Τετάρτη, Φεβρουαρίου 17

ΑΝΑΤΡΟΠΗ από τον (καθηγητή) Δημ. Κούβελα: «Δεν είναι απίθανο να συσχετίζονται οι παραλύσεις με το εμβόλιο!»


«Τα εμβόλια και τα φάρμακα είναι ένοχα μέχρι αποδείξεως του εναντίου», αναφέρει ο καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ, Δημήτρης Κούβελας στο GRTimes, δεδομένου του νέου περιστατικού παράλυσης υγειονομικού μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης του εμβολίου. 

«Τα φάρμακα δεν είναι σαν τον νόμο. Δεν είναι αθώα, αλλά ένοχα μέχρι αποδείξεως του ενταντίου», αναφέρει ο κ. Κούβελας , εκφράζοντας τις διαφωνίες του με τις απόψεις που θέλουν τις παραλύσεις να μη συνδέονται με το εμβόλιο. Όπως εξηγεί ο κ. Κούβελας, για την ασφάλεια των φαρμάκων, αρμόδιος είναι ένας τομέας της φαρμακολογίας, η φαρμακοεπαγρύπνηση (pharmacovigilance).

«Οι πλέον αρμόδιοι να απαντήσουν για αυτά τα ζητήματα, είναι όσοι ασχολούνται με την φαρμακολογία. Όπως εγώ δεν πάω να κάνω χειρουργεία, έτσι δεν είναι αρμόδιοι για το ζήτημα όλοι όσοι έχουν τελειώσει ιατρική. Όταν λέμε ότι η παράλυση δε συνέβη στον ασθενή εξαιτίας του εμβολίου, χρειαζόμαστε την απόδειξη της αιτιακής αποσύνδεσης μεταξύ των δύο. Αντίστοιχα, αν το αποδώσουμε στο εμβόλιο, χρειαζόμαστε την αιτιακή συσχέτιση. Στην περίπτωση εμβολίων και φαρμάκων, δε θεωρούνται αθώα μέχρι να αποδειχθεί το αντίθετο, αλλά ένοχα. Οποιαδήποτε παρενέργεια μετά τη χορήγηση φαρμάκου, αποδίδεται στο φάρμακο», εξηγεί ο καθηγητής.

Σημασία έχει η συχνότητα των παρενεργειών 
Ο κ. Κούβελας τονίζει ότι όλα τα συμβάντα που ακολουθούν της χορήγησης ενός φαρμάκου ή εμβολίου, καταγράφονται στις κίτρινες κάρτες του ΕΟΦ, ενώ στη συνέχεια οι εκθέσεις αναφορών των πιθανολογούμενων ανεπιθύμητων ενεργειών που συμβαίνουν εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταλήγουν στο Κέντρο Παρακολούθησης της Ουψάλα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας(WHO). Σε περίπτωση που οι συγκεκριμένες αναφορές είναι πολλές, τότε δίνεται εντολή το φάρμακο ή το εμβόλιο να αποσυρθεί. Όμως όταν είναι σπάνιες, τα πράγματα είναι διαφορετικά.

«Για παράδειγμα, είναι γνωστό ότι μία παρενέργεια της ασπιρίνης είναι η γαστρορραγία. Αυτό που έχει σημασία, είναι η συχνότητα. Αν αυτό γίνεται πάρα πολύ σπάνια τότε δεν υπάρχει πρόβλημα. Αν όμως πολλοί κάνουν γαστρορραγία θα αποσυρθεί. Όταν η συγκεκριμένη αναφορά για αυτήν την παρενέργεια πάει στην Ουψάλα, σε περίπτωση που δεν υπάρχουν άλλες, θα πούμε ότι δεν συσχετίζεται. Αν υπάρχουν κάποιες, θα πούμε ότι συσχετίζεται αλλά είναι σπάνιο και αν είναι πολλές, θα δοθεί ειδικό σήμα για να συζητηθεί η απόσυρση. Δεν μπορούμε να λέμε όμως αυθαίρετα ότι δεν συσχετίζεται ή ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι συσχετίζεται. Χρειάζονται αποδείξεις», αναφέρει ο κ. Κούβελας.

Φυσικά και το εμβόλιο είναι ασφαλές 
Ο καθηγητής ξεκαθαρίζει, ότι το γεγονός ότι υπάρχει μικρή πιθανότητα οι παραλύσεις της τελευταίας εβδομάδας να συσχετίζονται με τον εμβολιασμό, δεν σημαίνει ότι το εμβόλιο δεν είναι ασφαλές. «Στα ράλι, όλοι φοράνε κράνος, εμείς γιατί δεν φοράμε όταν οδηγάμε; Δεν είναι ασφαλέστερο; Φυσικά και είναι. Επειδή όμως είναι πολύ μικρότερη η πιθανότητα να πάθουμε τέτοιο ατύχημα δεν φοράει κανείς. Δεν θα βάλουμε όλοι κράνος μην τυχόν και συμβεί κάτι. Στην επιστήμη πάντα υπάρχει πιθανότητα για τα πάντα. Όλα τα φάρμακα έχουν παρενέργειες, με πιθανότητες κάποιες να είναι σοβαρές», καταλήγει.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .