Τετάρτη, Φεβρουαρίου 24

Επιστρέφουν οι χάρτινες αποδείξεις! Θα μπαίνουν και στη φορολοταρία

«Λίφτινγκ» και στη φορολοταρία

Θεόδωρος Σκυλακάκης, Αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για τη δημοσιονομική πολιτική και υπεύθυνος για τη Διαχείριση του Ταμείου Ανάκαμψης.

Στο «χτίσιμο» του αφορολόγητου θα μετρούν εκτάκτως φέτος και οι χάρτινες αποδείξεις, καθώς το οικονομικό επιτελείο αποφάσισε να επαναφέρει από φέτος το μέτρο συλλογής τους.

Οι φορολογούμενοι θα έχουν το δικαίωμα να καλύψουν το αφορολόγητο όριο και με τις αποδείξεις που θα συγκεντρώνουν, όταν πληρώνουν με μετρητά, δηλαδή να καλύπτουν με ηλεκτρονικές και χάρτινες αποδείξεις το 30% του εισοδήματός τους.

Συγκεκριμένα, το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται σχέδιο για τη δημιουργία μιας εφαρμογής στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων στην οποία οι πολίτες θα μπορούν να στέλνουν την απόδειξη που έλαβαν από μια συναλλαγή με μετρητά. Σύμφωνα με το σχέδιο, ο φορολογούμενος θα έχει τη δυνατότητα να «σκανάρει» την απόδειξη, ακόμα και μέσω του κινητού του τηλεφώνου, και στη συνέχεια να την αποστείλει στην ΑΑΔΕ.

«Λίφτινγκ» και στη φορολοταρία

Οι χάρτινες αποδείξεις θα αλλάξουν όμως, και τη φορολοταρία, που κάθε μήνα κληρώνει 1.000 ευρώ σε 1.000 τυχερούς. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, όσες αποδείξεις δηλώνονται στο σύστημα θα μπαίνουν και αυτές στις κληρώσεις, μαζί με εκείνες από τις ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Ο Αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνουν παρεμβάσεις στο όριο του 30% του εισοδήματος για τις υποχρεωτικές ηλεκτρονικές δαπάνες του 2020.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι του Υπουργείου Οικονομικών βρίσκεται το σενάριο να μειωθεί το όριο στο 20%.

Έτσι, ένας φορολογούμενος με ετήσιο δηλωθέν εισόδημα 10.000 ευρώ, θα πρέπει να συλλέξει ηλεκτρονικές αποδείξεις ύψους 2.000 ευρώ αντί για 3.000 ευρώ που προβλέπει ο νόμος, προκειμένου να αποφύγει το πρόστιμο του 22% για κάθε ευρώ που λείπει.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .