνύει, σύμφωνα με τη ΓΣΕΒΕΕ, την όξυνση του προβλήματος ρευστότητας των ΜμΕ στην Ελλάδα, αλλά επιπλέον άλλη μια φορά περιγράφει το δυσχερές επιχειρηματικό περιβάλλον εντός του οποίου καλούνται σήμερα οι εγχώριες ΜμΕ να λειτουργήσουν, ιδιαίτερα ως προς το επίπεδο πρόσβασης στη χρηματοδότηση.

Σε τρία κομμάτια το δώρο Χριστουγέννων

Στις 31.1.2021 η κρατική αναλογία για τις αναστολές συμβάσεων του Δεκεμβρίου

Δώρο Χριστουγέννων σε τρεις δόσεις, οι δύο έως τις 21 Δεκεμβρίου και η τρίτη το αργότερο έως τις 31 Ιανουαρίου 2021, θα λάβουν οι εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις έχουν τεθεί μία ή και περισσότερες φορές σε αναστολή μεταξύ του διαστήματος από 1η Μαΐου έως και 31 Δεκεμβρίου 2020. Το ίδιο ισχύει και για τους εργαζόμενους που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα «Συν-Εργασία».
Η σχετική υπουργική απόφαση υπεγράφη από τον αρμόδιο υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση και τον συναρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Θεόδωρο Σκυλακάκη και ορίζει ότι οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα θα λάβουν:
● Έως τις 21 Δεκεμβρίου από τους εργοδότες το ποσό του δώρου που αντιστοιχεί στα διαστήματα κατά τα οποία εργάζονταν μεταξύ της 1ης Μαΐου και της 31ης Δεκεμβρίου 2020. Ο υπολογισμός θα γίνει επί του ονομαστικού τους μισθού.
● Έως τις 21 Δεκεμβρίου από το κράτος την αναλογία του δώρου που αντιστοιχεί για το διάστημα αναστολών από την 1η Μαΐου ώς τις 30 Νοεμβρίου. Ο υπολογισμός θα γίνει με βάση το ύψος της ειδικής αποζημίωσης που έλαβαν ανάλογα το διάστημα της αναστολής (για τον Νοέμβριο βάση υπολογισμού θα είναι τα έως 800 ευρώ της ειδικής αποζημίωσης, ενώ για τους υπόλοιπους μήνες τα 534 ευρώ).
● Έως τις 31 Ιανουαρίου 2021 θα λάβουν από το κράτος την αναλογία του δώρου που αφορά τις αναστολές για τον μήνα Δεκέμβριο, ήτοι το διάστημα από 1η Δεκεμβρίου ώς 31 Δεκεμβρίου 2020.

από topontiki

 teleytaiaexodos.b

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .