Σκελετική ηλικία: Υπολογιστικό μοντέλο εντοπίζει την ηλικία των οστών

ΙΣΧΙΟ

Ο υπολογιστής της σκελετικής ηλικίας, ο οποίος θα είναι προσβάσιμος από γιατρούς και επαγγελματίες του τομέα της υγείας, στοχεύει να εντοπίσει καλύτερα αυτούς που κινδυνεύουν από ένα πρώτο κάταγμα οστού και επακόλουθα κατάγματα, και επίσης εκτιμά πώς επηρεάζουν τα κατάγματα το προσδόκιμο ζωής.

Η οστεοπόρωση, μια ασθένεια που μειώνει την αντοχή των οστών και αυξάνει τον κίνδυνο κατάγματος των οστών, είναι ένα σημαντικό θέμα υγείας και εκτιμάται ότι επηρεάζει περισσότερους από 900.000 Αυστραλούς. Το κόστος της οστεοπόρωσης και του κατάγματος στην Αυστραλία είναι 3,4 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.

«Ένα κάταγμα μειώνει το προσδόκιμο ζωής, ακόμη περισσότερο στους άνδρες παρά στις γυναίκες. Αλλά υπάρχει πολύς εφησυχασμός στην κοινότητα όσον αφορά την υγεία των οστών – μόνο το 20% των ατόμων με κατάγματα ευθραυστότητας λαμβάνουν εγκεκριμένες θεραπείες για την οστεοπόρωση, γεγονός που θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο περαιτέρω κατάγματος», λέει ο καθηγητής Tuan Nguyen, επικεφαλής του Εργαστηρίου Γενετικής Επιδημιολογίας Οστεοπόρωσης στο Garvan, Καθηγητής Προγνωστικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Σίδνεϊ και ανώτερος συγγραφέας της έρευνας που δημοσιεύθηκε στο eLife.

«Ελπίζουμε ότι ο υπολογισμός της σκελετικής ηλικίας ενός ατόμου, ο οποίος μπορεί να είναι πολύ υψηλότερος από την πραγματική του ηλικία, θα εντοπίσει εκείνους που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο καταγμάτων και θα τους ενθαρρύνει να μιλήσουν στο γιατρό τους σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης της κατάστασής τους».

Πρόβλεψη κινδύνου κατάγματος

Από την ηλικία των 50 ετών, τα κατάγματα των οστών επηρεάζουν μία στις δύο γυναίκες και έναν στους τρεις άνδρες. Για τις γυναίκες, ο κίνδυνος κατάγματος του ισχίου είναι ισόβιος ή υψηλότερος από τον κίνδυνο εμφάνισης επεμβατικού καρκίνου του μαστού.

Με κάθε κάταγμα, ο κίνδυνος μελλοντικού κατάγματος αυξάνεται δύο φορές και μελέτες έχουν δείξει ότι τα προϋπάρχοντα κατάγματα αυξάνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά περίπου 50% τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Ενώ ένας στους τρεις ενήλικες άνω των 50 ετών πεθαίνει εντός 12 μηνών από την ένα κάταγμα ισχίου.

«Υπάρχουν ήδη μοντέλα για την πρόβλεψη του κινδύνου ενός κατάγματος, όπως το Garvan Fracture Risk Calculator που είναι διαθέσιμο στους γιατρούς. Ωστόσο, παραμένει ασαφές γιατί ορισμένα άτομα τα πάνε καλά μετά από ένα πρώτο κάταγμα, ενώ άλλα συνεχίζουν να υποφέρουν με περαιτέρω κατάγματα και έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο θνησιμότητας», λέει ο επικεφαλής συγγραφέας Δρ Thao Ho-Le.