Σάββατο, Φεβρουαρίου 13

Παθήσεις της χοληδόχου κύστης: 5 βασικές πληροφορίες που αγνοούμε

Παθήσεις της χοληδόχου κύστης: 5 βασικές πληροφορίες που αγνοούμε

Η χολή αποτελεί το πλέον "αδικημένο" όργανο του ανθρώπινου σώματος καθώς  οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν πού βρίσκεται, σε τι χρησιμεύει ή και ακόμα ότι το πραγματικό της όνομα είναι χοληδόχος κύστη. Ο Γενικός Χειρουργός Δρ. Χαράλαμπος Σπυρόπουλος, Διευθυντής Κλινικής Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής Πεπτικού Συστήματος / Παχυσαρκίας & Διαβήτη του Νοσοκομείου Metropolitan General "ρίχνει φως" στο υποτιμημένο αυτό όργανο αποκαλύπτοντάς μας 5 πληροφορίες που σχετίζονται με τη δομή και τις λειτουργίες του. Επιπλέον μας ενημερώνει σχετικά με τις συχνότερες παθήσεις της χοληδόχου κύστης και τις επιλογές αντιμετώπισής τους. 

Τι είναι η χολή και τι η χοληδόχος κύστη;

Χολή ονομάζεται το αλκαλικό κιτρινοπράσινο υγρό που παράγεται στο ήπαρ, αποθηκεύεται προσωρινά στη χοληδόχο κύστη και στη συνέχεια απελευθερώνεται στο δωδεκαδάκτυλο με στόχο τη διάσπαση των λιπών της τροφής. 
Χοληδόχος κύστη ονομάζεται ένα μικρό όργανο του πεπτικού μας συστήματος, ευρισκόμενο στο άνω δεξιό τεταρτημόριο της κοιλιάς, επί της εσωτερικής επιφάνειας του ήπατος. Η λειτουργία της στον ανθρώπινο οργανισμό είναι η αποθήκευση και η απελευθέρωση της χολής κατά τη διαδικασία της πέψης των τροφών. 

5 πληροφορίες για τη χοληδόχο κύστη που οι περισσότεροι αγνοούν

Μπορούμε να ζήσουμε χωρίς αυτήν

Η χοληδόχος κύστη δεν αποτελεί όργανο ζωτικής σημασίας για τον οργανισμό. Μπορούμε, δηλαδή, να ζήσουμε και χωρίς αυτήν καθώς η χολή μπορεί να διοχετεύεται στο δωδεκαδάκτυλο απευθείας από το ήπαρ, χωρίς την ενδιάμεση "στάση" στη χοληδόχο κύστη. 

Οι γυναίκες έχουν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν χολόλιθους σε σχέση με τους άνδρες

Χολόλιθοι ή πέτρες στη χολή ονομάζονται οι στερεές μάζες χοληστερόλης και χρωστικών που σχηματίζονται και συγκεντρώνονται στο εσωτερικό της χοληδόχου κύστης. Στατιστικά, 1 στα 6 άτομα πάσχει από χολολιθίαση (συσσώρευση χολόλιθων στη χοληδόχο κύστη), ενώ οι γυναίκες φαίνεται να είναι πολύ περισσότερο επιρρεπείς στο σχηματισμό τους. 

 Έχουν βρεθεί χολόλιθοι σε μέγεθος μπάλας του γκολφ

Ωστόσο, μικρότεροι χολόλιθοι μπορούν να περάσουν στα σωληνάρια που συνδέουν τη χοληδόχο κύστη με το ήπαρ ή το δωδεκαδάκτυλο και να παρεμποδίσουν τη ροή της χολής, προκαλώντας σοβαρότατα κλινικά προβλήματα.

Ορισμένοι άνθρωποι έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν χολόλιθους σε σχέση με κάποιους άλλους

Η πιθανότητα ανάπτυξης χολόλιθων αυξάνεται με την ηλικία. Πολύτοκες γυναίκες, υπέρβαροι ή παχύσαρκοι ασθενείς, άνθρωποι που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη και όσοι έχασαν απότομα πολύ βάρος κινδυνεύουν περισσότερο. 

Ο μεγαλύτερος αριθμός χολόλιθων που αφαιρέθηκε ποτέ από ανθρώπινο σώμα ήταν πάνω από 23.000!


Πρόκειται για την περίπτωση μιας 85χρονης γυναίκας στο Δυτικό Σάσεξ της Αγγλίας το 1987, στην οποία βρέθηκαν 23.530 χολόλιθοι! Συνήθως σε ένα χειρουργείο αφαίρεσης της χοληδόχου κύστης ανευρίσκονται 2 – 20 χολόλιθοι. 

Ποιες είναι οι συνηθέστερες παθήσεις της χοληδόχου κύστης;

Πολλές από τις παθήσεις της χοληδόχου κύστης σχετίζονται με την παρουσία χολόλιθων. Παρακάτω αναφέρονται οι συχνότερες παθήσεις του οργάνου, ορισμένες από της οποίες είναι επακόλουθο της χολολιθίασης, ενώ άλλες είναι ανεξάρτητες:

Κωλικός χοληφόρων

Είναι αρκετά συνήθης κατάσταση. Προκαλείται εξαιτίας της παροδικής απόφραξης του στομίου της χοληδόχου κύστης από κάποιον χολόλιθο. Προκαλεί οξύ πόνο στο άνω δεξιό τμήμα της κοιλιακής χώρας και υποχωρεί αυτόματα ή με απλά αναλγητικά χάπια.

Οξεία χολοκυστίτιδα

Πρόκειται για μια σοβαρή φλεγμονή της χοληδόχου κύστης εξαιτίας της πλήρους και μη αναστρέψιμης απόφραξης του οργάνου από χολόλιθο. Απαιτείται άμεση μεταφορά στο νοσοκομείο, νοσηλεία και χειρουργική αντιμετώπιση με αφαίρεση της χοληδόχου κύστης

Αποφρακτικός ίκτερος


Μπορεί να εμφανιστεί όταν ένας ή περισσότεροι χολόλιθοι μεταναστεύσουν από τη χοληδόχο κύστη στο σωληνάριο που συνδέει την κύστη με το δωδεκαδάκτυλο (χοληδόχος πόρος). Προκαλεί έντονη κίτρινη όψη στον ασθενή και απαιτεί νοσηλεία στο νοσοκομείο μέχρι την υποχώρηση των συμπτωμάτων και τη διενέργεια χολοκυστεκτομής.

Χολαγγειίτιδα – Παγκρεατίτιδα

Η παρουσία χολόλιθων στα χοληφόρα σωληνάρια μπορεί να προκαλέσει σοβαρότατες επιπλοκές εκτός του ικτέρου, με πιο χαρακτηριστικές τη χολαγγειίτιδα και την παγκρεατίτιδα. Οι καταστάσεις αυτές μπορούν να είναι επικίνδυνες για τη ζωή των ασθενών και χρήζουν άμεσης ιατρικής εκτίμησης και εξειδικευμένης αντιμετώπισης.

Πολύποδες χοληδόχου κύστης

Οι πολύποδες της χοληδόχου κύστης είναι σακκοειδείς σχηματισμοί εντός της χοληδόχου κύστης που συνήθως είναι ασυμπτωματικοί και ανακαλύπτονται τυχαία. Μπορεί να είναι καλοήθεις ή κακοήθεις, αλλά αυτό επιβεβαιώνεται έπειτα από την αφαίρεση και την ιστολογική τους εξέταση. 

Καρκίνος χοληδόχου κύστης

Ο καρκίνος της χοληδόχου κύστης δεν είναι ιδιαίτερα συχνός τύπος καρκίνου, όμως είναι εξαιρετικά επιθετικός. Η πρόγνωση είναι καλύτερη σε περίπτωση έγκαιρης διάγνωσης της νόσου.

Τι είναι η χολοκυστεκτομή;

Χολοκυστεκτομή ονομάζεται η επέμβαση αφαίρεσης της χοληδόχου κύστης. Χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση των περισσότερων παθήσεων του οργάνου και είναι μια απολύτως ασφαλής χειρουργική διαδικασία. 
Οι σύγχρονες χειρουργικές μέθοδοι της λαπαροσκοπικής και πλέον της ρομποτικής χειρουργικής, έχουν απλοποιήσει τη διαδικασία της επέμβασης, αλλά και τη μετεγχειρητική πορεία του ασθενούς. Η λαπαροσκοπική ή ρομποτική χολοκυστεκτομή μπορεί να εφαρμοσθεί σε ασθενείς που πάσχουν από χολολιθίαση, ή σε εκείνους που αντιμετωπίζουν κάποια βαριά φλεγμονή της χοληδόχου κύστης. Η παραμονή στο νοσοκομείο είναι ολιγόωρη και η επιστροφή στην καθημερινότητα άμεση.

.capital.gr/
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .